Рулет на путевима, црне тачке вребају

На магистралним путевима М-19 Сумбуловац - Љубогошта код Пала и М-14 Козарска Дубица - Приједор изгубљено је по пет људских живота у саобраћају, док је на дионици магистралног пута М-14.1 Бијељина - Главичице погинуло четворо људи.

Република Српска 26.04.2014 | 09:50
Рулет на путевима, црне тачке вребају

Ове три дионице уједно су и путеви на којима се највише гинуло у 2013. години, показују подаци МУП-а РС.

Исти подаци говоре како је дионица пута М-16.1 Клашнице 1 - Прњавор била кобна за највише возача у РС, пошто се на њој десило 157 саобраћајних незгода.

"Осим ове дионице, највећи број саобраћајних незгода евидентиран је на магистралном путу М-14.1 у Бијељини и 131, те на магистралном путу М-4 Дервиши - Бањалука, гдје се десило 112 саобраћајних незгода", казала је Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС.

Према њеним ријечима, у прва три мјесеца ове године било је мање саобраћајних несрећа и мање погинулих у односу на исти период прошле године, али је већи број лакше и теже повријеђених.

"Било је 1.757 саобраћајних незгода, што је за 5,4 одсто мање него у истом периоду 2013. године, а погинула су 22 лица. Теже је повријеђено 120, док је лакше повријеђено њих 512.

Број смртно страдалих је мањи за 15,4 одсто у односу на претходни период, док је број теже повријеђених већи за 10,1 одсто, а број лакше повријеђених такође је већи за 19,4 одсто", казала је она.

У Министарству саобраћаја и веза РС кажу како у сарадњи са свим релевантним субјектима из области саобраћаја раде све што је у њиховој моћи како би се црне бројке смањиле и беспотребно губљење живота зауставило, а један од начина виде и кроз улагање у инфраструктуру.

"Конкретно, изградња аутопута Бањалука - Добој знатно ће допринијети безбједности саобраћаја на релацији Клашнице - Прњавор, баш као што је то био и случај са магистралним путем Клашнице - Нова Топола, који је својевремено био категорисан као црна тачка, послије пуштања у саобраћај аутопута Бањалука - Градишка", казала је Сандра Ковачевић-Ђурђевић из Службе за информисање у овом министарству.

У Агенцији за безбједност саобраћаја РС кажу како се на овој проблематици активно ради, поготово на горе наведеним дионицама.

"Прошле године је Агенција додијелила 20 лиценци за физичка лица која су прошла обуку од стране шведске владине агенције за послове провјере безбједности путева са аспекта саобраћаја.

За почетак иде се са прикупљањем података за дионице са највише саобраћајних несрећа, а стручна лица ће извршити провјеру, након чега се излази на терен и врши анализа", казао нам је Милија Радовић, директор Агенције.

Како је рекао, на терену ће бити утврђено да ли је узрок честих несрећа пут, кривина, неправилан нагиб коловоза или његова истрошеност, као и сама прегледност на путу.

Након тога ће управљачу пута бити упућене краткорочне, средњорочне или дугорочне препоруке.

"Краткорочне се односе на саобраћајну сигнализацију која би упозорила на опасности на путу, средњорочне обухватају грађевинске захвате, а дугорочне би биле измјештање дијела пута или кривине", каже Радовић, додајући како ће управљачи пута, који је у овом случају предузеће "Путеви РС", морати да реагују.

Коментари / 0

Оставите коментар