Harnadi dao mito Sanaderu preko savjetnika?

Dve potpuno nezavisne istrage, koje su se vodile u Austriji i Hrvatskoj, dale su rezultat koji bi mogli skupo da staje prvog čoveka mađarskog MOL-a, Zolta Tamasa Hernadija koga Hrvatska potražuje zbog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu za kupovinu INE.

Region 28.04.2014 | 13:20
 Harnadi dao mito Sanaderu preko savjetnika?

I Hernadi i mađarsko državno tužilaštvo već dugo ponavljaju da je istraga afere Ina -MOL sprovedena u Mađarskoj pokazala da novac isplaćen Robertu Ježiću, navodno za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, nema nikakve veze ni s Hernadijem ni s MOL-om.

Međutim, piše zagrebački “Jutarnji list”, kada se na istu hrpu stave podaci skupljeni u istragama u Austriji i Hrvatskoj, onda je jasno da je u isplatu spornog novca bio poprilično direktno umešan ne samo MOL-ov konsultant i poslovni partner Imre Fazekas, koji je i svedočio na sudu u Zagrebu, nego i glavni Hernadijev savetnik, raniji direktor MOL-a dr. Jozsef Toth, što se donedavno uspešno skrivalo.

Taj bivši direktor MOL-a, dobro poznat u naftaškim krugovima kao “dr. Toth” ili “JT”, bio je službeni Hernadijev glavni savetnik od 2002. do 2010. godine, dakle i 2009. godine kada je došlo do spornih
isplata novca. A pet miliona evra koji su završili na računu švajcarske firme Roberta Ježića stigli su delom (2,6 miliona evra) s računa kiparske firme Hangarn Oil Products Trading Ltd, koja je u tom trenutku bila u suvlasništvu dr. Totha, odnosno njegove off shore tvrtke Torafin Finance & Trading.

Nedavno je, kako se navodi, priču o tome objavio mađarski portal Index. I podaci na koje su se pozivali pokazali su se pouzdanima i relevantnima.

Hrvatska strana već nekoliko godina ima dokaz da je firma Torafin imala udeo u Hangarnu, dok su austrijski istražitelji vlasništvo, odnosno kontrolu nad off shore firmom Torafin uspeli direktno da
pripišu dr.Tothu. Samo što su istražitelji u Hrvatskoj i Austriji sprovodili istrage u predmetima koji nisu imali nikakvih dodirnih tačaka. Osim, kako se sada pokazalo, dr. Totha.

Hrvatski USKOK istraživao isplate deset milona evra, odnosno polovinu tog iznosa koliko je, prema svedočenju Roberta Ježića, na račun njegove firme u Švajcarskoj isplaćeno za Sanadera.Transfer te MOL-ove provizije, kako ju je označio Ježić, išao je preko dve off shore firme sa Kipra, Ceroma Holdinga i Hangarna.

Hrvatski istražitelji već su u fazi istrage, kako proizlazi iz sudskog spisa, raspolagali podacima iz tamošnjeg sudskog registra iz kojih je bilo jasno da je firma Torafin suvlasnik Hangarna. Međutim, opet
se radilo o off shore firmi registrovanoj u drugoj poreskoj oazi, na Britanskim Devičanskim ostrvima. Vlasniku firme, dakle, bilo je praktično nemoguće ući u trag, tako da podatak o vlasničkom udelu Torafina za istragu u Hrvatskoj nije puno značio, pogotovo nakon što je u ime Hangarna osobno “iskočio” direktor Imre Fazekas.

Međutim, u Austriji se istovremeno sprovodila istraga jednog sasvim drugog slučaja u kojem je takođe isplivala firma Torafin Finance & Trading. Austrijanci su istraživali umešanost jednog advokata iz Innsbrucka u pranje 75 miliona evra izvučenih iz mađarske plinske firme Emfesz. Novac je, kako se
sumnjalo, izvučen kroz fiktivnu saradnju sa firmom kojom je upravljao taj austrijski advokat. Zanimljivo je to da je tako izvučeni novac transferisan na račune nekoliko off shore firmi u
poreznim oazama širom sveta, između ostalog i na račun firme Torafin.

Ni austrijski istražitelji nisu uspeli da dobiju zvanične podatke o vlasnicima i stvarnim upravljačima te firme. Međutim, uspeli su da oktirju ko iza nje stoji zahvaljujući podacima pronađenim u pretresu kod osumnjičenog advokata, ali i prateći novčane transfere koji su s računa Torafina išli prema Austriji.U razdoblju od 2005. do 2008. godine od novca izvučenog na osnovu fiktivnih faktura iz mađarskog Emfesza, na računu Torafina završilo je oko 3,5 miliona evra.

Pokazalo se da je otprilike trećina tog iznosa s dva Torafinova računa otišla u privatne džepove dr. Totha i članova njegove porodice.Koliko se radi o igračima koji su u istoj ekipi, najbolje pokazuje još
jedan podatak koji se takođe nalazi u sudskom spisu u slučaju Ina MOL.Radi se o zapisniku s pregovora o projektu Družba Adria iz prve polovine 2000-tih godina u kojemu se dr. Toth i Imre Fazakas navode kao članovi istog izaslanstva pristiglog u Zagreb - dr. Toth kao vođa, a Fazakas kao član prisutnih predstavnika nikog drugog nego mađarskog MOL-a.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar