Нема више типкања по мобилном у вожњи!

Захваљујући технологији коју развија Аппле, возачи у аутомобилима више неће моћи користитителефоне у вожњи те ће сву пажњу моћи посветити саобраћају.

Информационе технологије 26.04.2014 | 13:22
Нема више типкања по мобилном у вожњи!

Посљедњих година постали смо готово овисни о паметним телефонима те многи мобилни корисници константно провјеравају нове поруке, обавјештења с друштвених мрежа и маилове. Својих телефона не могу се одрећи ни у вожњи те је, према резултатима неких истраживања проведених у Великој Британији, које су пренијели на Гардијану, око тридесет посто људи признало да читају и шаљу поруке током вожње.


Писање и читање порука у вожњи смањује вријеме реакције возача и до 35 посто те се у неким случајевима код таквих неопрезних возача могућност саобраћајних несрећа повећава чак 23 пута. Иако је кориштење мобилног у вожњи забрањено и кажњава се, велики број људи и даље често има волан у једној, а мобилни у другој руци – умјесто тих забрана и казни, ову би ситуацију у будућности могао промијенити Аппле који развија технологију која ће онемогућити кориштење телефона током вожње.


Ријеч је о систему за блокирање неких опција паметног телефона током вожње – систем би, кориштењем сензора у аутомобилу, телефону и ГПС-у,препознао када се његов власник налази за управљачем (разликовао би ситуације када је власник возач, односно када се он само вози као сапутник у аутомобилу, односно када је у аутобусу или возу) те би у таквим ситуацијама блокирао могућност слања текстуалних порука и још неке функције телефона које би га могле ометати у вожњи.


'Као тржишни лидер, Аппле би заиста могао промијенити културу кориштења телефона током вожње', напомињу у Гардијану.


Неке апликације за спречавање слања порука већ постоје за телефоне који раде на Гооглеовом Андроиду, но због Апплеових правила и рестрикција за девелопере, такве апликације још нису представљене за иПхоне.
Иначе, Аппле у посљедње вријеме пуно пажње посвећује софтверу за аутомобиле те у будућности можемо очекивати све већи број аутомобила с инсталираним ЦарПлаyом који повезује иПхоне с управљачком плочом и омогућава једноставније кориштење Апплеовог телефона, односно неких иОС апликација у аутомобилима.

 

Коментари / 0

Оставите коментар