Одржана сједница након три године, приоритет опет исти

Након више од три године застоја одржана је сједница Колегијума за европске интеграције, на којој је истакнуто да је чланство у Европској унији стратешко опредјељење БиХ, о којем су сагласни сви, а као приоритет истакнута је потреба израде програма интегрисања БиХ у ЕУ.

Босна и Херцеговина 13.07.2023 | 16:14
Одржана сједница након три године, приоритет опет исти

Иначе, овај документ, односно програм интегрисања БиХ, један је од кључних приоритета из мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, а већ годинама нема сагласности унутар БиХ како треба да изгледа тај документ, односно шта све треба да се нађе у њему.

Занимљиво је и да је управо на посљедњој сједници Колегијума за европске интеграције, која је одржана прије три године, истакнуто да је програм интегрисања приоритет.

Такође, Колегијум за европске интеграције, као највише тијело из Механизма координације, усвојио је и документ који говори о позицији БиХ пред састанак Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ и БиХ, који ће бити одржан сљедеће седмице у Бриселу.

Овај састанак биће први након што је БиХ добила статус кандидата, а како је рекла Борјана Кришто, предсједавајућа Колегијума за европске интеграције, очекује се да се препозна напредак Босне и Херцеговине.

"Са циљем убрзанијег приступа Европској унији, Колегијум за европске интеграције наложио је радним групама за европске интеграције да до краја октобра 2023. године доставе акциони план за усклађивање прописа у БиХ са прописима ЕУ и акциони план за реализацију препорука Европске комисије, а који се односе на мјере које не представљају усклађивање прописа", саопштено је након сједнице Колегијума за европске интеграције.

"Надам се да ће Савјет за стабилизацију и придруживање препознати оно што су Савјет министара и сви нивои учинили", рекла је Кришто, која је и предсједавајућа Савјета министара БиХ, након састанка Колегијума за европске интеграције који, осим ње, чине и ентитетски премијери те премијери кантона у Федерацији БиХ.

Подсјећања ради, Колегијум за европске интеграције, послије вишемјесечне политичке борбе, основан је 2016. године у оквиру Механизма координације и до сада је одржао само четири сједнице, посљедњу у мају 2020. године, пишу <спан стyле="цолор: #236фа1;">Независне.

(БН)  Фото: Независне

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Демократа

13.07.2023 16:40

Ти састанци се држе да би се имао утисак у јавности и у ЕУ да се нешто ради,а искрено за чланство у ЕУ је мали број људи који чине власт,јер забога ,чланице ЕУ морају да се боре против крупне корупције и криминала,а мали је број утицајних политичара који нису инволвирани у те работе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

13.07.2023 20:49

Писмен си човјек али сав криминал и корупцију смо увезли из ЕУ.Па они су рушитељи,закона,правила и стандарда демократског дјела човјечанства.Да није европских правила корупција би се свела на најмању могућу мјеру.

Name

Бијељинац

13.07.2023 16:55

Плата иде а не ради се. Лијепа Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.07.2023 17:36

Сад це са цекати опет 3 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

13.07.2023 17:49

Ово је исто било и прије 2 год.кога ви восе овде лазете јебла вас васа еу, дајте пустите нас висе да зивимо као људи. Узели сте нам 20 год. Зивота, ви и васа препуцавања. Јебо вас вас статус, ви цете се распасти јос мало. Све сто је вјестацки направљено ме мозе дуго трајати

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

13.07.2023 18:02

Трла баба лан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.07.2023 18:03

Никада нецемо уци у ЕУ али је и невазно народ одлази у Еу самостално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М

13.07.2023 19:31

Да будемо искрени,властодршцима НЕ одговара приближавање нити улазак у ЕУ.тада би морали спроводити и поштовати закон,овако харају.

Name

Де.ка

13.07.2023 19:05

Власт је врљава,невиди даље од Саве а народ оде у ЕУ а не у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.07.2023 20:36

Лијевчанска ријеч не вриједи ни пишљива боба. Једино ако Вам обећа да ће да Вас уништи. Ту држи ријеч,знам човјека.

ОДГОВОРИТЕ