Poslodavci očekuju usvajanje izmjena Zakona o PDV

Udruženja poslodavaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pozvali su poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Bosna i Hercegovina 24.07.2023 | 08:02
Poslodavci očekuju usvajanje izmjena Zakona o PDV

- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čijim usvajanjem bi bio ispunjen jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Savjet ministara je predložio da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po skraćenom postupku, jer je riječ o propisu koji je relevantan za proces usklađivanja zakonodavstva BiH sa propisima EU i u direktnoj je vezi sa ispunjavanjem prioriteta za pristupanje BiH EU.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra po skraćenom postupku i u drugom čitanju nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, koji je predložio Savjet ministara.

Predlagač je naveo da je cilj ovog nacrta zakona omogućavanje i obezbjeđivanje ostvarivanja prava na slobodan pristup informaciji fizičkom i pravnom licu, putem otvorenosti i javnosti djelovanja institucija BiH, u skladu sa međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i slobodama i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, koji je uputio Savjet ministara, uz obrazloženje da je zakonodavni okvir nepotpun i ne garantuje u dovoljnoj mjeri nezavisnost, samostalnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa.

Prijedlog ovog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, dvostepenosti u odlučivanju i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra po hitnom postupku i u prvom čitanju prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su uputili poslanici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Oni su, između ostalog, naveli da je razlog za donošenje ovog zakona sadržan u objektivnoj potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjereniji rok za podnošenje poreske prijave, ne do 10. u mjesecu, kao do sada, nego do kraja mjeseca.

izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju i povećanje praga za obaveznu registraciju sa postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Predlagači su naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu.

Kazali su da razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Udruženja poslodavaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pozvali su poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Početak sjednice Predstavničkog doma zakazan je za 12.00 časova, objavljeno je na sajtu Parlamentarne skupštine BiH. 

(BN) Foto: Parlament.ba/Ilustracija 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dobicete

24.07.2023 16:39

Samo sto niste . Samo vi gurajte crvenu bandu i ove lopove iz Federacije finansirajte kampanje polako zaigrace mecka i pred vasim vratima

ODGOVORITE