Референдум о независности Доњецка 11. маја

Референдум о независности региона Доњецк биће одржан 11. маја, изјавио је лидер те самопроглашене републике на истоку Украјине, Денис Пушиљин.

Свијет 26.04.2014 | 19:31
Референдум о независности Доњецка 11. маја

Он је новинарима рекао да ће референдумско питање гласити: "Да ли одобравате проглашење независности Народне Републике Доњецк", преноси АФП.

"Након референдума биће одржани избори да би се одлучило ко ће водити регион, а потом ће наша Народна Република Доњецк моћи да почне поново да функционише", рекао је Пушиљин у сједишту регионале самоуправе коју су 6. априла заузели проруски демонстранти.

"Процјенићемо који је договор о нашим односима са остатком Украјине најбољи - да ли је то федерација, конфедерација или независност", рекао је он.

Пушиљин је оцијенио да је одржавање референдума неизбјежно и да је новац за то обезбијеђен.Политички аналитичари, међутим, изражавају сумње да ли, како наводи АФП, "самопрокламовани лидери" Доњцка имају ресурсе, поготово финансијске за одржавање таквог референдума.

За разлику од референдума одржаног на Криму прошлог мјесеца, гдје се скоро 97 процената гласача изјаснило да се полуострво припоји Русији, проруски демонстранти на истоку Украјине нису у тој мјери опремљени за организацију великог референдума, сматрају аналитичари.

Коментари / 0

Оставите коментар