Четири дивље свиње заражене афричком кугом

На састанку са представнцима Ветеринарског Института Републике Српске, Др. Васо Бутозан и министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, ловци са регије Семберије и Мајевице усагласили су мјере превенције у борби против афричке куге свиња, која је до сада потврђена код 4 дивље свиње на територији Српске.

Република Српска 27.07.2023 | 15:31
Четири дивље свиње заражене афричком кугом

Ловци након одстерала имају обавезу да достављају узорке меса на анализу, односно морају се јавити инспекцији која ће направити записник за њихов транспорт. Од појаве афричке куге свиња у Ветеринаски инситут Васо Бутозан свакодневно стиже велики број захтјева, па лабораторија ради 24 часа дневно, каже др. ветеринарске медицине Дарко Деспотовић.

Афричка куга је пошаст са каквом се нисмо сусрели до сада, наводе из ресорног министарства.

Највећи је проблем, како истичу, тај што је вирус невидиљив, а лако преносив. Зато је велика одговорност на ловцима.

“Задатак корисника ловишта је да приликом одласка у лов користе једну одјећу, а онда при повратку да је спакују и оперу и тако спријече потенцијално даље ширење куге.”

Присуство вируса потврђено је код 3 дивље свиње у Градишци и код једне у Шамцу, наводи Булатовић, па се сумња да је највероватније афричка куга стигла са дивљим свињама.

“Ми до сада немамо на нашем терену у Семберији и Мајевици позитиван примјер, што не значи да неће бити. Као што фармери имају своју штету тако и ми ловци можемо имати и те какаве посљедице и не дај боже да се рашири по читавој Републици Српској онда долази у питање и ловни туризам и сви економски показатељи када је у питању лов”, каже Живојин Лазић, генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске.

Ово је проблем цијелог нашег друштва, јер сви својим поступцима могу раширити вирус, механички на својој обући, одјећи, путем сухомеснатих производа вирус се може транспортовати на далеке дестинације, док као смрзнуто месо може да сачува вирус 1.000 дана скоро три године, истичу из Ветеринарског Института Републике Српске, Др. Васо Бутозан.

Фармери морају да ставе акценат на хигијену, односно када иду у свињац требају опрати руке, не само обућу и опрему, упозорава Деспотовић, јер се, како каже, вирус најчешће преноси директним контактом обољеле животиње са здравом животињом, али је и индиректни контакт опасан. Овај апел односи се првеснтсвено на фармере, али и на ловце, којих у Семберији има око 2.100.

(БН) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ловац

27.07.2023 15:41

Вирус донесен намјерно, да се унисте мали узгајиваци свиња, да опстану само велики, да сваки ресторан има своју приватну лабораторију за контролу меса и клаоницу да би ветеринари имали јос вецу зараду, да увозимо месо из ЕУ, а да се овдје угуси комплетно свињогојство , а касније и овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

27.07.2023 16:48

МАНИТЕ СЕ ГЛУПОСТИ,ЈОС САМО ТРЕБА ДА ПРЕДЛОЗИТЕ ДА СЕ СВИЊАМА НАОРАВИ ТРПЕЗАРИЈА И СПАВАЦА СОБА.ДАЈЕТЕ ОРЕДЛОГЕ ВИ КОЈИ НИКАД НИСТЕ НАХРАНИЛИ СВИЊУ.ОДУВЈЕК СУ СЕ СВИЊЕ ВАЉАЛЕ ПО БЛАТУ ПА НИСУ ДОБИЛИ ЗАРАЗУ.ЗАСТО НЕ КАЗЕТЕ ДА СЕ УВОЗЕ ПРАСИЦИ ИЗ ПОДРУЦЈА ЗАРАЗЕНИХ СБИЊСКОМ КУГОМ,ДА СЕ УВОЗИ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА СОЈА БОГ ЗНА ОДАКЛЕ И МИЈЕСА КАО СТОЦНА ХРАНА,САД ЦЕ ИСПАСТИ ДА СУ ЈЕДИНИ КРИВЦИ ДИВЉЕ СВИЊЕ И ДОМАЦИНИ КОЈИ ТРЕБА ДА СЕ ПРЕАСВЛАЦЕ СВАКИ ПУТ КАД ПОДЈУ У СТАЛУ.НИЈЕ ТО МОДНА РЕВИЈА НИ КОНЦЕРТ,ТО ЈЕ ПОСАО ГДЈЕ ЉУДИ РАДЕ ЈОС 100 ПОСЛОВА ОД ЈУТРА ДО СУТРА.

Name

земљаце

27.07.2023 17:24

13 км бесе велика цијена прасади,други пут размисли ста писес.

Name

Ненад

27.07.2023 16:34

Невјероватно шта се ради. Вирус су донијели увозници свиња у априлу и мају. Остало знамо. Какви ловци и дивље свиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

27.07.2023 22:38

ТИ УВЕЛИЦАВАС ЦИЈЕНУ,НОЈЕ БИЛА 13 КМ ВЕЦ 9 И ПОНЕГДЈЕ 10,А ЗАБИРАВИЛИ СТЕ ДА СЕ ЗАДЊИХ ГОДИНА ПРОДАВАЛИ ПРАСИЦИ ПО 2 ИЛИ 3 КМ.СЕЉАЦИ БИЛИ НА ГУБИТКУ.СВИ ВИ КОЈИ ИМСТЕ У ГРДУ СРАН ИД 60 КВАДРАТА,ПРОДАЈТЕ И ЗА ТО МОЗЕТЕ КУПИТИ КОМПКЕТ ИМАЊЕ У СЕЛУ СА 5 ХЕКТСРА ЗЕМЉЕ,ИЗАДЈИТЕ ИЗ ГРАДА И КУПИТЕ ИМАЊЕ ОА ГАЈИТЕ СВИЊЕ И СИЈТЕ ЗИРАРИЦЕ И БАСЦУ КАД ЈЕ ТАКО ПРОФИТАЛНИО.СРА ХОЦЕТЕ ДА СОАВАТЕ ДО ПОДНЕ И НА КАФУ У ГРАД,А ДА ВАС СЕЉАЦИ ДЗАБА ХРАНЕ.ЈЕДИТЕ САДА МЕСО ИЗ АРГЕНТИНЕ И ЈАЈА ИЗ ИНДИЈЕ ,ПАРАДАЈЗ И ПАПЕОЈУ ИЗ ТУРСКЕ.МОЗДАДОБИЈЕТЕ И БОЛЕСТ ЛУДИХ КРАВА,ТРАXИЛИ СТЕ ДОБИЛИ СТЕ.

Name

Сања

27.07.2023 22:12

То је тачно све. Ријетко који домаћин има купатило у свињцу и штали, да сваки пут може да се окупа кад улази и излази. Тако се преноси зараза. А и свиње се ријетко купају а никад не шампонирају. Ловци у истим чизмама иду кроз њиве и шуме и путевима. То је недопустиво, плус што једу прстима и не перу руке. Ловачки пси се воде у лов боси и без маске и телу без поводца. Много пропуста има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

27.07.2023 23:20

Изговор да мозете пуцати у зивотиње, дао бог да вам на дјеци израсту прасеце њуске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

29.07.2023 08:56

Ко овдје пише о вашем поменутом "пуцању" на дивље свиње. Циљ сваког ловца је да заштити фонд црне дивљачи у ловиштима. Ни један ловац се неће одлучити за тоталну одмазду дивљих свиња због појаве сличног феномена. Ваше непознавање важности ловства као веома битне гране привреде је овдје лако препознатљиво. Лов и ловство нема никакве везе са qуаси модерним Рамбо криволовцима из чијег сте ви примјера у суштини и донијели закључак о могућем крајњем исходу ове новонастале ситуације. Да појаснимо како би вам лакше било, "није ловац свако ко пушку има"

Name

Цане

28.07.2023 06:57

Земљаце ти си будала и глупан невидјен. СТАТИСТИЦАРЕ све си у праву. Нек се господа врате у село па нек гаје свиње и обрадјују земљу. Ми немамо ни одмора,ни боловања нит идемо на море,зимовање и сл. Нек додје само једном да проба оцистит сталу. Само се трујте увозном храном. Није ми вас зао. Канцера дебелог цријева никад није било оволико. Једино ми зао дјеце,а то сте ви родитељи криви јер купујете увозну затровану храну. Нек нам је Бог на помоци. А ова власт у Бл,дабогда им куга у куце досла. Маму вам јеб.. лоповску. Додик купује ауто од 400 000 а немозе лабораторију да просири капацитет јер само 400 тестирања дневно. У његовом двористу треба јаме ископат и тамо возити заразене свиње и закопават. Лопови једни. Ускоро це и вама одзвонит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

29.07.2023 06:50

У праву си 100%.Неће њима тако брзо одзвонити.Док се то деси неће нас бити нигдје.Они су нечији играчи тј .слуге .Ради се на томе да се до 2025 изазове глад .Тачније речено треба нам у уништити храну да би у некој блиској будућности јели оно вјешачки направљено .

Name

Мм

29.07.2023 13:48

Слусао сам на хепи тв ,цини ми се,да тај вирус праве негдје у Грузији.На тв у су пустили нецију изјаву из истоцних земаља.Ако је то истина теско це се ово цовјецанство изборити за опстанак,ста све поремецени умови могу направити.

ОДГОВОРИТЕ