Voda štiti od bolesti

Najnovija saznanja stručnjaka upućuju na to da dovoljno tečnosti može da prevenira i neke bolesti. Tako, recimo, može da se predupredi stvaranje kamenaca i infekcija mokraćnog trakta, čak i nastanak raka mokraćne bešike.

Zdravlje 04.05.2014 | 16:25
Voda štiti od bolesti

BUBREŽNI KAMENCI

Pojačan unos tečnosti smanjuje rizik od ponovnog nastanka kamenaca izbegavanjem stvaranja koncentrovane mokraće. Ovaj rizik se smanjuje za 50 odsto unosom više od dva litra tečnosti dnevno. Međutim, kada je u pitanju prevencija stvaranja prvog kamenca u bubregu podaci iz studija još nisu kompletirani.

URINARNE INFEKCIJE

- Postoje neki dokazi da je nedovoljan unos tečnosti udružen sa nastankom urinarnih infekcija - kaže profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog, stručni konsultant Poliklinike Intertim. - S druge strane, pojačan unos tečnosti dovodi do smanjenja koncentracije bakterija u urinu, ispiranja sluznice mokraćnih kanala i smanjenja gustine i kiselosti mokraće. Ipak, ovo još nije potvrđeno u eksperimentalnim i kliničkim studijama.

RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

Ovaj kancer je po učestalosti na petom mestu. Glavni faktori rizika za njegov nastanak su pušenje i izlaganje različitim hemikalijama. Pojačan unos tečnosti može da dovede do smanjenja koncentracije kancerogenih supstanci i njihovog efikasnijeg ispiranja. Posebno visok rizik od nastanka kancera mokraćne bešike mogli bi imati pušači koji piju nedovoljno tečnosti.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar