Кад су настали смајлији и емотикони?

Иако нико не може да одговори са сигурношћу амерички блогер Ливај Стал је убеђен да је чувени емотикон први пут коришћен још у 17. веку.

Информационе технологије 25.04.2012 | 09:38
Кад су настали смајлији и емотикони?

Обично се верује да је симпатични знак, састављен од две тачке, цртице и затворене заграде, који представља насмешено лице, измислио професор Скот Фалман са Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу, 1982. Стал, међутим, тврди да је смајли много старији и да га је нашао у песми "Тхе Фортуне" енглеског песника Роберта Херика из 1648.

"Читајући песме Роберта Херика, мислим да сам набасао на првог смајлија у историји", објашњава он у свом блогу посвећеном књижевности. Наиме, у једном Хериковом стиху појављује се знак ":)" поред речи "смилинг yет" (још увек смешећи се).

Стал је најпре помислио да је посреди штампарска грешка, али је након прегледавања других издања констатовао да се смајли увек појављује на истом месту у песми. Према професору Алану Џејкобсу са Универзитета Бејлор у Тексасу нема сумње да је реч о штампарској грешки. Овај стручњак наводи да су се у 17. веку заграде ретко користиле и да их је највероватније додао неко од савремених издавача.

Датум настанка емотикона је довео у питање и "Неw Yорк Тимес" када је у септембру 2012. објавио говор бившег председника САД Абрахама Линколна из 1862. у којем се, такође, појављује један емотикон - ";-)".

На Фацебоок страници компаније Нокиа наишли смо на занимљив преглед кратког историјата емотикона. Неке ствари чак ни ми нисмо знали ;) Прочитајте их и ви:
- Емотикони су "унапређени" смајлији.
- Појавили су се 1995. године у Јапану.
- Први послати емотикон био је срце, а послат је преко СМС-а.
- Срце је 7. емотикон од 50 најкоришћенијих на Тwиттеру.
- Пољубац је 8. најкоришћенији емотикон.
- Емотикон пољупца се најчешће користи и за флертовање!
- Готово 20 одсто од најпопуларнијих 100 емотикона садрже срце у себи.
- За сваки употребљени бесни емотикон употреби се седам емотикона срца!
- Емотикон сломљеног срца је 46. најчешће коришћени емотикон.

Коментари / 0

Оставите коментар