Лоше навике због којих добијате боре

Иако су боре природан део старења, постоје неке лоше навике у исхрани и нези коже које утичу на њихову појаву, то јест убрзавају старење коже.

Мода и љепота 09.05.2014 | 19:10
Лоше навике због којих добијате боре

Пушење - Пушење је један од најчешћих узрока појаве бора. Рађена су истраживања на близанцима, која су показала да цигарете заиста постарују кожу.

Начин исхране - Превише шећера не утиче само на гојазност, већ чини и да изгледамо старије. Кроз штетан процес који се назива гликација, молекули шећера везују се за протеине у кожи, укључујући и колаген, због чега постају тврди и неправилног облика. Услед тога, лице губи еластичност.Рафинисани шећер и други прости угљени хидрати изазивају упале широм организма због повишеног нивоа инсулина. Упале производе ензиме који уништавају колаген и еластин, а последица тога су боре и опуштена кожа.

Алкохол - Алкохол исушује кожу, а током времена кожа губи еластичност и формирају се боре услед недовољне хидрираности. Осим тога, алкохол негативно утиче на ниво витамина А, који је веома важан антиоксидант, али игра улогу и у производњи колагена.

Жвакаћа гума - Претерано жвакање жвакаће гуме узрокује појаву ситних бора око доње усне посебно. Жвакаћа гума лоше утиче и на опште стање ваше усне дупље.

Спавање са шминком - Када спавате са шминком, ви практично сами изазивате боре. Шминка и загађења из ваздуха која се накупе на кожи током дана улазе у поре, и разлажу колаген и еластин. То убрзава процес старења коже.

Сам свој козметичар - Немојте сами цедити бубуљице и митисере. Сваки пут кад сами “сређујете” лице на тај начин, ви му наносите штету.

Без гримаса приликом шминкања. - Немојте правити гримасе док се шминкате, на пример, разјапите уста кад наносите оловку за усне или кармин, подижете обрве док стављате маскару.....

Крема са заштитним фактором - Чак и само неколико минута на сунцу без заштитне креме против сунца, може временом постати штетно за кожу.Користите крему са заштитним фактором сваки дан, и по киши и по сунцу. Препоручују се креме са фактором 30 и цинк-оксидом или титанијум-диоксидом.

Спавање - Најбоље је да спавате на јастуку са сатенском навлаком, која неће остављати трагове на лицу. Или још боље, спавајте на леђима, како не бисте гужвали лице током ноћи.

Коментари / 0

Оставите коментар