Украјина мора бити чланица НАТО-а

Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко изјавила је данас да Украјина "мора бити чланица НАТО-а" да би могла да се одбрани од руске агресије.

Свијет 26.04.2014 | 20:24
Украјина мора бити чланица НАТО-а

Тимошенкова, која учествује као кандидат на изборима за предсједника Украјине 25. маја, изјавила је у интервјуу АП-у да је дошло до "фундаменталних промјена" у јавном мњењу, односно да је, како је рекла, "руска агресија" на источне градове Украјине промијенила мишљење Украјинаца који некада нису већински били за улазак њихове земље у НАТО.

"Путинов рат против нас промијенио је менталитет Украјинаца и преокренуо нас да идемо у другом стратешком правцу. НАТО је најбољи избор за Украјину", рекла је Тимошенко.

АП подсјећа да Јулија Тимошенко раније није јавно подржавала НАТО, али да су, након што су проруске снаге заузеле институције у градовима на истоку земље, она и други украјински политичари заоштрили и реторику.

Тимошенкова је из затвора, гдје је била због злоупотребе службеног положаја, ослобођена 22. фебруара, када је парламент, између осталог, и промијенио закон, а тада је и са власти свргнут предсједник Украјине Виктор Јанукович. Вршилац дужности предсједника до избора је Александар Турчинов.

X

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

27.04.2014 18:47

Касно си се сјетила за НАТО јер да све иде по плану нећете имати довољно времена и не би вам пуно помогло. Какав Путинов рат? Па човјек није још ни почео. Изгледа да наши политичари нису најгори у предизборној кампањи.

ОДГОВОРИТЕ