Beograd neće uvoditi mjere protiv Rusije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija želi da bude članica EU, te da poštuje pravila Unije, ali da neće uvoditi mjere protiv Rusije, koja je "srpski tradicionalni prijatelj".

Srbija 11.05.2014 | 10:31
Beograd neće uvoditi mjere protiv Rusije

"Kako se budemo približavali Uniji, imaćemo veću obavezu da se približavamo zajedičkoj spoljnoj politici EU, ali Srbija mora da vodi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima. Tim povodom, Srbija je jasno rekla stvoj stav", rekao je Dačić za Radio Televiziju Srbije. 

Povodom poziva nekoliko evropskih zvaničnika da Beograd, zbog krize u Ukrajini, usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU, Dačić je negirao da stav Srbije prema Ukrajini narušava pregovarački proces sa EU. 

"Zašto bi Srbija radila nešto čime bi bila ispred nekih drugih evropskih zemalja? Čitao sam noćas da neka zemlje Zapada prodaju i dalje oružje Rusiji", rekao je Dačić, dodajući da se na pojedine poteze Beograda gleda "dvostrukim aršinima". 

On je naglasio da dvostruki aršini stvaraju presedane koji imaju štetne posljedice. 

Komentarišući proces pregovora sa EU, Dačić je podsjetio da dinamika nije bila poremećena izborima u Srbiji, te da ne vjeruje ni da će biti poremećena parlamentarnim izborima na Kosovu. 

"Spremni smo da idemo u otvaranje novih poglavlja", rekao je Dačić, dodajući da je od ministra spoljnih poslova Grčke i predsjedavajućeg EU Evangelosa Venizelosa dobio uvjeravanja da se Grčka svojski trudi da u junu bude održana druga međuvladina konferencija.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lausanne

11.05.2014 09:20

Sa jednom guzicom na 2 stolice !!!! Ne moze .... Odluci te vec jednom sta hocete !?! Iskreno se da vidjeti sve sto ste radili na 2 smijera izgubili ste ....

ODGOVORITE
Name

Md

12.05.2014 16:49

Pa EU vuče za nos Srbiju a jos da se zakacite sa Rusima ima da nestanemo

ODGOVORITE