Vučićeva vlada miri Vašington i Moskvu

U pitanju je jedna od retkih vlada koja može da se pohvali podrškom SAD, Brisela i Rusije, što Srbiju čini
 ozbiljnim i poželjnim partnerom, ocenjuju stručnjaci.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Vučićeva vlada miri Vašington i Moskvu

Nova vlada, koja će biti formirana u nedelju, ima šansu da bude bolja od svih prethodnih zato što je homogena, ima jasan autoritet oličen u budućem premijeru Aleksandru Vučiću, sve šanse da deluje jedinstveno, jasnu strategiju reformi i izbalansiranu spoljnu politiku, ocenjuju politički analitičari.

Dva osnovna kvaliteta

“Nova vlada će imati dva osnovna kvaliteta koje nije imala nijedna pre u dužem periodu novije političke istorije. Kao prvo, ima homogeno jezgro moći, odnosno stranku i lidera koji mogu da nametnu svoju volju i imaju u očima nacije prepoznatljivu odgovornost”, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Došao je, kako kaže, kraj političkoj maskaradi u „kojoj se nije znalo ko je za šta zadužen“.

Kao drugo, Anđelković ističe da oni koji će biti stub vlade pokazuju hrabrost da se suoče s ključnim problemima Srbije.

“Do sada se od problema bežalo u demagogiju, pa su se teškoće gomilale umesto da se smanjuju”, smatra ovaj analitičar i dodaje da ćemo, izgleda, sada dobiti vladu koja će biti dovoljno snažna da spase naš nacionalni brod od kretanja opasnim vodama inercije ka sigurnoj katastrofi.

Realno balansiranje“S obzirom na naš geopolitički položaj, to je jedini osnov za uspeh u globalnoj areni. Već smo videli da to nije ni suludi otpor Zapadu, ni snishodljivo pristajanje na sve.

Za nas je spasonosan samo realan model balansiranja između Istoka i Zapada, što deluje da će biti kurs nove vlade”, kaže Anđelković.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da je nova vlada jedna od retkih koja ima podršku SAD, Brisela i Moskve.

Anđelković, takođe, smatra da Srbija kreće ka politici balansa prema velikim silama i statusu neformalne nesvrstanosti.

Vučićeva strategija obećava

Ekonomski analitičar Dejan Miljković kaže da je Aleksandar Vučić predstavio sasvim jasne strukturalne reforme i da se „razlikuje od svih dosadašnjih mandatara jer je prezentovao i pravac i konkretne poteze koje planira da napravi“.

”Strategija obećava. Efekte te strategije nećemo odmah osetiti, pa ni posle nekoliko meseci,ali je bitno zadržati taj pravac”, kaže Miljković.

Ističe da je bitno i da Vučićev tim podrži njegove planove i obogati ih novim idejama, prenosi "Kurir".

Komentari / 0

Ostavite komentar