Ukrajina mora biti članica NATO-a

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je danas da Ukrajina "mora biti članica NATO-a" da bi mogla da se odbrani od ruske agresije.

Svijet 26.04.2014 | 20:24
Ukrajina mora biti članica NATO-a

Timošenkova, koja učestvuje kao kandidat na izborima za predsjednika Ukrajine 25. maja, izjavila je u intervjuu AP-u da je došlo do "fundamentalnih promjena" u javnom mnjenju, odnosno da je, kako je rekla, "ruska agresija" na istočne gradove Ukrajine promijenila mišljenje Ukrajinaca koji nekada nisu većinski bili za ulazak njihove zemlje u NATO.

"Putinov rat protiv nas promijenio je mentalitet Ukrajinaca i preokrenuo nas da idemo u drugom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

AP podsjeća da Julija Timošenko ranije nije javno podržavala NATO, ali da su, nakon što su proruske snage zauzele institucije u gradovima na istoku zemlje, ona i drugi ukrajinski političari zaoštrili i retoriku.

Timošenkova je iz zatvora, gdje je bila zbog zloupotrebe službenog položaja, oslobođena 22. februara, kada je parlament, između ostalog, i promijenio zakon, a tada je i sa vlasti svrgnut predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič. Vršilac dužnosti predsjednika do izbora je Aleksandar Turčinov.

X

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

27.04.2014 18:47

Kasno si se sjetila za NATO jer da sve ide po planu nećete imati dovoljno vremena i ne bi vam puno pomoglo. Kakav Putinov rat? Pa čovjek nije još ni počeo. Izgleda da naši političari nisu najgori u predizbornoj kampanji.

ODGOVORITE