U BiH i dalje sve po JUS-u, ni blizu standardima EU

BiH još nije uskladila svoje zakone i procedure u skladu s pravilima EU u većini oblasti, a poseban problem predstavlja činjenica da još nije primijenjen čitav niz odredaba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala još u junu 2008. godine.

Bosna i Hercegovina 13.02.2024 | 08:56
U BiH i dalje sve po JUS-u, ni blizu standardima EU

Kako je navedeno u prošlogodišnjem izvještaju o napretku BiH, od zemlje se očekuje da u 2024. godini proširi primjenu evropskih standarda s obzirom na to da, kako je upozoreno, u BiH se i dalje u značajnoj mjeri primjenjuje jugoslovenski univerzalni standard, čuveni JUS, koji datira još iz vremena SFRJ.  

– BiH treba da uspostavi listu tehničkih regulativa i počne da ukida zakone na snazi širom zemlje koji su u sukobu s EU zakonima, uključujući JUS koji je u nesuglasju s EU standardima – navedeno je u izvještaju, prenose Nezavisne novine.

U proteklih 11 godina, kako su naglasili, nije bilo nikakvog usaglašavanja na novom globalnom pristupu EU u vezi sa standardizacijom proizvoda.

Dok BiH krene, EU je već odmakla

BiH je usvojila EU legislativu s ciljem usaglašavanja sa standardima za niskonaponske uređaje, mašine, elektromagnetske komponente, liftove, opremu za ličnu zaštitu, manuelne mjerne instrumente i opremu za pritisak, ali u međuvremenu su usvojeni novi EU standardi. 

Naime, kako je naglašeno, problem predstavlja činjenica da su neki EU standardi između 2014. i 2019. unaprijeđeni, što znači, kako kažu, da je u proteklom periodu usklađenost BiH s EU standardima u apsolutnim odnosima opala.

Ni zakonodavni i institucionalni okvir za proizvodnju, distribuciju i marketing industrijskih proizvoda još nije uspostavljen. 

-BiH nije preduzela nikakve korake da ispoštuje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju niti da ukine sukobljene propise na svim nivoima vlasti – naglašeno je u dokumentu.

– Čak i zakonodavstvo koje je osmišljeno da se uskladi sa pravnom stečevinom EU ne primjenjuje se u cijeloj zemlji, pošto je zakonodavni okvir fragmentiran, a entitet Republika Srpska svoje zakonodavstvo provodi zasebno – dodaju u izvještaju o napretku EU.

Od tržišta do izduvnih gasova

Takođe, BiH se nije uskladila ni s oblasti jačanja unutrašnjeg tržišta, a ne postoji ni jasni pregled usklađenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. 

– Priprema za pridruživanje unutrašnjem tržištu EU znači da ne mogu postojati odvojena tržišta unutar jedne zemlje -naglasili su oni.

Iako, kako kažu, postoje pravne osnove i administrativne strukture za osiguranje tehničkih propisa, standarda, ocjenjivanja usklađenosti, akreditacije, mjeriteljstva i nadzora nad tržištem, oni nisu usklađeni sa pravnom stečevinom EU i ostaju neujednačeni i fragmentirani.

– Relevantne institucije postoje i na državnom i na entitetskom nivou, ali koordinacija između njih i dalje je slaba. Još ne postoji državna strategija za kvalitetnu infrastrukturu, koja je neophodna da bi BiH imala koherentnu primjenu u cijeloj zemlji – istaiče se u izvještaju.

Nadalje, kako se dodaje, od 2013. godine nije postignut napredak u usklađivanju zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničenju hemikalija, klasifikaciji, označavanju i pakovanju, ili jačanju administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti. 

-BiH nije usklađena sa pravnom stečevinom EU o emisijama izduvnih gasova motornih vozila, vozila na dva ili tri točka, traktora – poljoprivrednih i šumarskih, ili mašina – istaknuto je u izvještaju.

(Agencije)  Foto: Arhiv

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Rajan

13.02.2024 09:04

BIH je mafijaska drzava,,mafija vece nego na Siciliji

ODGOVORITE
Name

Taker

13.02.2024 10:04

Prevodi i do sinoc preko 2 milijarde pregleda...

Name

Ana

13.02.2024 10:47

Jeste od kada je evropa počela nametat svoja pravila a mnogi počeli igrat po njihovim pravilima od tada nam je sve krenulo nizbrdo

Name

Dule

13.02.2024 09:30

Ma ni blizu JUS-a. Sve neki divlji standardi.

ODGOVORITE
Name

JUS

13.02.2024 09:47

Je ok. BH sve nakaradno.

ODGOVORITE
Name

Neda mafijaaaa

13.02.2024 10:04

U EVROPUUU!!!! PLJACKASI ZAROBILI SVE DRZAVNE INSTITUCIJE!!!!

ODGOVORITE
Name

Micko

13.02.2024 10:23

A sta je falilo JUS-u? To sto nije odredio neko od ovih sto misle da su glavni, nego neka tamo Jugoslavija....

ODGOVORITE
Name

Ana

13.02.2024 10:45

Federacija je uskladila ama baš sve sa evropom zar ne vidite da svaki dan neko nekog ubije na ulicama Sarajeva prava pravcata evropa obiđeš nekoga na putu on doda gas prepriječi ti put i ubije te ko kera evropa u punom sjaju

ODGOVORITE
Name

Te ANA

13.02.2024 15:19

Blago tebi, jesi li srećna kada neko nekoga ubije? Pometi svoje dvorište od Novog Grada do Srbija.

Name

DIN

13.02.2024 11:09

JUS je bio prepisani standard Zapadne Njemačke, DIN, sva roba koja se proizvodila imala je sigurni kvalitet, od čega je svijet sada daleko, a da ne spominjemo nas

ODGOVORITE
Name

Njemacka

13.02.2024 11:13

Kao motor EU nije viae ni medju prvih 50 drzava u svijetu po rehnoloskim mogucnostima,tamislite tek ostale.... Pljacke vise nema a pameti nije ni bilo.... Ako te srandarde treba ispuniti nece ni biti nikakav problem.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.02.2024 12:01

Ko bi rekao da EU smeta i JUS? Sta im jos smeta? Ako je to bas toliko vazno, JUS treba lepo ukinuti. Ali ne dzaba, nego neka prvo daju papir da su nas primili u EU, pa ceJUS biti ukinut odmah. Nista dzabe, terba biti oprezan, da nas ne prevedu zedne preko vode. Ma oni su prevaranti, ali onako ufino.

ODGOVORITE
Name

Prevaranti i njihove mantre

13.02.2024 14:15

Naravno da je smetnaja za precjenjeno prepakovano smece na kojem zaradjuju preprodajom...

ODGOVORITE
Name

EU

13.02.2024 22:54

Je u velikom problemu, ne tnaju vise koje sankcije da uvedu Rusiji!

ODGOVORITE