Амфилохије: Европом се повампирио дух неофашизма

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је да се данас у свету и Европи, а посебно у ратом захваћеној Украјини, повампирио дух неофшизма и осудио црногорску власт због увођења санкција Русији.

Регион 13.05.2014 | 07:36
Амфилохије: Европом се повампирио дух неофашизма

"У Одеси у Украјини спаљено је четрдесетак људи, међу којима и жена и деце. Спаљени су и убијени на исти начин на који су убијени 1943. године наши људи у Пиви од тадашњих усташа и нациста, а сада се повампирио исти тај дух неофашизма, који ево семе посано међу браћом на тај начин покушава да умножи и да завади браћу у Украјини и Русији", рекао је митрополит Амфилохије у Никшићу.

Он је данас у Никшићу након литије поводом славе саборног храма у Никшићу посвећеног Светом Василију Острошком и Тврдошком истакао да се у Одеси покушава уништити црква Божија православна.

Митрополит је подсетио на изјаву шведског дипломате Карла Билта, који је рекао да је највећа грешка актуелне руске Владе и председника Русије Владимира Путина то што су се вратили православљу и да је православље горе од исламског фундаментализма.

"У име такве идеје, поново се пале живи људи у Одеси данас од неофашизма", рекао је митрополит Амфилохије.


Он се осврнуо и на изјаву генералног секретара НАТО Андерса Фога Расмусена, који је рекао да је СР југославија бомбардована од САД и Европе јер се тиме Косово и Метохија бранило од геноцида.

"Поручујем господину, часноме и поштованоме Расмусену да то није била одбрана од геноцида, него је то био наставак геноцида на Косову и Метохији који траје 630 година. То је наставак вековног геноцида", истиче митрополит Амфилохије.

Он је запитао Расмусена ко ће одговарати за такав геноцид почињен на Србима на Косову и Метохији и стотинама срушених храмова и хиљаде домова.

"Је ли то одбрана од геноцида? Не, то је наставак геноцида. То је наставак неофашизма који лебди над Европом и над светом данас. Треба да се замислимо сви - је ли то пут стицања људских права и слободе и демократије у свету, ако је то пут, ту више нема демократије, то је знак да светом влада демонократија", истакао је Амфилохије.

Он је изразио наду да ће доћи до мира у Украјини и помирења између браће у Украјини и Русији, те да они неће дозволити да се њима манипулише на начин на који је манипулисао и Адолф Хитлер.

Митрополит Амфилохије скренуо је пажњу властима у Црној Гори да, уводећи санкције Русији, "они потурају угарак у ону спаљену кућу у Пиви 1943. године, потурају угарак у спаљивање живих људи данас у Одеси".

"Ако је то демократија и заштита интереса Црне Горе, онда им далеко била кућа. Таквих у Црној Гори није било, нема и неће бити", закључио је Амфилохије.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПАПАГАЈ

13.05.2014 05:55

Мислим да би овај митрополит требао прво (по)мести неофашизам испред своје установе. Има неофашиста који урлају улицама, а има и оних који галаме из црквеног мрака.

ОДГОВОРИТЕ