Referendum o nezavisnosti Donjecka 11. maja

Referendum o nezavisnosti regiona Donjeck biće održan 11. maja, izjavio je lider te samoproglašene republike na istoku Ukrajine, Denis Pušiljin.

Svijet 26.04.2014 | 19:31
Referendum o nezavisnosti Donjecka 11. maja

On je novinarima rekao da će referendumsko pitanje glasiti: "Da li odobravate proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck", prenosi AFP.

"Nakon referenduma biće održani izbori da bi se odlučilo ko će voditi region, a potom će naša Narodna Republika Donjeck moći da počne ponovo da funkcioniše", rekao je Pušiljin u sjedištu regionale samouprave koju su 6. aprila zauzeli proruski demonstranti.

"Procjenićemo koji je dogovor o našim odnosima sa ostatkom Ukrajine najbolji - da li je to federacija, konfederacija ili nezavisnost", rekao je on.

Pušiljin je ocijenio da je održavanje referenduma neizbježno i da je novac za to obezbijeđen.Politički analitičari, međutim, izražavaju sumnje da li, kako navodi AFP, "samoproklamovani lideri" Donjcka imaju resurse, pogotovo finansijske za održavanje takvog referenduma.

Za razliku od referenduma održanog na Krimu prošlog mjeseca, gdje se skoro 97 procenata glasača izjasnilo da se poluostrvo pripoji Rusiji, proruski demonstranti na istoku Ukrajine nisu u toj mjeri opremljeni za organizaciju velikog referenduma, smatraju analitičari.

Komentari / 0

Ostavite komentar