Ovo je najopasniji muzički instrument na svetu, a zove se staklena harmonika!

Da, postoji i to, najopasniji muzički instrument na svetu koji se zove “Staklena harmonika”! Svi znamo Bendžamina Frenklina kao, pisca, naučnika i filozofa, kao i pronalazača gromobrana, bifokala i Frenklinove peći.

Zanimljivosti 07.06.2023 | 15:27
Ovo je najopasniji muzički instrument na svetu, a zove se staklena harmonika!

Kao čovek mnogih talenata, svirao je i razne instrumente, uključujući gitaru, harfu, violu da gambu, i svoj sopstveni muzički izum, jednu staklenu harmoniku.

Godine 1761. Frenklin je prisustvovao koncertu u Londonu gde je vodeći muzičar “svirao“ set čaša za vino naštimano s vodom. Dok je Frenklin mislio da je to jedinstven, prelep zvuk, palo mu je na pamet da sam instrument nije toliko funkcionalan.

Odlučio je da preuzme stvari u svoje ruke i stvori još jednu, napredniju verziju ovog instrumenta pod nazivom “staklena harmonika” – naziv koji potiče od grčke reči za harmoniju.

Kako to radi “Staklena harmonika”

Staklena armonika je bila gvozdena šipka sa rotirajućim staklenim činijama, koje su se uklapale jedna u drugu, pričvršćene plutom. Različite veličine činija omogućile su im da vibriraju na različitim visinama koje se koriste u zapadnoj skali. Franklin je označio svaku posudu bojama da predstavlja različite note, što omogućava da se prevaziđe jednostavne note i da se ugrade i različiti akordi i melodije.

Štap je bio pričvršćen za točak, koji se ručno okretao nožnom pedalom. Muzičar bi umočio svoje prste u vodu i dodirivao ivicu svake činije dok bi se ona okretala da bi dobio zvuk sličan zvuku čaša za pevanje.

Orginalana Staklena Armonica
Orginalana Staklena Harmonika Bendžamina Frenklina

Ovaj pronalazak je brzo izazvao talase, i pre nego što je on to shvatio, Franklinov izum su profesionalno koristile u ono vreme legende industrije poput Betovena i Mocarta.Frenklinova armonika je postajala prava ikona u muzičkom svetu… sve dok nije počela da izaziva “poremećaje” u umovima i telima izvođača i njihove publike.

Frenklinova namera sa harmonikom je bila da pruži umirujuću, prelepu muziku koja oponaša onu iz čaša za vodu. Ali, nažalost, stvari su krenule kako ne treba…

U skladu sa svojim današnjim nadimkom, “najsmrtonosniji instrument na svetu“, Frenklinova staklena harmonika je navodno počela da ubija ljude. Složenost harmonike je previše stimulisala mozak, što je na kraju izazvalo vrtoglavicu, nervozu, halucinacije i grčeve među izvođačima.

Godine 1808. umrla je nemačka sviračica staklene harmonike Marijana Kirhgesner, a mnogi su njenu smrt pripisali sablasnim tonovima Frenklinove harmonike. To nije postalo problem samo za muzičare, već i za slušaoce. Takođe jedno malo dete u Nemačkoj je umrlo tokom izvođenja staklene harmonike, što je dovelo do toga da su neki gradovi zauvek zabranili instrument.

A što se tiče svirača harmonike, takođe se verovalo da su muzičari, zbog stalnog dodirivanja boje kojom se označavala boja svake činije, veoma razboleli od trovanja olovom.

Osim fizičkog datka koji je instrument navodno uzeo na svirače i slušaoce, neki su takođe verovali da visoki zvuk priziva duhove mrtvih – da harmonika ima magične moći i da u nekim slučajevima, izluđuje pojedince. Prijavljeno je da je čak i navelo neke slušaoce ovog najopasniejg instrumenta na svetu da počine samoubistvo prenosi portal lethbridgenewsnow

Gde su nestale sve harmonike?

Srećom, nijedna od ovih bizarnih tvrdnji o ubici harmonici nikada nije dokazana istinita. U stvari, Bendžamin Frenklin je odlučio da ignoriše većinu njih i nastavio da svira staklenu harmoniku sve dok nije umro 1790. godine

Tada je izgrađeno oko 5.000 staklenih harmonika. Frenklin nikada nije prikupljao sredstva od svog pronalaska, niti je patentirao ideju. Iako još uvek postoji, do 1830-ih godina staklena armonika je postala stvar prošlosti.

Postoji nekoliko muzičara koji danas sviraju instrument, kao što je Dennis James. Ako ste dovoljno hrabri, poslušajte Džejmsa dok svira jednu od Mocartovih kompozicija za staklenu harmoniku!

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar