Послодавци очекују усвајање измјена Закона о ПДВ

Удружења послодаваца у Републици Српској и Федерацији БиХ позвали су посланике Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да усвоје предложене измјене и допуне Закона о порезу на додану вриједност.

Босна и Херцеговина 24.07.2023 | 08:02
Послодавци очекују усвајање измјена Закона о ПДВ

- Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да разматра приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, чијим усвајањем би био испуњен један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Савјет министара је предложио да се овај законски приједлог разматра по скраћеном поступку, јер је ријеч о пропису који је релевантан за процес усклађивања законодавства БиХ са прописима ЕУ и у директној је вези са испуњавањем приоритета за приступање БиХ ЕУ.

Представнички дом требало би да разматра по скраћеном поступку и у другом читању нацрт закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, који је предложио Савјет министара.

Предлагач је навео да је циљ овог нацрта закона омогућавање и обезбјеђивање остваривања права на слободан приступ информацији физичком и правном лицу, путем отворености и јавности дјеловања институција БиХ, у складу са међународним уговорима о људским правима и слободама и опште прихваћеним правилима међународног права.

На дневном реду би требало да се нађе и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, који је упутио Савјет министара, уз образложење да је законодавни оквир непотпун и не гарантује у довољној мјери независност, самосталност, одговорност и ефикасност правосуђа.

Приједлог овог закона заснован је на принципима интегритета носилаца правосудних функција, транспарентности рада, двостепености у одлучивању и одговорности носилаца правосудних функција.

Представнички дом требало би да разматра по хитном поступку и у првом читању приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, који су упутили посланици СДС-а Младен Босић и Дарко Бабаљ.

Они су, између осталог, навели да је разлог за доношење овог закона садржан у објективној потреби пореских обвезника да им се омогући примјеренији рок за подношење пореске пријаве, не до 10. у мјесецу, као до сада, него до краја мјесеца.

измјене Закона о ПДВ-у БиХ предвиђају и повећање прага за обавезну регистрацију са постојећих 50.000 на 100.000 КМ.

Предлагачи су навели да је разлог за доношење закона садржан у истакнутој потреби пореских обвезника да им се омогући примјерен рок у којем су обавезни поднијети пореску пријаву.

Казали су да разлог за повећање границе за регистрацију пореских обвезника са 50.000 КМ на 100.000 КМ очигледна потреба, с обзиром на инфлаторна кретања и повећања цијена роба и услуга у протеклом периоду, као и предвиђања економских кретања за наредни период.

Удружења послодаваца у Републици Српској и Федерацији БиХ позвали су посланике Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да усвоје предложене измјене и допуне Закона о порезу на додану вриједност.

Почетак сједнице Представничког дома заказан је за 12.00 часова, објављено је на сајту Парламентарне скупштине БиХ. 

(БН) Фото: Парламент.ба/Илустрација 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добицете

24.07.2023 16:39

Само сто нисте . Само ви гурајте црвену банду и ове лопове из Федерације финансирајте кампање полако заиграце мецка и пред васим вратима

ОДГОВОРИТЕ