Ускладити лиценцирање превозника са уредбама ЕУ

Министарство саобраћаја и комуникација БиХ данас је у Сарајеву организовало радни састанак о могућностима даљег усклађивања Правилника о начину и поступку издавања лиценци и квалификационих картица возача за вршење међународног друмског превоза са пакетом уредби који су на снази у ЕУ.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Ускладити лиценцирање превозника са уредбама ЕУ

Помоћник министра саобраћаја и комуникација БиХ Зоран Андрић рекао је да је ресорни министар Дамир Хаџић једини овлаштени да даје званичне ставове када је ријеч о будућем дјеловању Министарства у
вези са Правилником о начину и поступку издавања лиценци и квалификационих картица возача за вршење међународног друмског превоза.

Андрић је подсјетио да, према Закону о међународном и међуентитетском превозу који је на снази од 2002. године, превозник за добијање лиценце, између осталог, мора да испуњава и европске услове у погледу стручне оспособљености, финансијске способности, те доброг угледа.

"Пакет транспортних прописа ЕУ ступио је на снагу након доношења нашег закона. Сигуно је да има простора за одређене измјене како би се прилагодили тренутном стању када је ријеч о области лиценцирања превозника који учествују у међународном превозу из БиХ и ставила тачка на то, односно прописали услови које мора испунити превозник да би добио лиценцу", рекао је Андрић.

Помоћник министра саобраћаја и комуникација БиХ појаснио је да на основу аргумената који су изнесени на данашњем састанку зависи даља судбина лиценцирања превозника за учешће у међународном превозу путника и роба који су регистровани у БиХ.

"Надам се да ће Хаџић свој став о том питању саопштити што је могуће прије", рекао је Андрић.

Радном састанку у Сарајеву присуствовали су представници Спољнотрговинске коморе БиХ, Министарства саобраћаја и комуникација БиХ, Привредне коморе Федерације БиХ, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске. Били су присустни и предствници Удружења међународног и унутрашњег превоза Републике Српске који нису имали формалан позив за радни састанак у Министарству саобраћаја и комуникација БиХ.

Данашњи састанак у Сарајеву инициран је потребом давања одговора на закључке са састанка који је 28. марта одржан у просторијама Привредне коморе Републике Српске у Бањалуци.

На састанку у Бањалуци прошлог мјесеца дефинисано је седам захјева међу којима се тражи пролонгирање примјене Правилника о начину и поступку издавања лиценци и квалификационих картица возача
за вршење међународног друмског превоза јер измјене није могуће провести до задатог рока - 1. маја.

Један од захтјева је и да се накасније до 31. децембра распише конкурс о новом Едукативном центру БиХ и да се лиценце које су издате или буду издате сматрају важећим до момента ступања на снагу измјењеног или новог правилника о условима и пуступку издавља лиценци.



Коментари / 0

Оставите коментар