Propašću Farmlanda Srpska oštećena za 50 miliona KM

Sedam godina nakon što je prestala sa radom i u međuvremenu ostala bez bilo kakve imovine, Govedarska farma „Farmland“ tek prošle godine  otišla je u stečaj. Međutim, nagomilani su milionski dugovi, a zaustavljeno je i oglašavanje i prodaja imovine. Istražili smo šta će to značiti za firmu ali i Republiku Srpsku.

Republika Srpska 16.08.2023 | 20:00
Propašću Farmlanda Srpska oštećena za 50 miliona KM

Od nekada najveće farme u bivšoj Jugoslaviji ostale su ruševine, obespravljeni radnici i rupe u budžetu Republike Srpske. Govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole trenutno ne raspolaže nikakvim nepokretnostima, nekretnine su devastirane, a nakon brojnih provala u krug farme, ne postoji ni oprema za rad.

Policija je izuzela dokumentaciju zbog sumnje na utaju poreza ili prevaru. To znači da će povjerioci, od kojih su najveći državna preduzeća i institucije, ostati bez više od 50 miliona maraka koje im duguje Farmland. Međutim, resorni ministar kaže da ne stiže da se bavi ovim pitanjem.

„Ja sam ministar nepunih sedam mjeseci, borim se sa brucelozom afričkom kugom poplavama gradom olujnim ćelijskim nevremenom i vi me to pitate. Stečajni postupak vodi sud vjerujte mi da ne znam i u ovom momentu to je nešto što se vuče 7, 8, 10 godina  a mi se bavimo ovozemaljskim stvarima ne znam bilo šta po tom pitanju odgovoriti“, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ne zna ministar šta je sa Farmlandom, a ne zna niko ni gdje je trenutno Dragan Vasiljević, vlasnik Farmlanda i bliski saradnik Milorada Dodika, koji je godinama dobijao milionske podsticaje i desetine miliona povoljnih državnih kredita. Ono što je poražavajuće je to što Vasiljević nikada nije pozvan na odgovornost.

„Prema nekim informacijama taj čovjek koji je to privatizovao je napravio zgradu na Floridi i ne mogu da shvatim da ne postoji krivična odgovornost i naknada štete koju je taj čovjek napravio. Kada bi sad sabrali koliko je novaca otišlo u Farmland koliko je kupljeno steonih junica koliko žita dato i koliko duga napravljeno to bi prešlo više desetina miliona KM i za to kad sve propadne da niko ne odgovara to je nedopustivo“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista. 

Narodni poslanik Nebojša Vukanović godinama upozorava na, kako kaže, kriminal i krađu u Farmlandu  i poziva na odgovornost. 

„Vlasti su i Vlada donosili zaključke pod pritiskom Milorada Dodika gdje je upumpan ogroman novac i ne samo da je uništeno poljoprivredno dobro koje je moglo hraniti trećinu RS koje je bilo jedno od najvećih u bivšoj jugoslaviji već su uništene i robne rezerve Srpske mafijaškim poslovima između farmlanda i RS i IRB“, kaže Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red.

Farmland najviše novca duguje IRB-u i to 34 miliona maraka, Robnim rezervama osam miliona, a Poreskoj upravi oko sedam miliona. Sve će to ostati nenaplaćeno jer višegodišnja nebriga za firmu i konstantno gomilanje dugova doveli su Farmland do kraha, a prema ranijim navodima, preko ove firme oprano je oko 83 miliona državnih para. 

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Србо

16.08.2023 20:12

Милорад Додик за то каже да је напад на сваког грађанина , кад је сину давао три милиона да се не дрогира ,онда нас се није сјетио, човјек је у Америци учини нешто али нећеш.

ODGOVORITE
Name

XXXL

16.08.2023 22:58

Policija je izuzela dokumentaciju da bi uništila dokazni materijal i spriječila istragu. Koji mentalni sklop čovjeka treba da bude, pa da prihvati ministrovo pravdanje? Zamislite, on se bori.

Name

Re

17.08.2023 07:52

Zna se gdje su pare

Name

Milija

16.08.2023 20:18

Haha "niko ne zna gdje je Dragan Vasiljević". A svi znaju da je u Majamiju, dobrog zdravlja i još boljeg imovinskog stanja. Bajinog ortaka možete naći u baru Rakija.

ODGOVORITE
Name

+

16.08.2023 20:27

Godinama pišemo o PIK Mladen Stojanović. Iz tog bogatog Lijevče polja. Tu je sada druga Hirošima.To je sve razgrabito od Hijena, SNSD. Radnici oštećeni, KRAVE stradale od gladi, u oranice plodne ih bacali. RS oštećena. Direktori, vršioci dužnosti, razni rukovidioci, PROCIJENITELJI, Stečajni i mnogi se na drugoj strani obogatili. I svi vole DUDUKA I DOLJE TOG NEKOG ADŽIĆA. TUŽILAŠTVO I PRAVOSUĐE I UPRAVNI I NADZORNI ODBORI, SVI PRIMAJU PLATU, ALI NARODNU IMOVINU, NIKO NE ŠTITI. MI SMO, KAO SISTEM, ODAVNO DNO.

ODGOVORITE
Name

Srba

16.08.2023 20:31

Dostupni su izvrsioci kriminala.. sad nagradjeni direktorskim foteljama u elektrokrajini Mladenko Topalovic,njegov brat od tetke Goran Djukic i kum Darko Sandara te Predrag Zgonjanin...od cobana postali milioneri sa nekretninama po BL

ODGOVORITE
Name

Mudrac

16.08.2023 20:56

Zato u Kraljevini Yu nisu dopustali svjedoke sjevernije od mosta u Klasnicama tj.Lijevce polja.Bili su poznati ko posteniiiiiiiiiii.

ODGOVORITE
Name

E,sad,budža...

16.08.2023 21:07

Budite ozbiljni,pored toliko posla još da neko negdje odgovara.

ODGOVORITE
Name

Radnik

16.08.2023 21:15

Trebalo bi pitati sta na to kaze serator prof. Stevo Mirjanić tadasnji minustar poljoprivrede. Inače komunjara i lopuža.

ODGOVORITE
Name

poljoprivrednik

17.08.2023 09:07

Bravo! Sad si pravog spomenuo, bivšeg ministra Stevu. kakva stara komunistička spodoba. Sve je motao u Vladi, lagao, petljao i sl. "radio" silne projekte itd. Vratiće mu i drugima sudbina, Bog onako kako činili. Stoka , pardon stoki, bolje ih zvati po dobrom starom - marva.

Name

MeNAGER

16.08.2023 21:55

U blizini je i Levita (Ranci) sa cijim unistenjem je takodje napravljena zgrada vjerovatno slucajno takodje na Floridi u Majamiju S obzirom da je u ovom slucaju povezana sasvim druga osoba (nekako se moze i razumiti razlog) ocigledno je da se u ovom vijeku Cikago mijenja za Majami (sto jest jest toplije je)

ODGOVORITE
Name

Nemoguće

16.08.2023 22:19

Nemoguće da je jedan Dodo pametniju od cijele nacije i preko 20 godina vuče sve za nos

ODGOVORITE
Name

Plan B

16.08.2023 22:30

Dragan Vasiljević svaki dan sjedi u Planu B, tu ga SIPA može pronaći.

ODGOVORITE
Name

Florida

16.08.2023 22:31

Vasiljevic se bas napljackao i podijelio sa dudukom. Ima kucu na floridi, a u bl ima jazbinu u zgradi odmah do venecija mosta. Kad sjeverozapadna bosna postane pravna teritorija, lako ga je naci! Do tad kriminalci i seljaci vladaju krvavih ruku, a Banjalucani put pod noge i dodjite u civilizaciju i zivite ko ljudi!

ODGOVORITE