Bez zdravstvenog osiguranja i dalje 44.000 radnika

Pravo na besplatno liječenje u Republici Srpskoj u oktobru nije imalo oko 44.000 radnika, jer njihovi poslodavci nisu izmirili dugovanja koja imaju za doprinose.

Republika Srpska 16.12.2023 | 15:19
Bez zdravstvenog osiguranja i dalje 44.000 radnika

Zbog pandemije “kovida” svi građani, i neosigurani, imali su pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu od marta 2020. do kraja maja 2023. godine, kada je ukinuta vanredna situacija. S obzirom na to da je po okončanju vanredne situacije veliki broj građana ostao bez zdravstvenog osiguranja, Vlada RS je, podsjećaju u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, donijela odluku da poslodavcima da prelazni period, odnosno rok od dva mjeseca - do 31. jula, kako bi izmirili svoje obaveze po osnovu doprinosa.

- Prema podacima za šest mjeseci ove godine, za 253.251 radnika doprinosi su bili uplaćeni, dok je za deset mjeseci doprinos uplaćen za 255.796 radnika. Dakle, broj radnika za koje je uplaćen doprinos je nešto veći, a tome je doprinijelo i povećanje broja radnika u proteklom periodu, odnosno prijavljenih na zdravstveno osiguranje - istakli su Fondu.

Dodali su da i dalje za oko 44.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, što je nešto manji broj u odnosu na prethodne mjesece.

- Ako se posmatraju sve kategorije osiguranika, ne samo zaposleni, doprinosi nisu uplaćeni za 45.400 osiguranika, što je, takođe, nešto manji broj nego prije nekoliko mjeseci - naglasili su u Fondu, kojem su doprinosi gotovo jedini izvor prihoda.

Ukoliko se ti doprinosi ne uplaćuju, Fond ne samo da nije u mogućnosti da proširuje prava osiguranika kako bi dodatno unapređivali zdravstvenu zaštitu već se, kako su istakli, u pitanje dovodi i očuvanje postojećih prava.

- Više od tri godine korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja nije uslovljavano uplatom doprinosa, a troškovi zdravstvene zaštite za neosigurane građane su iznosili više od 150 miliona KM. Međutim, to ni u kom slučaju nije značilo da doprinose nije bilo potrebno uplaćivati, jer to je zakonska obaveza - kazali su u Fondu.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić tvrdi da je većina radnika za koje doprinosi nisu redovno uplaćivani iz javnog sektora, jer privatnicima, ukoliko ne izmire svoje obaveze na vrijeme, nadležne institucije odmah, između ostalog, blokiraju račune.

- Vlada Republike Srpske javnom sektoru gleda kroz prste i daje rokove od godinu dana da izmiri dugovanja, čime je još jednom pokazala da nas ne gleda sve na isti način. Nadležni po hitnom postupku treba da donesu odluku po kojoj će se svi isto ponašati, bez obzira na to koji je sektor u pitanju, jer ima sve instrumente, od Poreske uprave do inspekcije, da to riješi - kazao je Trivić.

I potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu Danko Ružičić smatra da je najveći broj radnika za koje nisu uplaćeni doprinosi iz javnog sektora, odnosno iz oblasti zdravstva.

- Svi građani Srpske, bez obzira na to da li rade ili su nezaposleni, treba da imaju zdravstveno osiguranje. Otkud nekom pravo da reprogramira obaveze koje je dužan da radniku isplati kroz bruto platu - kazao je Ružičić.

Dodao je da radnici ne smiju da trpe zbog poslodavaca koji ne izmiruju svoje obaveze, te da Vlada RS treba hitno sa poslodavcima, Savezom sindikata i Fondom zdravstva da riješi to pitanje.

(Glas Srpske)  Foto:BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

duduk

16.12.2023 15:51

Šta je LAŽNI MONARŠE, sve ti je lažno, RS je bankrotirala davno i kako više tone, ti sve krupnije LAŽEŠ narod, USTAJ lažna opozicijo.

ODGOVORITE
Name

agent

16.12.2023 16:26

to neplaćanje plaćaju inspektorima, a možda i vrhu vlasti u vidu reketa. U LOPOVSKOJ tzv. državi svaka lopovija se izvodi.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.12.2023 18:07

Trivić ne govori istinu. Radim u privatnoj firmi i redovno kasne sa uplatama, a nije se još desilo da su bili blokirani racuni, samo smo mi radnici blokirani, nece da nas prime kod doktora dok uplata ne prodje kroz sistem, a to je uglavnpm oko 20 u mjesecu. Samo nas maltretiraju, hajde u socijalno, pa zovi firmu, pa hajde u poresku, pa ljudi dokle vise? Ima li iko pametan da se ovo maltretieanje i ponizavanje vise jednom zaustavi? Zar nije dovoljno to što su im ostavljena dva mjeseca, a prodje skoro i citavi treci da ne uplate doprinose. Zasto se ovo ne kontrolise?

ODGOVORITE
Name

Micko

16.12.2023 22:32

Nisu mi jasni poslodavci koji ne uplacuju doprinose. Covjece, pa pomisli li ikad da ti se radnik razboli, povrijedi i ode kod doktora i tamo mu kazu da ne moze se lijeciti jer mu nije uplaceno zdravstveno. Pa ja bih u zemlju prošao od stida da sam poslodavac. Ako nema za doprinose da plati, onda brate zatvori firmu, nemoj biti gnjida u zivotu...

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

16.12.2023 23:00

Pa sta je to cudno? Pa to su tzv. Dudukovi biznismeni i tajkuni. Bitno je da ti isti koji ne placaju doprinose kupuju svalerkama stanove, da ih salju u Shopingovanje, da voze Đipove, da doniraju i prave crkve, daju "reket" za kampanje SNSD itditd..ko je.e radnika. Evo u centru BL (na trgu Krajine) poznati biznismen ne placa radnicima doprinose, ne mogu da se lijece, radnici odlaze i jos moraju potpisati da su dobrovoljno napustili da bi dobili radnicku knjizicu. To sve vlast zna i prasta. Kada je taj idti prijavljen u PU, ZF i PIO, slizbenice na salteru umjesto da prijave nadleznim sluzbama one im kazu "bjezite iz ove propale drzave trbuhom za kruhom" i kazu ti "biznismeni" su u sprezi za vlastima i nikada vam doprinosi nece biti placeni. Vlast i Molokrad su dozvolili kvazi biznismenima da to rade. Vlast ih stiti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

17.12.2023 03:31

Opet glasajte za Grbavog,on zna najbolje lagati.Propali i grbo i republika..Gube..

ODGOVORITE
Name

Ajde

17.12.2023 09:39

Ko je.dozvolio da se ne.upaćuje a da posluju i rade?!Isad građani da ispaštaju i radnici...

ODGOVORITE
Name

Tito

17.12.2023 20:09

Živela RS

ODGOVORITE