Loše navike zbog kojih dobijate bore

Iako su bore prirodan deo starenja, postoje neke loše navike u ishrani i nezi kože koje utiču na njihovu pojavu, to jest ubrzavaju starenje kože.

Moda i ljepota 09.05.2014 | 19:10
Loše navike zbog kojih dobijate bore

Pušenje - Pušenje je jedan od najčešćih uzroka pojave bora. Rađena su istraživanja na blizancima, koja su pokazala da cigarete zaista postaruju kožu.

Način ishrane - Previše šećera ne utiče samo na gojaznost, već čini i da izgledamo starije. Kroz štetan proces koji se naziva glikacija, molekuli šećera vezuju se za proteine u koži, uključujući i kolagen, zbog čega postaju tvrdi i nepravilnog oblika. Usled toga, lice gubi elastičnost.Rafinisani šećer i drugi prosti ugljeni hidrati izazivaju upale širom organizma zbog povišenog nivoa insulina. Upale proizvode enzime koji uništavaju kolagen i elastin, a posledica toga su bore i opuštena koža.

Alkohol - Alkohol isušuje kožu, a tokom vremena koža gubi elastičnost i formiraju se bore usled nedovoljne hidriranosti. Osim toga, alkohol negativno utiče na nivo vitamina A, koji je veoma važan antioksidant, ali igra ulogu i u proizvodnji kolagena.

Žvakaća guma - Preterano žvakanje žvakaće gume uzrokuje pojavu sitnih bora oko donje usne posebno. Žvakaća guma loše utiče i na opšte stanje vaše usne duplje.

Spavanje sa šminkom - Kada spavate sa šminkom, vi praktično sami izazivate bore. Šminka i zagađenja iz vazduha koja se nakupe na koži tokom dana ulaze u pore, i razlažu kolagen i elastin. To ubrzava proces starenja kože.

Sam svoj kozmetičar - Nemojte sami cediti bubuljice i mitisere. Svaki put kad sami “sređujete” lice na taj način, vi mu nanosite štetu.

Bez grimasa prilikom šminkanja. - Nemojte praviti grimase dok se šminkate, na primer, razjapite usta kad nanosite olovku za usne ili karmin, podižete obrve dok stavljate maskaru.....

Krema sa zaštitnim faktorom - Čak i samo nekoliko minuta na suncu bez zaštitne kreme protiv sunca, može vremenom postati štetno za kožu.Koristite kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan, i po kiši i po suncu. Preporučuju se kreme sa faktorom 30 i cink-oksidom ili titanijum-dioksidom.

Spavanje - Najbolje je da spavate na jastuku sa satenskom navlakom, koja neće ostavljati tragove na licu. Ili još bolje, spavajte na leđima, kako ne biste gužvali lice tokom noći.

Komentari / 0

Ostavite komentar