Rulet na putevima, crne tačke vrebaju

Na magistralnim putevima M-19 Sumbulovac - Ljubogošta kod Pala i M-14 Kozarska Dubica - Prijedor izgubljeno je po pet ljudskih života u saobraćaju, dok je na dionici magistralnog puta M-14.1 Bijeljina - Glavičice poginulo četvoro ljudi.

Republika Srpska 26.04.2014 | 09:50
Rulet na putevima, crne tačke vrebaju

Ove tri dionice ujedno su i putevi na kojima se najviše ginulo u 2013. godini, pokazuju podaci MUP-a RS.

Isti podaci govore kako je dionica puta M-16.1 Klašnice 1 - Prnjavor bila kobna za najviše vozača u RS, pošto se na njoj desilo 157 saobraćajnih nezgoda.

"Osim ove dionice, najveći broj saobraćajnih nezgoda evidentiran je na magistralnom putu M-14.1 u Bijeljini i 131, te na magistralnom putu M-4 Derviši - Banjaluka, gdje se desilo 112 saobraćajnih nezgoda", kazala je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Prema njenim riječima, u prva tri mjeseca ove godine bilo je manje saobraćajnih nesreća i manje poginulih u odnosu na isti period prošle godine, ali je veći broj lakše i teže povrijeđenih.

"Bilo je 1.757 saobraćajnih nezgoda, što je za 5,4 odsto manje nego u istom periodu 2013. godine, a poginula su 22 lica. Teže je povrijeđeno 120, dok je lakše povrijeđeno njih 512.

Broj smrtno stradalih je manji za 15,4 odsto u odnosu na prethodni period, dok je broj teže povrijeđenih veći za 10,1 odsto, a broj lakše povrijeđenih takođe je veći za 19,4 odsto", kazala je ona.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu kako u saradnji sa svim relevantnim subjektima iz oblasti saobraćaja rade sve što je u njihovoj moći kako bi se crne brojke smanjile i bespotrebno gubljenje života zaustavilo, a jedan od načina vide i kroz ulaganje u infrastrukturu.

"Konkretno, izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj znatno će doprinijeti bezbjednosti saobraćaja na relaciji Klašnice - Prnjavor, baš kao što je to bio i slučaj sa magistralnim putem Klašnice - Nova Topola, koji je svojevremeno bio kategorisan kao crna tačka, poslije puštanja u saobraćaj autoputa Banjaluka - Gradiška", kazala je Sandra Kovačević-Đurđević iz Službe za informisanje u ovom ministarstvu.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS kažu kako se na ovoj problematici aktivno radi, pogotovo na gore navedenim dionicama.

"Prošle godine je Agencija dodijelila 20 licenci za fizička lica koja su prošla obuku od strane švedske vladine agencije za poslove provjere bezbjednosti puteva sa aspekta saobraćaja.

Za početak ide se sa prikupljanjem podataka za dionice sa najviše saobraćajnih nesreća, a stručna lica će izvršiti provjeru, nakon čega se izlazi na teren i vrši analiza", kazao nam je Milija Radović, direktor Agencije.

Kako je rekao, na terenu će biti utvrđeno da li je uzrok čestih nesreća put, krivina, nepravilan nagib kolovoza ili njegova istrošenost, kao i sama preglednost na putu.

Nakon toga će upravljaču puta biti upućene kratkoročne, srednjoročne ili dugoročne preporuke.

"Kratkoročne se odnose na saobraćajnu signalizaciju koja bi upozorila na opasnosti na putu, srednjoročne obuhvataju građevinske zahvate, a dugoročne bi bile izmještanje dijela puta ili krivine", kaže Radović, dodajući kako će upravljači puta, koji je u ovom slučaju preduzeće "Putevi RS", morati da reaguju.

Komentari / 0

Ostavite komentar