Ствари које лоше утичу на рад ваших хормона

Хормони имају утицај на много ствари које се дешавају у вашем организму: апетит, тежина, менструација и сексуални нагон само су неке од њих. Међутим, њихово “чудно” деловање није само случајна појава над којом не можете имати контролу.

Здравље 09.05.2014 | 07:20
Ствари које лоше утичу на рад ваших хормона

Одређени начини понашања могу изазвати прекомерно или недовољно лучење одређених хормона, што се одражава на ваш организам, расположење и целокупно здравље. Следећих пет навика могу утицати на неправилан рад хормона и имати утицај на ваше физичко и психичко здравље.

“Зависност” од слаткиша  - Конзумирање намирница са превише додатог шећера директно је повезано са гојењем, а вишак килограма може довести до отпорности организма на инсулин, хормон који “премешта” шећер у крвоток како би ћелије организма добиле неопходну енергију. Резултат: развијање претече дијабетеса, познате под називом метаболички синдром или развој дијабетеса типа 2.

Касни стрес - Обично ниво хормона стреса кортизола опада увече, што вам помаже да се опустите и заспите. Међутим, уколико у поподневним часовима осећате напетост, то значи да се ниво кортизола повећава, услед чега вам је и теже да заспите.

Редовни налети несанице  - То је зачарани круг: недостатак сна повећава ниво кортизола, а кортизол утиче на ниво шећера у крви, услед чега постајете подложнији стресу и жељи за брзом храном. Како бисте што више смањили ниво кортизола, потребно је да спавате минимално седам сати дневно.

Нередовна физичка активност  - Физичка актиавност често потискује жељу за храном. То је најчешће повезано са аеробним вежбама, услед чијег упражњавања долази до спуштања нивоа хормона грелина (поменути хормон потискује апетит).

Олакшавање ПМС-а слаткишима  - Шећер има негативан утицај на многобројне мождане хемикалије које су и иначе под ударом током ПМС-а. Уколико сте због ПМС-а мрзовољни и нерасположени, шећер ће ствари само погоршати. Да, он хоће помоћи у датом тренутку, али већ након двадесетак минута стање ће бити исто, ако не и горе. Уместо обрађених шећера, мудрије је да конзумирате природни: кашичица меда, крушка, банана, јабука…

Коментари / 0

Оставите коментар