Пропашћу Фармланда Српска оштећена за 50 милиона КМ

Седам година након што је престала са радом и у међувремену остала без било какве имовине, Говедарска фарма „Фармланд“ тек прошле године  отишла је у стечај. Међутим, нагомилани су милионски дугови, а заустављено је и оглашавање и продаја имовине. Истражили смо шта ће то значити за фирму али и Републику Српску.

Република Српска 16.08.2023 | 20:00
Пропашћу Фармланда Српска оштећена за 50 милиона КМ

Од некада највеће фарме у бившој Југославији остале су рушевине, обесправљени радници и рупе у буџету Републике Српске. Говедарска фарма „Фармланд“ из Нове Тополе тренутно не располаже никаквим непокретностима, некретнине су девастиране, а након бројних провала у круг фарме, не постоји ни опрема за рад.

Полиција је изузела документацију због сумње на утају пореза или превару. То значи да ће повјериоци, од којих су највећи државна предузећа и институције, остати без више од 50 милиона марака које им дугује Фармланд. Међутим, ресорни министар каже да не стиже да се бави овим питањем.

„Ја сам министар непуних седам мјесеци, борим се са бруцелозом афричком кугом поплавама градом олујним ћелијским невременом и ви ме то питате. Стечајни поступак води суд вјерујте ми да не знам и у овом моменту то је нешто што се вуче 7, 8, 10 година  а ми се бавимо овоземаљским стварима не знам било шта по том питању одговорити“, каже Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Не зна министар шта је са Фармландом, а не зна нико ни гдје је тренутно Драган Васиљевић, власник Фармланда и блиски сарадник Милорада Додика, који је годинама добијао милионске подстицаје и десетине милиона повољних државних кредита. Оно што је поражавајуће је то што Васиљевић никада није позван на одговорност.

„Према неким информацијама тај човјек који је то приватизовао је направио зграду на Флориди и не могу да схватим да не постоји кривична одговорност и накнада штете коју је тај човјек направио. Када би сад сабрали колико је новаца отишло у Фармланд колико је купљено стеоних јуница колико жита дато и колико дуга направљено то би прешло више десетина милиона КМ и за то кад све пропадне да нико не одговара то је недопустиво“, каже Зоран Павловић, економиста. 

Народни посланик Небојша Вукановић годинама упозорава на, како каже, криминал и крађу у Фармланду  и позива на одговорност. 

„Власти су и Влада доносили закључке под притиском Милорада Додика гдје је упумпан огроман новац и не само да је уништено пољопривредно добро које је могло хранити трећину РС које је било једно од највећих у бившој југославији већ су уништене и робне резерве Српске мафијашким пословима између фармланда и РС и ИРБ“, каже Небојша Вукановић, шеф посланичког клуба Листе за правду и ред.

Фармланд највише новца дугује ИРБ-у и то 34 милиона марака, Робним резервама осам милиона, а Пореској управи око седам милиона. Све ће то остати ненаплаћено јер вишегодишња небрига за фирму и константно гомилање дугова довели су Фармланд до краха, а према ранијим наводима, преко ове фирме опрано је око 83 милиона државних пара. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Србо

16.08.2023 20:12

Милорад Додик за то каже да је напад на сваког грађанина , кад је сину давао три милиона да се не дрогира ,онда нас се није сјетио, човјек је у Америци учини нешто али нећеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXЛ

16.08.2023 22:58

Полиција је изузела документацију да би уништила доказни материјал и спријечила истрагу. Који ментални склоп човјека треба да буде, па да прихвати министрово правдање? Замислите, он се бори.

Name

Ре

17.08.2023 07:52

Зна се гдје су паре

Name

Милија

16.08.2023 20:18

Хаха "нико не зна гдје је Драган Васиљевић". А сви знају да је у Мајамију, доброг здравља и још бољег имовинског стања. Бајиног ортака можете наћи у бару Ракија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

16.08.2023 20:27

Годинама пишемо о ПИК Младен Стојановић. Из тог богатог Лијевче поља. Ту је сада друга Хирошима.То је све разграбито од Хијена, СНСД. Радници оштећени, КРАВЕ страдале од глади, у оранице плодне их бацали. РС оштећена. Директори, вршиоци дужности, разни руковидиоци, ПРОЦИЈЕНИТЕЉИ, Стечајни и многи се на другој страни обогатили. И сви воле ДУДУКА И ДОЉЕ ТОГ НЕКОГ АЏИЋА. ТУЖИЛАШТВО И ПРАВОСУЂЕ И УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОРИ, СВИ ПРИМАЈУ ПЛАТУ, АЛИ НАРОДНУ ИМОВИНУ, НИКО НЕ ШТИТИ. МИ СМО, КАО СИСТЕМ, ОДАВНО ДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

16.08.2023 20:31

Доступни су изврсиоци криминала.. сад наградјени директорским фотељама у електрокрајини Младенко Топаловиц,његов брат од тетке Горан Дјукиц и кум Дарко Сандара те Предраг Згоњанин...од цобана постали милионери са некретнинама по БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудрац

16.08.2023 20:56

Зато у Краљевини Yу нису допустали свједоке сјеверније од моста у Класницама тј.Лијевце поља.Били су познати ко постениииииииииии.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,сад,буџа...

16.08.2023 21:07

Будите озбиљни,поред толико посла још да неко негдје одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

16.08.2023 21:15

Требало би питати ста на то казе сератор проф. Стево Мирјанић тадасњи минустар пољопривреде. Иначе комуњара и лопужа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пољопривредник

17.08.2023 09:07

Браво! Сад си правог споменуо, бившег министра Стеву. каква стара комунистичка сподоба. Све је мотао у Влади, лагао, петљао и сл. "радио" силне пројекте итд. Вратиће му и другима судбина, Бог онако како чинили. Стока , пардон стоки, боље их звати по добром старом - марва.

Name

МеНАГЕР

16.08.2023 21:55

У близини је и Левита (Ранци) са цијим унистењем је такодје направљена зграда вјероватно слуцајно такодје на Флориди у Мајамију С обзиром да је у овом слуцају повезана сасвим друга особа (некако се мозе и разумити разлог) оцигледно је да се у овом вијеку Цикаго мијења за Мајами (сто јест јест топлије је)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуће

16.08.2023 22:19

Немогуће да је један Додо паметнију од цијеле нације и преко 20 година вуче све за нос

ОДГОВОРИТЕ
Name

План Б

16.08.2023 22:30

Драган Васиљевић сваки дан сједи у Плану Б, ту га СИПА може пронаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флорида

16.08.2023 22:31

Васиљевиц се бас напљацкао и подијелио са дудуком. Има куцу на флориди, а у бл има јазбину у згради одмах до венеција моста. Кад сјеверозападна босна постане правна територија, лако га је наци! До тад криминалци и сељаци владају крвавих руку, а Бањалуцани пут под ноге и додјите у цивилизацију и зивите ко људи!

ОДГОВОРИТЕ