Ko je čovjek koji je pobijedio Redžepa Erdogana

- Novoizabrani gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pojavio se kao glavni izazivač vladavine Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što je na lokalnim izborima odbio stranku AK turskog predsjednika.

Svijet 02.04.2024 | 13:56
Ko je čovjek koji je pobijedio Redžepa Erdogana

Nakon što je ostvario ugodnu pobjedu i zadržao svoju poziciju na nedjeljnim izborima za gradonačelnika, na osnovu velike većine prebrojanih glasova, Imamoglua (53) mnogi analitičari vide kao potencijalnog budućeg predsjednika.

On dijeli mnogo sličnosti sa Erdoganom: obojica su vodili Istanbul, imaju porodične korijene u istočnom crnomorskom regionu i njihove političke karijere su ometali turski sudovi. U mladosti su i jedan i drugi bili fudbaleri. Obojica imaju snažnu sposobnost da privlače birače, ali se razlikuju kada je u pitanju njihova politika. Imamoglu, je bivši biznismen koji je oženjen i ima troje djece.

Erdogan je ušao u politiku sa islamističkom strankom i preoblikovao je sekularnu državu otkako je preuzeo uzde 2002. godine. Za razliku od toga, Imamoglu je iz čvrsto sekularističke Republikanske narodne partije (CHP), pridružio se 2008. i postao gradonačelnik u istanbulskom okrugu Bejlikduzu 2014. godine.

Imamogluov uspjeh je posljedica njegove sposobnosti da proširi privlačnost socijaldemokratske CHP da privuče konzervativnije birače. On je to dokazao 2019. godine, nanijevši Erdoganovoj AK partiji (AKP) najveći poraz u posljednje dvije decenije i pobijedivši kandidata ne jednom - već dva puta. Sud je poništio njegovu martovsku pobjedu te godine, da bi on pobijedio sa većom razlikom na ponovljenim izborima u junu. Gradonačelnik Istanbula je napravio medijsku sliku i vodio viralne kampanje na društvenim mrežama, što je podiglo njegov profil i išlo na živce mnogim glasačima.

Državni mediji, u međuvremenu, pokušavaju da ga prikažu u negativnom svjetlu. U januaru 2022, provladini mediji bili su preplavljeni slikama nadzornih kamera na kojima on večera sa britanskim ambasadorom u ribljem restoranu dok se Istanbul borio sa snježnom mećavom. Slike su uticale na vladin prikaz gradonačelnika kao nedodirljivog i podržanog Zapadom. Njegove nevolje su pogoršane time što je Erdogan preuzeo zasluge za mnoge važne projekte koji su modernizovali Istanbul posljednjih godina.

Pravne bitke

Sam Imamoglu se suočio sa pravosudnim problemima. Nakon njegove pobjede 2019. godine, sudija ga je osudio na dvije i po godine zatvora, izričući političku zabranu zbog vrijeđanja javnih zvaničnika. Apelacioni sud tek treba da se izjasni o ovom slučaju. Uprkos onome što on opisuje kao prepreke iz Ankare, Imamoglu je rekao da je njegova administracija pružila usluge i razvoj u Istanbulu, gradu od 16 miliona koji pokreće tursku ekonomiju. Studirao je na Univerzitetu u Istanbulu i diplomirao poslovnu administraciju 1994. godine – godine kada je Erdogan postao gradonačelnik – prije nego što je počeo da se bavi građevinskim poslom, prenosi Mondo pisanje Guardiana.

(Nezavisne) Foto: Tanjug/AP

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Joja

02.04.2024 14:18

Izabrao ga nato . Tako hoce i u ovoj jadnoj bih da postavljaju pogodne u federaciji imaju podrsku jer je poznato da ti iz tog entiteta genecki saradjuju sa okupatorom vekovima ali Srbin ce da se bori kao kroz citavu istoriju za svoj opstanak jezik zastavu grb sviju zemlju , vekovima odolijeva genocidima od razlicitih plemana , otimanju njegove otadzbine ali i bolje i nestati nego ziveti kao imbecil parazit .

ODGOVORITE
Name

Re Joja

02.04.2024 16:11

Još samo da nekada i školu posjetiš.

Name

SW

02.04.2024 17:01

Uvijek nešto . Svi drugi krivi!

Name

Svako ima

02.04.2024 17:24

Pravo da bude sto hoce i sa time srbi nemaju problem kao ni rusi, ali da ti takvi silom namecu da budemo ono sto nismo ili nase sve da ponizavaju, brisu, otimaju i prekrajaju nece im se dozvoliti da sva planeta gori....

Name

Trn

02.04.2024 18:27

Suti dokazani domaci izdajnice

Name

Brano Tomić Glogovac

02.04.2024 15:03

Erdogan je napravio gresku.Umjesto da kao Putin svoje protivkandidate posalje u gulage ili ih ubije on ih pusta da se kandiduju.Ili Vučić i Dodik što rade još bolje,oni ih prevedu u svoju stranku ili ih finansiraju pa kad pobjede rade za njih.

ODGOVORITE
Name

Nije

02.04.2024 19:57

Nije on pobjedio Erdogana,nisu oni u istom rangu takmičenja.

ODGOVORITE
Name

Smislov

02.04.2024 21:49

Nebi ti ovdje pored Vulićke imao nikakvi šansi. Niko je očima ne može vidjeti, a pobjedi. Fenomen.

ODGOVORITE