Vladina politika zaduženja dovela u problem i opštine

- Politika zaduženja koju vodi Republika Srpska je pogrešan kurs koji može dovesti u pitanje funkcionisanje budžeta, ali i lokalnih zajednica, na koje se ta politika odražava, izjavio je predsjednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Modriča Jovica Radulović u rubrici “Bez uvijanja”, Jutarnjeg programa BN TV.

Republika Srpska 27.12.2023 | 11:17
Vladina politika zaduženja dovela u problem i opštine

- Konstantnim zaduživanjem bez ulaganja u razvoj RS, ne može se očekivati pozitivan ishod, kaže Radulović i podsjeća da je rebuplički budžet samo u ovoj godini bio opterećen dugom od 1,2 milijarde KM.

“Sve su to osjetile lokalne zajednice i jasno je da se zaduženja koriste za otplatu već postojećih dugova”, kaže Radulović.

Bez obzira na finansijske probleme koji su obilježili ovu godinu, Radulović je istakao da je zadovoljan postignutim rezultatima u opštini Modriča. Usvojen je rebalans budžeta za ovu i budžet za narednu godinu.

“Budžet za sledeću godinu smo usvojili u iznosu od 16,7 miliona KM. Moram da podsjetim 2021. godine smo došli na budžet od 10 miliona KM. Uspjeli smo da ovaj budžet za 2024. usvojimo na iznos od 16, 7 miliona KM i očekujem da ćemo ispuniti značajne infrastrukturne projekte u narednoj godini”, ističe Radulović.

Ipak, kaže, budžet nije dovoljan da podmiri sve potrebe.

“I kad me pitaju da li je budžet razvojni ili socijalni, u ovim našim odnosima svi budžeti I lokalnih zajednica i Republika Srpska su isključivo usmjereni ka socijalnim kategorijama”, objašnjava Radulović.

Saradnja sa Vladom, kaže, ne postoji, te su prinuđeni da se snalaze sami kako znaju i umiju.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

+

27.12.2023 12:03

OVAJ SISTEM JE USTROJEN, DA MANJINA UZIMA SEBI, A VEĆINA NEKA SAMO STVARA. A KO JE USVOIO TAKVE ZAKONE. POLTRONI U VLASTI. PRVO JE DODIK DAVAO MAJICE SA OZNAKOM SNSD OD PRVOG MOMENTA OMLADINI. POVEĆAO SA OMLADINOM STRANKU. ZAPOŠLJAVAO IH U JAVNA PREDUZEĆA I TAKO SU NJEGOVI GLASAČI. DONOSIO ZAKONE SA TOM VEĆINOM, KOJI NJIMA ODGOVARAJU. A NIJE DONIO ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE, O JAVNIM NABAVKAMA, ZLOUPOTREBIO KONCESIJE I MNOGO TOGA. ZEMLJU POLJOPRIVREDNE ŠKOLE U BL, MIJENJAO ZA BAKINAČKU. UBICE VUKELIĆA JOŠ NISU PRONAĐENE. NIJE MU NACIONALNI INTERES TRGOVSKA GORA, VEĆ, PELJEŠKI MOST. I MNOGO TOGA JOŠ. PRAVI REVIZORI OBOLIJEVALI I UMIRALI JE PA I MLADI. ZA SVE TO NIJE MOĆAN BIO DODIK. VEĆ GLUPI I POTKUPLJIVI I GREŠNI SRBI. ONI, KOJI SU TO, KAO VEĆINA PODRŽAVALI. I TAKO 30 GODINA DODIK SVOJU POHLEPU, NAJVIŠE ZA SEBE REALIZUJE U DRUŠTVU. Srbin. Običan čovjek, koji se stidi, što nam je većina takva. A IMALI SMO PRETKE POŠTENE. JOŠ VIJERUJEM NAJVIŠE SAMO HERCEGOVCIMA SRBIMA. TAKO SAM ČUO OD STARIJIH, A I JAVNO POSMATRAM. NIKOG LIČNO NE POZNAJEM, ALI SE VID, DA IMAJU ČAST I KARAKTER. Srbin Od BL.

ODGOVORITE
Name

//

27.12.2023 12:08

Pokupio je DODO U SVOJU STRANKU, NAJVIŠE NJIH U OPŠTINAMA, PA NAM JE TO SADA TAKO. NISU GLEDALI SVOJ ZAVIČAJ. VEĆ SVI NAPREDOVALI U BL I BEOGRAD. TUŽNO. I RASELILI RS SKORO SVU. RASPITAJTE SE ZA PIK MLADEN STOJANOVIĆ I DI PODGRADCI, KOJI SU DVA VIJEKA RADILI. A PIŠE SE DA SU PROPALI. TO DOLJE U GRADIŠCI OBIJAVIŠE DODO IMA KUĆU I ZEMLJE IHI HI. BAKINCI I ZEMLJE DO DUBICE NJEGOVO I OD SINA VIJERUJEM. Srbin od BL.

ODGOVORITE
Name

Mile

27.12.2023 12:09

E moj Jovice,niste jedini što nemate saradnju sa vladom,gde god oni nisu pobedili tu nema saradnje,nema pomoći.Ne znam šta očekuju na sledećim izborima,kako misle da narod glasa za njih? Dragi Modričani i svi vi što ste dobili šipak od ove vlade pamet u glavu kada budu sledeći izbori,doćiće i ovome kraj,svako iole normalan ne bi trebao ovako deliti narod,,,

ODGOVORITE
Name

E

27.12.2023 13:09

Ovdje bi trebao da se oglasi onaj sto lupeta kakvu politiku vodi vlada i to je ogledalo te politike koje ce mnoge opstine i gradove dovesti u velike probleme u funkcionisanju jer ovu samo znaju zaduzivati i neplanski trositi i pljackati a to sve pada na leda gradova i opstina

ODGOVORITE
Name

Greska

27.12.2023 16:16

Lokalne zajednice posluju lose jer su na celu opstina ljudi koji sve trpaju u svoj dzep. Vrlo jednostavno: npr. Kupuju stanove i nikad im nije dosta, njihov broj se mjeri dvocifrenim brojem. Zatim auta, masine, kamuoni. I nijedne mrvice za razvoj mjesta.

ODGOVORITE
Name

Niko

27.12.2023 16:38

nas nije zaduzio kao vi SDS uvedoste nas u rat za licne interese.

ODGOVORITE
Name

Lune

27.12.2023 16:39

Predajte tu RS vec vise nekome na upravljanje nesramotitese vise vidite Svi zajedno da neide

ODGOVORITE
Name

Red rad disciplina

27.12.2023 16:49

Ne samo opštine,već i samo stanovništvo koje jedva preživljava kraj sa krajem....zbog oslobađanja i amnestiji dugova tajkunima .

ODGOVORITE
Name

aćim

27.12.2023 20:01

Pa ovako državu može voditi dijete iz obdaništa.Svaki mjesec zaduženje da bi se isplatile plate budžetlijama.Imal iko pametan da može nešto napraviti da se na ovaj način ne radi.

ODGOVORITE