Stvari koje loše utiču na rad vaših hormona

Hormoni imaju uticaj na mnogo stvari koje se dešavaju u vašem organizmu: apetit, težina, menstruacija i seksualni nagon samo su neke od njih. Međutim, njihovo “čudno” delovanje nije samo slučajna pojava nad kojom ne možete imati kontrolu.

Zdravlje 09.05.2014 | 07:20
Stvari koje loše utiču na rad vaših hormona

Određeni načini ponašanja mogu izazvati prekomerno ili nedovoljno lučenje određenih hormona, što se odražava na vaš organizam, raspoloženje i celokupno zdravlje. Sledećih pet navika mogu uticati na nepravilan rad hormona i imati uticaj na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

“Zavisnost” od slatkiša  - Konzumiranje namirnica sa previše dodatog šećera direktno je povezano sa gojenjem, a višak kilograma može dovesti do otpornosti organizma na insulin, hormon koji “premešta” šećer u krvotok kako bi ćelije organizma dobile neophodnu energiju. Rezultat: razvijanje preteče dijabetesa, poznate pod nazivom metabolički sindrom ili razvoj dijabetesa tipa 2.

Kasni stres - Obično nivo hormona stresa kortizola opada uveče, što vam pomaže da se opustite i zaspite. Međutim, ukoliko u popodnevnim časovima osećate napetost, to znači da se nivo kortizola povećava, usled čega vam je i teže da zaspite.

Redovni naleti nesanice  - To je začarani krug: nedostatak sna povećava nivo kortizola, a kortizol utiče na nivo šećera u krvi, usled čega postajete podložniji stresu i želji za brzom hranom. Kako biste što više smanjili nivo kortizola, potrebno je da spavate minimalno sedam sati dnevno.

Neredovna fizička aktivnost  - Fizička aktiavnost često potiskuje želju za hranom. To je najčešće povezano sa aerobnim vežbama, usled čijeg upražnjavanja dolazi do spuštanja nivoa hormona grelina (pomenuti hormon potiskuje apetit).

Olakšavanje PMS-a slatkišima  - Šećer ima negativan uticaj na mnogobrojne moždane hemikalije koje su i inače pod udarom tokom PMS-a. Ukoliko ste zbog PMS-a mrzovoljni i neraspoloženi, šećer će stvari samo pogoršati. Da, on hoće pomoći u datom trenutku, ali već nakon dvadesetak minuta stanje će biti isto, ako ne i gore. Umesto obrađenih šećera, mudrije je da konzumirate prirodni: kašičica meda, kruška, banana, jabuka…

Komentari / 0

Ostavite komentar