U Bijeljini održan međunarodni oftalmološki sastanak

U Bijeljini je održan međunarodni oftalmološki stručni sastanak  "UPDATE", s ciljem dodatne edukacije i razmjene mišljenja, znanja i iskustva doktora. Moto ove manifestacije je “ponovimo, utvrdimo i primjenimo”.

Republika Srpska 16.12.2023 | 13:54
U Bijeljini održan međunarodni oftalmološki sastanak

Dr Damjan Kepeski, specijalista oftalmologije i organizator ovog stručnost sastanka naglašava da tehnologija koja prati otfalmologiju napredovala u poslednjih 15 godina.

- Tako da moramo ići u korak sa vremenom i pratiti savremeni razvoj tehlonogije i primjenjivati u svakodnevnoj praksi, tako da zbog toga je ovaj sastanak organizovan da se prenesu sva saznanja i da se primjene u svakodnevnoj praksi.

Brojni predavači iz svijeta podijelili su svoja iskustva sa prisustnima, među njima su dr Mirko Jankov, dr Nenad Petrović sa VMA iz Beograda, Josip Knežević, sa UKC Zagreb, zatim stručnjaci sa iz Moorfields bolnice iz Londona, vodeće oftalmološke institucije ne samo po kadru, već i po broju naučnih radova: dr Branka Marjanović Urošević i Miodrag Vojčić.

"Mislim da medicina sve manje poznaje granice i geografiju. Bitna je volja i dobri saradnici. Ovi konsulanti su dostupni u Bijeljini i mislimo da pratimo korak svjetske oftalmologije“, kaže dr Kepeski.

Teme sastanka bile su rekreativna hirurgija sočiva, rekreativna hirurgija rožnjače, vitreoretinalna hirurgija, neurooftalmologija. O estetsko loplastičnoj hirurgiji govorila je dr Branka Marjanović Urošević, iz Moorfields bolnice iz Londona. U Londonu je završila i fakultet i specijalizaciju.

"Specifično je, ja govorim o tome kako se liječe razna oboljenja očnog kapka i zašto se oboljenja dešavaju i koje se vrste različite hirurgije koja nam može pomoći da se ti problemi riješe. Neke vrste oboljenja su dobijene rođenjem, a neke se dobijaju vremenom. Dešava se da kapci padnu dole, ali najvažnije je nači pravi liječ načenja. Obično hirurškim načinom, postoje razne vrste hirurgije."

Na pitanje koja je razlika između vodećih svjetkih zdravstvenih ustanova i ustanova u našim krajevima, dr Marjanović Urošević objašnjava:

„Najviše ima sličnosti – jer svi smo tu zbog pacijenata. Razlike su u pristupu, u radu i u tehnoloziji koje imamo.“

Naglasila je da je ovaj sastanak divna prilika da se nađu na jednom mjestu.

UPDATE je konferencija namenjena oftalmolozima iz bliže regije, sa idejom da svaki subspecijalista izloži svoja viđanja, znanja i saznanja  iz svoje oblasti. Organizatori su naveli da se očni lekari poslije dugo vremena ponovo okupljaju u Bijeljini, te da će sa ovog sastanka ponijeti nešto sa ove konferencije i primijeniti u svakodnevom radu sa pacijentima.  

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

16.12.2023 15:23

Bravo za Dr Kepeski i stručnjake, goste. Koristan i lijepi skup u našem gradu.

ODGOVORITE