Вода штити од болести

Најновија сазнања стручњака упућују на то да довољно течности може да превенира и неке болести. Тако, рецимо, може да се предупреди стварање каменаца и инфекција мокраћног тракта, чак и настанак рака мокраћне бешике.

Здравље 04.05.2014 | 16:25
Вода штити од болести

БУБРЕЖНИ КАМЕНЦИ

Појачан унос течности смањује ризик од поновног настанка каменаца избегавањем стварања концентроване мокраће. Овај ризик се смањује за 50 одсто уносом више од два литра течности дневно. Међутим, када је у питању превенција стварања првог каменца у бубрегу подаци из студија још нису комплетирани.

УРИНАРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ

- Постоје неки докази да је недовољан унос течности удружен са настанком уринарних инфекција - каже професор др Рајко Хрвачевић, нефролог, стручни консултант Поликлинике Интертим. - С друге стране, појачан унос течности доводи до смањења концентрације бактерија у урину, испирања слузнице мокраћних канала и смањења густине и киселости мокраће. Ипак, ово још није потврђено у експерименталним и клиничким студијама.

РАК МОКРАЋНЕ БЕШИКЕ

Овај канцер је по учесталости на петом месту. Главни фактори ризика за његов настанак су пушење и излагање различитим хемикалијама. Појачан унос течности може да доведе до смањења концентрације канцерогених супстанци и њиховог ефикаснијег испирања. Посебно висок ризик од настанка канцера мокраћне бешике могли би имати пушачи који пију недовољно течности.

 

Коментари / 0

Оставите коментар