Četiri divlje svinje zaražene afričkom kugom

Na sastanku sa predstavncima Veterinarskog Instituta Republike Srpske, Dr. Vaso Butozan i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, lovci sa regije Semberije i Majevice usaglasili su mjere prevencije u borbi protiv afričke kuge svinja, koja je do sada potvrđena kod 4 divlje svinje na teritoriji Srpske.

Republika Srpska 27.07.2023 | 15:31
Četiri divlje svinje zaražene afričkom kugom

Lovci nakon odsterala imaju obavezu da dostavljaju uzorke mesa na analizu, odnosno moraju se javiti inspekciji koja će napraviti zapisnik za njihov transport. Od pojave afričke kuge svinja u Veterinaski insitut Vaso Butozan svakodnevno stiže veliki broj zahtjeva, pa laboratorija radi 24 časa dnevno, kaže dr. veterinarske medicine Darko Despotović.

Afrička kuga je pošast sa kakvom se nismo susreli do sada, navode iz resornog ministarstva.

Najveći je problem, kako ističu, taj što je virus nevidiljiv, a lako prenosiv. Zato je velika odgovornost na lovcima.

“Zadatak korisnika lovišta je da prilikom odlaska u lov koriste jednu odjeću, a onda pri povratku da je spakuju i operu i tako spriječe potencijalno dalje širenje kuge.”

Prisustvo virusa potvrđeno je kod 3 divlje svinje u Gradišci i kod jedne u Šamcu, navodi Bulatović, pa se sumnja da je najverovatnije afrička kuga stigla sa divljim svinjama.

“Mi do sada nemamo na našem terenu u Semberiji i Majevici pozitivan primjer, što ne znači da neće biti. Kao što farmeri imaju svoju štetu tako i mi lovci možemo imati i te kakave posljedice i ne daj bože da se raširi po čitavoj Republici Srpskoj onda dolazi u pitanje i lovni turizam i svi ekonomski pokazatelji kada je u pitanju lov”, kaže Živojin Lazić, generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske.

Ovo je problem cijelog našeg društva, jer svi svojim postupcima mogu raširiti virus, mehanički na svojoj obući, odjeći, putem suhomesnatih proizvoda virus se može transportovati na daleke destinacije, dok kao smrznuto meso može da sačuva virus 1.000 dana skoro tri godine, ističu iz Veterinarskog Instituta Republike Srpske, Dr. Vaso Butozan.

Farmeri moraju da stave akcenat na higijenu, odnosno kada idu u svinjac trebaju oprati ruke, ne samo obuću i opremu, upozorava Despotović, jer se, kako kaže, virus najčešće prenosi direktnim kontaktom oboljele životinje sa zdravom životinjom, ali je i indirektni kontakt opasan. Ovaj apel odnosi se prvesntsveno na farmere, ali i na lovce, kojih u Semberiji ima oko 2.100.

(BN) Foto: BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Lovac

27.07.2023 15:41

Virus donesen namjerno, da se uniste mali uzgajivaci svinja, da opstanu samo veliki, da svaki restoran ima svoju privatnu laboratoriju za kontrolu mesa i klaonicu da bi veterinari imali jos vecu zaradu, da uvozimo meso iz EU, a da se ovdje ugusi kompletno svinjogojstvo , a kasnije i ovce

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

27.07.2023 16:48

MANITE SE GLUPOSTI,JOS SAMO TREBA DA PREDLOZITE DA SE SVINJAMA NAORAVI TRPEZARIJA I SPAVACA SOBA.DAJETE OREDLOGE VI KOJI NIKAD NISTE NAHRANILI SVINJU.ODUVJEK SU SE SVINJE VALJALE PO BLATU PA NISU DOBILI ZARAZU.ZASTO NE KAZETE DA SE UVOZE PRASICI IZ PODRUCJA ZARAZENIH SBINJSKOM KUGOM,DA SE UVOZI GENETSKI MODIFIKOVANA SOJA BOG ZNA ODAKLE I MIJESA KAO STOCNA HRANA,SAD CE ISPASTI DA SU JEDINI KRIVCI DIVLJE SVINJE I DOMACINI KOJI TREBA DA SE PREASVLACE SVAKI PUT KAD PODJU U STALU.NIJE TO MODNA REVIJA NI KONCERT,TO JE POSAO GDJE LJUDI RADE JOS 100 POSLOVA OD JUTRA DO SUTRA.

Name

zemljace

27.07.2023 17:24

13 km bese velika cijena prasadi,drugi put razmisli sta pises.

Name

Nenad

27.07.2023 16:34

Nevjerovatno šta se radi. Virus su donijeli uvoznici svinja u aprilu i maju. Ostalo znamo. Kakvi lovci i divlje svinje.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

27.07.2023 22:38

TI UVELICAVAS CIJENU,NOJE BILA 13 KM VEC 9 I PONEGDJE 10,A ZABIRAVILI STE DA SE ZADNJIH GODINA PRODAVALI PRASICI PO 2 ILI 3 KM.SELJACI BILI NA GUBITKU.SVI VI KOJI IMSTE U GRDU SRAN ID 60 KVADRATA,PRODAJTE I ZA TO MOZETE KUPITI KOMPKET IMANJE U SELU SA 5 HEKTSRA ZEMLJE,IZADJITE IZ GRADA I KUPITE IMANJE OA GAJITE SVINJE I SIJTE ZIRARICE I BASCU KAD JE TAKO PROFITALNIO.SRA HOCETE DA SOAVATE DO PODNE I NA KAFU U GRAD,A DA VAS SELJACI DZABA HRANE.JEDITE SADA MESO IZ ARGENTINE I JAJA IZ INDIJE ,PARADAJZ I PAPEOJU IZ TURSKE.MOZDADOBIJETE I BOLEST LUDIH KRAVA,TRAXILI STE DOBILI STE.

Name

Sanja

27.07.2023 22:12

To je tačno sve. Rijetko koji domaćin ima kupatilo u svinjcu i štali, da svaki put može da se okupa kad ulazi i izlazi. Tako se prenosi zaraza. A i svinje se rijetko kupaju a nikad ne šamponiraju. Lovci u istim čizmama idu kroz njive i šume i putevima. To je nedopustivo, plus što jedu prstima i ne peru ruke. Lovački psi se vode u lov bosi i bez maske i telu bez povodca. Mnogo propusta ima.

ODGOVORITE
Name

Praseci

27.07.2023 23:20

Izgovor da mozete pucati u zivotinje, dao bog da vam na djeci izrastu prasece njuske

ODGOVORITE
Name

Nebojša

29.07.2023 08:56

Ko ovdje piše o vašem pomenutom "pucanju" na divlje svinje. Cilj svakog lovca je da zaštiti fond crne divljači u lovištima. Ni jedan lovac se neće odlučiti za totalnu odmazdu divljih svinja zbog pojave sličnog fenomena. Vaše nepoznavanje važnosti lovstva kao veoma bitne grane privrede je ovdje lako prepoznatljivo. Lov i lovstvo nema nikakve veze sa quasi modernim Rambo krivolovcima iz čijeg ste vi primjera u suštini i donijeli zaključak o mogućem krajnjem ishodu ove novonastale situacije. Da pojasnimo kako bi vam lakše bilo, "nije lovac svako ko pušku ima"

Name

Cane

28.07.2023 06:57

Zemljace ti si budala i glupan nevidjen. STATISTICARE sve si u pravu. Nek se gospoda vrate u selo pa nek gaje svinje i obradjuju zemlju. Mi nemamo ni odmora,ni bolovanja nit idemo na more,zimovanje i sl. Nek dodje samo jednom da proba ocistit stalu. Samo se trujte uvoznom hranom. Nije mi vas zao. Kancera debelog crijeva nikad nije bilo ovoliko. Jedino mi zao djece,a to ste vi roditelji krivi jer kupujete uvoznu zatrovanu hranu. Nek nam je Bog na pomoci. A ova vlast u Bl,dabogda im kuga u kuce dosla. Mamu vam jeb.. lopovsku. Dodik kupuje auto od 400 000 a nemoze laboratoriju da prosiri kapacitet jer samo 400 testiranja dnevno. U njegovom dvoristu treba jame iskopat i tamo voziti zarazene svinje i zakopavat. Lopovi jedni. Uskoro ce i vama odzvonit.

ODGOVORITE
Name

Branka

29.07.2023 06:50

U pravu si 100%.Neće njima tako brzo odzvoniti.Dok se to desi neće nas biti nigdje.Oni su nečiji igrači tj .sluge .Radi se na tome da se do 2025 izazove glad .Tačnije rečeno treba nam u uništiti hranu da bi u nekoj bliskoj budućnosti jeli ono vješački napravljeno .

Name

Mm

29.07.2023 13:48

Slusao sam na hepi tv ,cini mi se,da taj virus prave negdje u Gruziji.Na tv u su pustili neciju izjavu iz istocnih zemalja.Ako je to istina tesko ce se ovo covjecanstvo izboriti za opstanak,sta sve poremeceni umovi mogu napraviti.

ODGOVORITE