Вучићева влада мири Вашингтон и Москву

У питању је једна од ретких влада која може да се похвали подршком САД, Брисела и Русије, што Србију чини
 озбиљним и пожељним партнером, оцењују стручњаци.

Србија 25.04.2012 | 09:38
Вучићева влада мири Вашингтон и Москву

Нова влада, која ће бити формирана у недељу, има шансу да буде боља од свих претходних зато што је хомогена, има јасан ауторитет оличен у будућем премијеру Александру Вучићу, све шансе да делује јединствено, јасну стратегију реформи и избалансирану спољну политику, оцењују политички аналитичари.

Два основна квалитета

“Нова влада ће имати два основна квалитета које није имала ниједна пре у дужем периоду новије политичке историје. Као прво, има хомогено језгро моћи, односно странку и лидера који могу да наметну своју вољу и имају у очима нације препознатљиву одговорност”, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Дошао је, како каже, крај политичкој маскаради у „којој се није знало ко је за шта задужен“.

Као друго, Анђелковић истиче да они који ће бити стуб владе показују храброст да се суоче с кључним проблемима Србије.

“До сада се од проблема бежало у демагогију, па су се тешкоће гомилале уместо да се смањују”, сматра овај аналитичар и додаје да ћемо, изгледа, сада добити владу која ће бити довољно снажна да спасе наш национални брод од кретања опасним водама инерције ка сигурној катастрофи.

Реално балансирање“С обзиром на наш геополитички положај, то је једини основ за успех у глобалној арени. Већ смо видели да то није ни сулуди отпор Западу, ни снисходљиво пристајање на све.

За нас је спасоносан само реалан модел балансирања између Истока и Запада, што делује да ће бити курс нове владе”, каже Анђелковић.

Бранко Радун, политички аналитичар, каже да је нова влада једна од ретких која има подршку САД, Брисела и Москве.

Анђелковић, такође, сматра да Србија креће ка политици баланса према великим силама и статусу неформалне несврстаности.

Вучићева стратегија обећава

Економски аналитичар Дејан Миљковић каже да је Александар Вучић представио сасвим јасне структуралне реформе и да се „разликује од свих досадашњих мандатара јер је презентовао и правац и конкретне потезе које планира да направи“.

”Стратегија обећава. Ефекте те стратегије нећемо одмах осетити, па ни после неколико месеци,али је битно задржати тај правац”, каже Миљковић.

Истиче да је битно и да Вучићев тим подржи његове планове и обогати их новим идејама, преноси "Курир".

Коментари / 0

Оставите коментар