Харнади дао мито Санадеру преко савјетника?

Две потпуно независне истраге, које су се водиле у Аустрији и Хрватској, дале су резултат који би могли скупо да стаје првог човека мађарског МОЛ-а, Золта Тамаса Хернадија кога Хрватска потражује због давања мита бившем премијеру Иви Санадеру за куповину ИНЕ.

Регион 28.04.2014 | 13:20
 Харнади дао мито Санадеру преко савјетника?

И Хернади и мађарско државно тужилаштво већ дуго понављају да је истрага афере Ина -МОЛ спроведена у Мађарској показала да новац исплаћен Роберту Јежићу, наводно за бившег хрватског премијера Иву Санадера, нема никакве везе ни с Хернадијем ни с МОЛ-ом.

Међутим, пише загребачки “Јутарњи лист”, када се на исту хрпу ставе подаци скупљени у истрагама у Аустрији и Хрватској, онда је јасно да је у исплату спорног новца био поприлично директно умешан не само МОЛ-ов консултант и пословни партнер Имре Фазекас, који је и сведочио на суду у Загребу, него и главни Хернадијев саветник, ранији директор МОЛ-а др. Јозсеф Тотх, што се донедавно успешно скривало.

Тај бивши директор МОЛ-а, добро познат у нафташким круговима као “др. Тотх” или “ЈТ”, био је службени Хернадијев главни саветник од 2002. до 2010. године, дакле и 2009. године када је дошло до спорних
исплата новца. А пет милиона евра који су завршили на рачуну швајцарске фирме Роберта Јежића стигли су делом (2,6 милиона евра) с рачуна кипарске фирме Хангарн Оил Продуцтс Традинг Лтд, која је у том тренутку била у сувласништву др. Тотха, односно његове офф схоре твртке Торафин Финанце & Традинг.

Недавно је, како се наводи, причу о томе објавио мађарски портал Индеx. И подаци на које су се позивали показали су се поузданима и релевантнима.

Хрватска страна већ неколико година има доказ да је фирма Торафин имала удео у Хангарну, док су аустријски истражитељи власништво, односно контролу над офф схоре фирмом Торафин успели директно да
припишу др.Тотху. Само што су истражитељи у Хрватској и Аустрији спроводили истраге у предметима који нису имали никаквих додирних тачака. Осим, како се сада показало, др. Тотха.

Хрватски УСКОК истраживао исплате десет милона евра, односно половину тог износа колико је, према сведочењу Роберта Јежића, на рачун његове фирме у Швајцарској исплаћено за Санадера.Трансфер те МОЛ-ове провизије, како ју је означио Јежић, ишао је преко две офф схоре фирме са Кипра, Церома Холдинга и Хангарна.

Хрватски истражитељи већ су у фази истраге, како произлази из судског списа, располагали подацима из тамошњег судског регистра из којих је било јасно да је фирма Торафин сувласник Хангарна. Међутим, опет
се радило о офф схоре фирми регистрованој у другој пореској оази, на Британским Девичанским острвима. Власнику фирме, дакле, било је практично немогуће ући у траг, тако да податак о власничком уделу Торафина за истрагу у Хрватској није пуно значио, поготово након што је у име Хангарна особно “искочио” директор Имре Фазекас.

Међутим, у Аустрији се истовремено спроводила истрага једног сасвим другог случаја у којем је такође испливала фирма Торафин Финанце & Традинг. Аустријанци су истраживали умешаност једног адвоката из Иннсбруцка у прање 75 милиона евра извучених из мађарске плинске фирме Емфесз. Новац је, како се
сумњало, извучен кроз фиктивну сарадњу са фирмом којом је управљао тај аустријски адвокат. Занимљиво је то да је тако извучени новац трансферисан на рачуне неколико офф схоре фирми у
порезним оазама широм света, између осталог и на рачун фирме Торафин.

Ни аустријски истражитељи нису успели да добију званичне податке о власницима и стварним управљачима те фирме. Међутим, успели су да октирју ко иза ње стоји захваљујући подацима пронађеним у претресу код осумњиченог адвоката, али и пратећи новчане трансфере који су с рачуна Торафина ишли према Аустрији.У раздобљу од 2005. до 2008. године од новца извученог на основу фиктивних фактура из мађарског Емфесза, на рачуну Торафина завршило је око 3,5 милиона евра.

Показало се да је отприлике трећина тог износа с два Торафинова рачуна отишла у приватне џепове др. Тотха и чланова његове породице.Колико се ради о играчима који су у истој екипи, најбоље показује још
један податак који се такође налази у судском спису у случају Ина МОЛ.Ради се о записнику с преговора о пројекту Дружба Адриа из прве половине 2000-тих година у којему се др. Тотх и Имре Фазакас наводе као чланови истог изасланства пристиглог у Загреб - др. Тотх као вођа, а Фазакас као члан присутних представника никог другог него мађарског МОЛ-а.

 

Коментари / 0

Оставите коментар