Израдити "Бијелу књигу правосуђа"

С циљем растерећења правосуђа, потребно је да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ, у сарадњи са
предсједницима судова, изради "Бијелу књигу правосуђа", која ће идентификовати постојеће проблеме и одредити области легислативе у којима је потребно интервенисати, закључак је 10. конференције предсједника судова у БиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Израдити "Бијелу књигу правосуђа"

У саопштењу ВСТС-а БиХ наводи се да је на данашњој конференцији предсједника судова у БиХ у Сарајеву закључено и да је "Бијелу књигу правосуђа" потребно представити у оквиру процеса структуралног дијалога о правосуђу између БиХ и ЕУ.

На конфернцији у Сарајеву предсједници судова су указали на потребу да ВСТС БиХ након детаљних анализа остваривања планова рјешавања предмета у судовима дефинише и усвоји мјере које ће се предузимати у односу на оне судове и предсједнике судова који не испуњавају обавезе предвиђене плановима.

Учесници конференције су указали и на потребу интензивирања комуникације ВСТС-а БиХ са представницима међународне заједнице, извршне и законодавне власти, те потреби представљања планова и резултата
рада судова на полугодишњем нивоу, с циљем афирмације постигнутих резултата рада и достигнутог степена независности и непристрасности носилаца правосудних функција.

Предсједници судова су нагласили да су подаци евидентирани у Систему за аутоматску обраду предмета у судовима /ЦМС/ једини званични и релевантни подаци о раду судова.

У закључцима је истакнута неопходност да ВСТС БиХ и судови заједнички наставе предузимати континуиране активности с циљем смањења броја неријешених некомуналних предмета у правосуђу, односно смањења просјечног трајања предмета, те се посебно фокусирати на интензивирање рјешавања предмета старијих од три и више година.

Указано је на потребу интензивирања рада на радним споровима и стечајним предметима, те да се код узимања у рад поштује критеријум старости иницијалног акта.

Потребно је да ВСТС приступи реализацији закључака усвојених на састанцима са предсједницима судова, предсједницима привредних одјељења, судијама и стечајним управницима одржаним 21. марта, а који
се односе на израду акционих планова рјешавања сваког стечајног предмета посебно и планова рјешавања предмета произашлих из стечајних поступака, те ревидирати норму за стечајне предмете.

С циљем унапређења квалитета и уједначавања судске праксе, наводи се у закључцима са конференције, препоручује се да судије у већој  мјери користе Базу судских одлука Центра за судску документацију.

Десету конфернцију предсједника судова у БиХ у Сарајеву, чији је фокус био усмјерен на извјештај о раду судова са посебним освртом на стечајне поступке и радне спорове те квалитет рада судова, организовао је ВСТС БиХ.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милорад Новковић се у уводном излагању осврнуо на рад ВСТС-а у протеклој години и истакао важност разговора о темама које су биле на дневном реду конференције.

Новковић Је посебно захвалио предсједницима судова на уложеним напорима и залагању за успостављање ефикасног правосуђа.


Коментари / 0

Оставите коментар