"Eko centar" dobio novac da ukloni divlju deponiju

Plutajući otpad - plastične flaše, kante, burad, dijelovi automobila, bijele tehnike pa i drveta od strane neodgovornih građana opet su ovih dana, po ko zna koji put u skoro 30 godina postojanja akumulacionog jezera višegradske hidroelektrane stigle do pregradne brane iz osam gradova Srbije, četiri Crne Gore, pet iz Republike Srpske i dvije opštine iz Federacije BiH.

Republika Srpska 15.12.2023 | 15:12
"Eko centar" dobio novac da ukloni divlju deponiju

Višegrađani ni krivi ni dužni ispaštaju zbog bjelosvjetskog smeća a preduzeće „HE naDrini“ godišnje za njegovo uklanjanje izdvoje od 50.000 do 200.000 KM. 

Čišćenje smeća iznad lančanice na Drini izgleda je presipanje iz šupljeg u prazno jer, povećan vodostaj iz sliva Drine, Tare i Lima, donese novo i "opet Jovo na novo".

Godinama se ministarstva ekologije tri države bave ovim problemom ali plutajući otpad ne poznaje obećanja političara i dalje rijekama plovi prema Višegradu.

U aprilu 2019, godine, nakon sastanka predstavnika ministarstava prostornog uređenja i ekologije u Višegradu tadašnji ministar Republike Srpske Spomenka Golić je rekla  da će za sedam dana predstavnici tri države   obići rijeku Taru odakle dolazi najviše drvenih otpadaka. 

„Najveće količine plutajućeg otpada su drvni sortimenti a drugi stručnjaci će biti angažovani kako bi registrovali sve divlje deponije u opštinama i u Crnoj Gori i Srbiji  kako bi obezbjedili novac za njihovov uklanjanje“, pojasnila je tada Golićeva.

Tadašnji ministar održivog razvoja Crne Gore Pavle Radulović je rekao da će radna grupa ministarstva Crne Gore i BiH procjeniti drveće koje u kanjonu Tare prijeti da će se naći u vodi.

"Nakon toga drveće će biti uklonjeno i time smetnja da dospije u rijeku", dodao je Radulović.

Od ovog sastanka i izjava i obećanja ministara proteklo je skoro četiri godine i još više smeća vodotocima.

Izgleda da je na bar na djelimičnom rješavanju ovog problema otišlo najdalje višegradsko ekološko Udruženje „Eko centar“ koje je uspjelo da dobije projekat vrijedan 100.000 evra.

"Pitam se koji su realizovani zaključci sastanaka ministarstava tri države i šta je od toga urađeno. Mi moramo da se pohvalimo da je „Eko centar“ dio evropskog međunarodnog projekta, gdje je skoro uvršten i dobićemo više od 100.000 evra.

Taj novac će biti utrošen za uklanjanje divljih deponija, ispitivanje kvaliteta vode rijeka kroz koje prolazi smeće, zatim za kupovinu lančanica na Drini. Problem plutajućeg otpada je riješiv ali mnogi faktori treba da se uključe u akciju njegovog rješavanja",  ističe predsjednik „Eko-centra“ Dejan Furtula.

Srbija je postavljanjem lančanice na Limu , na pet kilometara od Priboja , uspjela da zaustavi nadolazeći otpad iz  nekih  gradova Crne Gore.

Trenutno se na lančanici na Drini kod Višegrada nalazi ioko 6.000 metara kubnih plutajućeg otpada. 

(BN)  Foto:BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Boki

15.12.2023 15:27

Samo gradjanska svjest i ljubav prema vodi je rješenje ovog eko problema.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

15.12.2023 19:14

Zemljak, ovde brat brata ubije zbog međe, komšija komšiju, ako krava pređe u njivu, o kakvoj svijesti ti pričaš ? Svojim očima sam gledao , "ljudi" natrpaju pun gepek raznog odpada i neće da ga baci u onaj veći kontejner, koji ima u svim gradovima , već ode baci u rijeku ili pored puta u kanal, iz inata, šta li, vrag će ga znati !

Name

STALJIN

15.12.2023 15:52

Kada znate iz kojih gradova se istovara otpad U Jezero kada dotjeraju oduzimaj vozila hapsi STOKU u ZATVOR par Godina i debela Novcana KAZNA da bude zeljan HLjEBA

ODGOVORITE
Name

+

15.12.2023 16:10

Pa to je strašno. Vide pogani u modernom životu. Zamislite bistru Drinu. Samo nekada lišće je moglo prekriti. Ovo je strašno.

ODGOVORITE
Name

Mira,

15.12.2023 20:06

Koja smo mi stoka nekulturna, znači svakegodine 1-2 stana se moraju dati za čišćenje rijeke. I onda kuknjava, zbog čega se ne pomaže ljudima. Momak tebi i tvom udruženju svaka čast na upornosti, i svemu što si učinio za Drinu, valjda će to nadalje neko znati cijeniti, a ove što zagađuju debelo kazniti.

ODGOVORITE
Name

goran

15.12.2023 20:08

To smo mi, u svijetu poznati borci za ocuvanje covjekove prirodne okoline, Eto hvala Bogu i vidi nam se. Samo na proteste protiv mrskih stranaca. U sto vecim skupinama da ostavimo sto vise smeca za sobom kao i uvijek.

ODGOVORITE
Name

Profesor Nikolic

16.12.2023 11:07

Deki legendo Visegrada, kapa dole! Nemaju interes svoj u svemu tome, zato i ne preduzimaju nista vlastodrsci!

ODGOVORITE