Београд неће уводити мјере против Русије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, те да поштује правила Уније, али да неће уводити мјере против Русије, која је "српски традиционални пријатељ".

Србија 11.05.2014 | 10:31
Београд неће уводити мјере против Русије

"Како се будемо приближавали Унији, имаћемо већу обавезу да се приближавамо заједичкој спољној политици ЕУ, али Србија мора да води рачуна о својим државним и националним интересима. Тим поводом, Србија је јасно рекла ствој став", рекао је Дачић за Радио Телевизију Србије. 

Поводом позива неколико европских званичника да Београд, због кризе у Украјини, усагласи своју спољну политику са ЕУ, Дачић је негирао да став Србије према Украјини нарушава преговарачки процес са ЕУ. 

"Зашто би Србија радила нешто чиме би била испред неких других европских земаља? Читао сам ноћас да нека земље Запада продају и даље оружје Русији", рекао је Дачић, додајући да се на поједине потезе Београда гледа "двоструким аршинима". 

Он је нагласио да двоструки аршини стварају преседане који имају штетне посљедице. 

Коментаришући процес преговора са ЕУ, Дачић је подсјетио да динамика није била поремећена изборима у Србији, те да не вјерује ни да ће бити поремећена парламентарним изборима на Косову. 

"Спремни смо да идемо у отварање нових поглавља", рекао је Дачић, додајући да је од министра спољних послова Грчке и предсједавајућег ЕУ Евангелоса Венизелоса добио увјеравања да се Грчка својски труди да у јуну буде одржана друга међувладина конференција.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лаусанне

11.05.2014 09:20

Са једном гузицом на 2 столице !!!! Не мозе .... Одлуци те вец једном ста хоцете !?! Искрено се да видјети све сто сте радили на 2 смијера изгубили сте ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.05.2014 16:49

Па ЕУ вуче за нос Србију а јос да се закаците са Русима има да нестанемо

ОДГОВОРИТЕ