У БиХ и даље све по ЈУС-у, ни близу стандардима ЕУ

БиХ још није ускладила своје законе и процедуре у складу с правилима ЕУ у већини области, а посебан проблем представља чињеница да још није примијењен читав низ одредаба из Споразума о стабилизацији и придруживању, који је БиХ потписала још у јуну 2008. године.

Босна и Херцеговина 13.02.2024 | 08:56
У БиХ и даље све по ЈУС-у, ни близу стандардима ЕУ

Како је наведено у прошлогодишњем извјештају о напретку БиХ, од земље се очекује да у 2024. години прошири примјену европских стандарда с обзиром на то да, како је упозорено, у БиХ се и даље у значајној мјери примјењује југословенски универзални стандард, чувени ЈУС, који датира још из времена СФРЈ.  

– БиХ треба да успостави листу техничких регулатива и почне да укида законе на снази широм земље који су у сукобу с ЕУ законима, укључујући ЈУС који је у несугласју с ЕУ стандардима – наведено је у извјештају, преносе Независне новине.

У протеклих 11 година, како су нагласили, није било никаквог усаглашавања на новом глобалном приступу ЕУ у вези са стандардизацијом производа.

Док БиХ крене, ЕУ је већ одмакла

БиХ је усвојила ЕУ легислативу с циљем усаглашавања са стандардима за нисконапонске уређаје, машине, електромагнетске компоненте, лифтове, опрему за личну заштиту, мануелне мјерне инструменте и опрему за притисак, али у међувремену су усвојени нови ЕУ стандарди. 

Наиме, како је наглашено, проблем представља чињеница да су неки ЕУ стандарди између 2014. и 2019. унапријеђени, што значи, како кажу, да је у протеклом периоду усклађеност БиХ с ЕУ стандардима у апсолутним односима опала.

Ни законодавни и институционални оквир за производњу, дистрибуцију и маркетинг индустријских производа још није успостављен. 

-БиХ није предузела никакве кораке да испоштује обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању нити да укине сукобљене прописе на свим нивоима власти – наглашено је у документу.

– Чак и законодавство које је осмишљено да се усклади са правном стечевином ЕУ не примјењује се у цијелој земљи, пошто је законодавни оквир фрагментиран, а ентитет Република Српска своје законодавство проводи засебно – додају у извјештају о напретку ЕУ.

Од тржишта до издувних гасова

Такође, БиХ се није ускладила ни с области јачања унутрашњег тржишта, а не постоји ни јасни преглед усклађености са Споразумом о стабилизацији и придруживању. 

– Припрема за придруживање унутрашњем тржишту ЕУ значи да не могу постојати одвојена тржишта унутар једне земље -нагласили су они.

Иако, како кажу, постоје правне основе и административне структуре за осигурање техничких прописа, стандарда, оцјењивања усклађености, акредитације, мјеритељства и надзора над тржиштем, они нису усклађени са правном стечевином ЕУ и остају неуједначени и фрагментирани.

– Релевантне институције постоје и на државном и на ентитетском нивоу, али координација између њих и даље је слаба. Још не постоји државна стратегија за квалитетну инфраструктуру, која је неопходна да би БиХ имала кохерентну примјену у цијелој земљи – истаиче се у извјештају.

Надаље, како се додаје, од 2013. године није постигнут напредак у усклађивању законодавства са правном стечевином ЕУ о регистрацији, евалуацији, ауторизацији и ограничењу хемикалија, класификацији, означавању и паковању, или јачању административних капацитета у овој области. 

-БиХ није усклађена са правном стечевином ЕУ о емисијама издувних гасова моторних возила, возила на два или три точка, трактора – пољопривредних и шумарских, или машина – истакнуто је у извјештају.

(Агенције)  Фото: Архив

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Рајан

13.02.2024 09:04

БИХ је мафијаска дрзава,,мафија веце него на Сицилији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такер

13.02.2024 10:04

Преводи и до синоц преко 2 милијарде прегледа...

Name

Ана

13.02.2024 10:47

Јесте од када је европа почела наметат своја правила а многи почели играт по њиховим правилима од тада нам је све кренуло низбрдо

Name

Дуле

13.02.2024 09:30

Ма ни близу ЈУС-а. Све неки дивљи стандарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУС

13.02.2024 09:47

Је ок. БХ све накарадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неда мафијаааа

13.02.2024 10:04

У ЕВРОПУУУ!!!! ПЉАЦКАСИ ЗАРОБИЛИ СВЕ ДРЗАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

13.02.2024 10:23

А ста је фалило ЈУС-у? То сто није одредио неко од ових сто мисле да су главни, него нека тамо Југославија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

13.02.2024 10:45

Федерација је ускладила ама баш све са европом зар не видите да сваки дан неко неког убије на улицама Сарајева права правцата европа обиђеш некога на путу он дода гас препријечи ти пут и убије те ко кера европа у пуном сјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те АНА

13.02.2024 15:19

Благо теби, јеси ли срећна када неко некога убије? Помети своје двориште од Новог Града до Србија.

Name

ДИН

13.02.2024 11:09

ЈУС је био преписани стандард Западне Њемачке, ДИН, сва роба која се производила имала је сигурни квалитет, од чега је свијет сада далеко, а да не спомињемо нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

13.02.2024 11:13

Као мотор ЕУ није виае ни медју првих 50 дрзава у свијету по рехнолоским могуцностима,тамислите тек остале.... Пљацке висе нема а памети није ни било.... Ако те срандарде треба испунити неце ни бити никакав проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.02.2024 12:01

Ко би рекао да ЕУ смета и ЈУС? Ста им јос смета? Ако је то бас толико вазно, ЈУС треба лепо укинути. Али не дзаба, него нека прво дају папир да су нас примили у ЕУ, па цеЈУС бити укинут одмах. Ниста дзабе, терба бити опрезан, да нас не преведу зедне преко воде. Ма они су преваранти, али онако уфино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваранти и њихове мантре

13.02.2024 14:15

Наравно да је сметнаја за прецјењено препаковано смеце на којем зарадјују препродајом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

13.02.2024 22:54

Је у великом проблему, не тнају висе које санкције да уведу Русији!

ОДГОВОРИТЕ