Kovač izvrijeđao novinare, "Kapital" najavio tužbu

Načelnik Opštine Šipovo i bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Kovač nastavlja sa verbalnim obračunima sa novinarima. Tako je brutalno napao novinare portala Kapital i uputio niz uvreda, a sve zbog pitanja novinarke Kapitala o poslovanju njegove privatne firme.

Republika Srpska 04.04.2024 | 16:59
Kovač izvrijeđao novinare, "Kapital" najavio tužbu

Radi pripreme novinarske priče o radu Drvne industrije Šipovo, koja je u vlasništvu aktuelnog načelnika i funkcionera SNSD-a, novinarka Bojana Ninković je telefonom pozvala Kovača, uredno se predstavila i zatražila komentar.

Međutim, umjesto odgovora stiže mnoštvo gnusnih uvreda na račun novinarke i urednika portala Kapital Siniše Vukelića.

"Šta izmišljaš šta me urnišete više? J***m vam mater i tebi i onom tvom šefu. Uvijek laži objavljujete i ti i taj Vukelić bitanga jedna. Ko si ti bitango jedna? Stoko jedna", samo su neke od uvreda koje je Kovač uputio novinarki u telefonskom razgovoru. 

Novinarka Bojana Ninković kaže da je informacija za koju je od Kovača zatražila komentar objavljena na zvaničnoj stranici Centralnog registra hartija od vrijednosti, a odnosi se na postupak pokretanja i obustavljanja prinudne naplate u njegovoj firmi.

"Imam osjećaj da su zvaničnici umislili da je u njihovoj milosti, a ne u njihovoj obavezi da odgovaraju na pitanja novinara. Najgore je što se ne može ispoštovati ni ono osnovno, čak ni onaj minimum a to je pristojna komunikacija", kaže novinarka Bojana Ninković. 

Načelnik Šipova je ranije brutalno izvrijeđao novinare portala Naratorijum, takođe nakon uredno postavljenog novinarskog pitanja.

"To je nešto po čemu je on postao poznat jer vidjeli smo da je nedavno vrijeđao i druge kolege, ali iako to možete i očkivati od nekoga ne znači da ćete ikad biti spremni na tako nešto i da će vam ikada biti svejedno kada doživite takve uvrede", kaže Ninkovićeva. 

Reakcija na brutalne uvrede stiže i iz novinarskih udruženja.

"BH novinari ocjenjuju neprihvatljivim postapak načelnika Milana Kovača, kojim je ne samo prekršio osnovne postulate pristojne javne komunikacije, već je pokazao na koji način ovaj javni zvaničnik koristi svoju moć i poziciju u lokalnoj vlasti prema onima koji postavalju legitimna novinarska pitanja o poslovanju njegove privatne firme.

Porazna je činjenica da ovaj visoki funkcioner SNSD-a nije promijenio svoj rječnik i komunikaciju sa novinarkom i kada je više puta upozoren da se cijeli razgovor snima", saopšteno je iz Udruženja BH novinari. 

Kako nam je potvrđeno, portal Kapital će tužiti Kovača zbog uvreda i neprimjerenog obraćanja, kojima se ne samo onemogućava profesionalan rad i izvještavanje, nego se otvoreno ugrožava bezbjednost novinara i medija koji kritički izvještavaju o radu zvaničnika i institucija.

(BN) Foto: BN

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Fuj

04.04.2024 17:13

Seljober

ODGOVORITE
Name

blbl

04.04.2024 20:02

Svi u SNSD u, se ponašaju kao ova sirovina od čovjeka, ko da ih je jedan k...c pravio- Sirovina do sirovine.

Name

Pevaj

04.04.2024 17:58

Pevaj Kovaaač

ODGOVORITE
Name

Sta

04.04.2024 18:30

Sta ocekujete od ovog,kakva sef takav djak

ODGOVORITE
Name

Marko Kraljević

04.04.2024 18:34

Ne znam zašto se čudite ? Milan Kovač se tako stalno ponaša.

ODGOVORITE
Name

Borac vrs

04.04.2024 19:46

Ovoje kultura snsd ove sekte a svesu to naučili od milokrada lažnog predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Svašta

04.04.2024 21:38

Daj nemoj te zajebavat, bez veze napadate ovoga čovjeka ! On je "gradonačelnik" Šipova, zar ne vidite da ga je neko dobro zajebo, prokontaj te, "gradonačelnik" Šipova ?

ODGOVORITE
Name

RUSIJA

04.04.2024 23:09

Seljak idi uzgajaj pčele pa njihov rad I trud kradi pusti ovaj narod da normalno živi. Popeo si se svima vise na vrh glave prostaku jedan.

ODGOVORITE
Name

KOJI MUFLJUZ

05.04.2024 00:04

Dao ga bog za ministra

ODGOVORITE
Name

Milan

05.04.2024 07:23

Da ima imalo reda i da se primjenjuje novinarski kodeks, novinarka i urednik bi bili sankciinisani, i portal Capital bi se javno izvinuo zbog neprofesionalnog nastupa novinarke, a Kovač bi dobio prijavu za uvredu! Nažalost ovdje se sve gura navijački!

ODGOVORITE
Name

Re milan

05.04.2024 11:30

Kako je ona neprofesionalno postupila seljačino jedna glupa. Nazvala prestavila se rekla da se razgovor snima I pitala da joj kaze nesta o kasnjenju plaćanja obaveznica. I on joj sve to izgovorio. On da bude načelnik opštine. On vise nije zasluzio da bude vođa ovaca a ne naroda.

Name

Mane

05.04.2024 12:37

A šta je to "neprofesinalno" novinarka uradila? Postavila pitanje, dala mu priliku da objasni ono što je već objavljeno na internet stranici BLB (banjalučke berze). Dakle, imao je priliku da ispravi grešku ako je nešto tamo netačno objavljeno. Umjesto toga odgovorio je najprimitivnijim uvredama!

Name

Milan za Re Milan i Mane

05.04.2024 17:51

Pitaš šta je ona neprofesionalno pitala!? Pa pitala je ono što nema nikakve veze sa funkcijom koju on obavlja, a on obavlja funkciju Načelnika opštine Šipovo! A to što ga je pitala, to je njegova privatna firma, i to je isto kao da ga je pitala za njegovu porodicu, jet kakve veze njegova privatna firma ima sa opštinom i budžetom opštine kojom on rukovodi, nikakve, i zato i ona i njen portal Capital.ba u najmanju ruku treba da se javno izvinu za neprofesionalno postupanje, a on treba da dobije prijavu!

Name

Šta

05.04.2024 14:07

Očekivati od njega. Pa dodo mu je dao sve što je poželio finansijski pa i mjesto načelnika da radi po svom nahođenju. Pa to je katastrofa za narod i državu. Crveni sa koalicioni partnerima su svi kao i vođa im. Šljam

ODGOVORITE