Ко је човјек који је побиједио Реџепа Ердогана

- Новоизабрани градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу појавио се као главни изазивач владавине Реџепа Тајипа Ердогана, након што је на локалним изборима одбио странку АК турског предсједника.

Свијет 02.04.2024 | 13:56
Ко је човјек који је побиједио Реџепа Ердогана

Након што је остварио угодну побједу и задржао своју позицију на недјељним изборима за градоначелника, на основу велике вец́ине пребројаних гласова, Имамоглуа (53) многи аналитичари виде као потенцијалног будуц́ег предсједника.

Он дијели много сличности са Ердоганом: обојица су водили Истанбул, имају породичне коријене у источном црноморском региону и њихове политичке каријере су ометали турски судови. У младости су и један и други били фудбалери. Обојица имају снажну способност да привлаче бираче, али се разликују када је у питању њихова политика. Имамоглу, је бивши бизнисмен који је ожењен и има троје дјеце.

Ердоган је ушао у политику са исламистичком странком и преобликовао је секуларну државу откако је преузео узде 2002. године. За разлику од тога, Имамоглу је из чврсто секуларистичке Републиканске народне партије (ЦХП), придружио се 2008. и постао градоначелник у истанбулском округу Бејликдузу 2014. године.

Имамоглуов успјех је посљедица његове способности да прошири привлачност социјалдемократске ЦХП да привуче конзервативније бираче. Он је то доказао 2019. године, нанијевши Ердогановој АК партији (АКП) највец́и пораз у посљедње двије деценије и побиједивши кандидата не једном - вец́ два пута. Суд је поништио његову мартовску побједу те године, да би он побиједио са вец́ом разликом на поновљеним изборима у јуну. Градоначелник Истанбула је направио медијску слику и водио виралне кампање на друштвеним мрежама, што је подигло његов профил и ишло на живце многим гласачима.

Државни медији, у међувремену, покушавају да га прикажу у негативном свјетлу. У јануару 2022, провладини медији били су преплављени сликама надзорних камера на којима он вечера са британским амбасадором у рибљем ресторану док се Истанбул борио са сњежном мец́авом. Слике су утицале на владин приказ градоначелника као недодирљивог и подржаног Западом. Његове невоље су погоршане тиме што је Ердоган преузео заслуге за многе важне пројекте који су модернизовали Истанбул посљедњих година.

Правне битке

Сам Имамоглу се суочио са правосудним проблемима. Након његове побједе 2019. године, судија га је осудио на двије и по године затвора, изричуц́и политичку забрану због вријеђања јавних званичника. Апелациони суд тек треба да се изјасни о овом случају. Упркос ономе што он описује као препреке из Анкаре, Имамоглу је рекао да је његова администрација пружила услуге и развој у Истанбулу, граду од 16 милиона који покрец́е турску економију. Студирао је на Универзитету у Истанбулу и дипломирао пословну администрацију 1994. године – године када је Ердоган постао градоначелник – прије него што је почео да се бави грађевинским послом, преноси Мондо писање Гуардиана.

(Независне) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јоја

02.04.2024 14:18

Изабрао га нато . Тако хоце и у овој јадној бих да постављају погодне у федерацији имају подрску јер је познато да ти из тог ентитета генецки сарадјују са окупатором вековима али Србин це да се бори као кроз цитаву историју за свој опстанак језик заставу грб свију земљу , вековима одолијева геноцидима од разлицитих племана , отимању његове отадзбине али и боље и нестати него зивети као имбецил паразит .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

02.04.2024 16:11

Још само да некада и школу посјетиш.

Name

СW

02.04.2024 17:01

Увијек нешто . Сви други криви!

Name

Свако има

02.04.2024 17:24

Право да буде сто хоце и са тиме срби немају проблем као ни руси, али да ти такви силом намецу да будемо оно сто нисмо или насе све да понизавају, брису, отимају и прекрајају неце им се дозволити да сва планета гори....

Name

Трн

02.04.2024 18:27

Сути доказани домаци издајнице

Name

Брано Томић Глоговац

02.04.2024 15:03

Ердоган је направио греску.Умјесто да као Путин своје противкандидате посаље у гулаге или их убије он их пуста да се кандидују.Или Вучић и Додик што раде још боље,они их преведу у своју странку или их финансирају па кад побједе раде за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

02.04.2024 19:57

Није он побједио Ердогана,нису они у истом рангу такмичења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

02.04.2024 21:49

Неби ти овдје поред Вулићке имао никакви шанси. Нико је очима не може видјети, а побједи. Феномен.

ОДГОВОРИТЕ