Održana sjednica nakon tri godine, prioritet opet isti

Nakon više od tri godine zastoja održana je sjednica Kolegijuma za evropske integracije, na kojoj je istaknuto da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredjeljenje BiH, o kojem su saglasni svi, a kao prioritet istaknuta je potreba izrade programa integrisanja BiH u EU.

Bosna i Hercegovina 13.07.2023 | 16:14
Održana sjednica nakon tri godine, prioritet opet isti

Inače, ovaj dokument, odnosno program integrisanja BiH, jedan je od ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a već godinama nema saglasnosti unutar BiH kako treba da izgleda taj dokument, odnosno šta sve treba da se nađe u njemu.

Zanimljivo je i da je upravo na posljednjoj sjednici Kolegijuma za evropske integracije, koja je održana prije tri godine, istaknuto da je program integrisanja prioritet.

Takođe, Kolegijum za evropske integracije, kao najviše tijelo iz Mehanizma koordinacije, usvojio je i dokument koji govori o poziciji BiH pred sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH, koji će biti održan sljedeće sedmice u Briselu.

Ovaj sastanak biće prvi nakon što je BiH dobila status kandidata, a kako je rekla Borjana Krišto, predsjedavajuća Kolegijuma za evropske integracije, očekuje se da se prepozna napredak Bosne i Hercegovine.

"Sa ciljem ubrzanijeg pristupa Evropskoj uniji, Kolegijum za evropske integracije naložio je radnim grupama za evropske integracije da do kraja oktobra 2023. godine dostave akcioni plan za usklađivanje propisa u BiH sa propisima EU i akcioni plan za realizaciju preporuka Evropske komisije, a koji se odnose na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa", saopšteno je nakon sjednice Kolegijuma za evropske integracije.

"Nadam se da će Savjet za stabilizaciju i pridruživanje prepoznati ono što su Savjet ministara i svi nivoi učinili", rekla je Krišto, koja je i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, nakon sastanka Kolegijuma za evropske integracije koji, osim nje, čine i entitetski premijeri te premijeri kantona u Federaciji BiH.

Podsjećanja radi, Kolegijum za evropske integracije, poslije višemjesečne političke borbe, osnovan je 2016. godine u okviru Mehanizma koordinacije i do sada je održao samo četiri sjednice, posljednju u maju 2020. godine, pišu Nezavisne.

(BN)  Foto: Nezavisne

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Demokrata

13.07.2023 16:40

Ti sastanci se drže da bi se imao utisak u javnosti i u EU da se nešto radi,a iskreno za članstvo u EU je mali broj ljudi koji čine vlast,jer zaboga ,članice EU moraju da se bore protiv krupne korupcije i kriminala,a mali je broj uticajnih političara koji nisu involvirani u te rabote!

ODGOVORITE
Name

Miro

13.07.2023 20:49

Pismen si čovjek ali sav kriminal i korupciju smo uvezli iz EU.Pa oni su rušitelji,zakona,pravila i standarda demokratskog djela čovječanstva.Da nije evropskih pravila korupcija bi se svela na najmanju moguću mjeru.

Name

Bijeljinac

13.07.2023 16:55

Plata ide a ne radi se. Lijepa Bosna.

ODGOVORITE
Name

Yu

13.07.2023 17:36

Sad ce sa cekati opet 3 godine

ODGOVORITE
Name

Burle

13.07.2023 17:49

Ovo je isto bilo i prije 2 god.koga vi vose ovde lazete jebla vas vasa eu, dajte pustite nas vise da zivimo kao ljudi. Uzeli ste nam 20 god. Zivota, vi i vasa prepucavanja. Jebo vas vas status, vi cete se raspasti jos malo. Sve sto je vjestacki napravljeno me moze dugo trajati

ODGOVORITE
Name

mislim

13.07.2023 18:02

Trla baba lan.

ODGOVORITE
Name

borac

13.07.2023 18:03

Nikada necemo uci u EU ali je i nevazno narod odlazi u Eu samostalno.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M

13.07.2023 19:31

Da budemo iskreni,vlastodršcima NE odgovara približavanje niti ulazak u EU.tada bi morali sprovoditi i poštovati zakon,ovako haraju.

Name

De.ka

13.07.2023 19:05

Vlast je vrljava,nevidi dalje od Save a narod ode u EU a ne u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

13.07.2023 20:36

Lijevčanska riječ ne vrijedi ni pišljiva boba. Jedino ako Vam obeća da će da Vas uništi. Tu drži riječ,znam čovjeka.

ODGOVORITE