Жене губе мишиће у 40-тој, мушкарци у 30-тој години

Око 40. године живота мишићна влакна код жена почињу да се скраћују, док код мушкараца тај процес почиње већ у 30.тим годинама.

Здравље 30.04.2014 | 06:58
Жене губе мишиће у 40-тој, мушкарци у 30-тој години

У свакој следећој години, мишићне ћелије губе митохондрије (централно место ћелијског метаболизма) који им осигуравају енергију.

Ослабљени мишићи нарушавају равнотежу, време реаговања и мање ефектно апсорбују шећер из крви, што може да узрокује слабост и повећа ризик од појаве дијабетеса, пише "Вечерњи лист".

Пад мишићне снаге могуће је смањити за чак 50 одсто, али само ако се поштује оптималан режим физичке активности, укључујући вежбе јачања.

Особе које тренирају с теговима или раде вежбе јачања, ефикасније изграђују мишићну масу и губе мање митохондрија од оних које воде пасиван живот.

Стручњаци кажу да је сасвим довољно да особа буде активна 45 минута, три пута недељно и да треба да комбинује 15 минута вежби јачања с 30 минута шетње брзим кораком, што ће очувати мишићно ткиво, брзину метаболизма и густину костију и спречиће повећање телесне масе и појаву остеопорозе.

Коментари / 0

Оставите коментар