Poplave i vlast: Građani uglavnom prepušteni sebi

Četvrti dan zbog poplava Krajina je na koljenima. Građani, uz lokalne civilne službe, u najvećoj mjeri prepušteni sami sebi. Političari u svojim kabinetima.

Republika Srpska 17.05.2023 | 20:02
Poplave i vlast: Građani uglavnom prepušteni sebi

Voda koja nadolazi, strijepnja i zvuk pumpi koji ometa tišinu. Priroda je nad Krajinom nemilosrdna. Količinu vode koja se na kraju slila i u njegov dom, Mirsad ne pamti.

“Mi smo svašta u životu preživjeli tako da se nosimo i sa ovim. Znate kako kažu, ne daj Bože gore, uvijek može biti gore, ali eto. Očekivali smo više razumijevanja i pomoći od institucija”, kaže Mirsad Vojić iz Bihaća.

I ovaj put, čini se, ostali su usamljeni. Prvo Sanski Most, pa Bihać, a onda i Bosanska Krupa u kojoj je danas najgore. Najmanje 350 kuća odsječeno je od svijeta, a u njima mještani uglavnom prepušteni sami sebi ili pomoći lokalnih snaga.

“Ja sam zvao premijera Nikšića da se malo Federalna uprava civilne zaštite da se malo trzne. Oni imaju najbolju opremu, oni imaju obučene ljude, opremljene ljude. Oni su danas trebali biti ovdje, a ne u Sarajevu”, kazao je Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

A Sarajevo je Krajinu stavilo pod sanckije – optužuju građani na društvenim mrežama. Čak i profesor Sead Turčalo konstatuje: “Šta zna Sarajevo gdje je Krajina”. Čak i članovi popularnih bendova “Dubioza kolektiv” i “Helem nejse”. Prozivaju političare, baš kao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić:

Zbog čega, zaključuje, ne trebaju ni dolaziti u čizmama i sa kolonom medija. Poruka na koju mu odgovara premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

“To nije babovina premijera USK pa da on određuje ko će doći ili neće doći”, kazao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

I zato će premijer Federacije Bosne i Hercegovine doći – sutra. Nakon što se danas, četvrti dan od poplava o Krajini zabavila i Vlada u Sarajevu i odlučila:

“Vlada sa nekih 500 hiljada KM interveniše po 150 hiljada za dva grada Bihać i Bosansku Krupu, 150 hiljada za opštinu Sanski Most i 50 hiljada za opštinu Ključ”, dodaje Nikšić.

S druge strane entitetske linije razgraničenja, nizvodno, situacija po građane jednako tmurna. Kritično je u Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici. Pod vodom su desetine domaćinstava, poljoprivredna dobra među kojima i 15 dunuma Stojanovih kukuruza.

“Ima i više, samo nije ovdje. Ima dolje niže u Petrinji. A ovdje ima 15 dunuma isto ječma, ima trikitala ima pšenice. Ni jedne vreće nam niko nije donio niti je upitao išta”, kazao je Stojan Palija iz Kostajnice.

I dok građani gledaju u nebo, resorni ministar u Banjaluci je odmjeravao i degustirao jabuke. Na panelu koji je trebao dati odgovor na pitanje kako domaće voće učiniti vidljivijim na policama domaćih marketa.

Zašto je u tom trenutku tu, a ne u poplavama ugroženim opštinama pitanje je koje je začudilo ministra, koji tvrdi – na terenu je više nego što mediji misle, a odgovorio je i na pitanje da li se moglo uraditi više na zaštiti od poplava.

“Ne može Vlada RS, nijedna lokalna zajednica napraviti protočnost svih kanala da nema poplava, moraju građani jednostavno da budu svjesni da živimo u jednom vremenu klimatskih promjena”, kazao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U drugom dijelu dana iz odijela i vlade ministar je prešao u manje formalnu odjeću i na teren u Prijedor, Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu opštine o kojima će sutra, treći dan od poplave, i Vlada Republike Srpske na sjednici na kojoj će procijeniti štetu.

(N1)  Foto: BN

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Ccv

17.05.2023 18:08

Gradjani su uvjek prepušteni sami sebi..... Samo budala ne vidi da gradjani tj.sve i jedan stanovnik R.Srpske je prepušten sam sebi,od najmladjeg pa do najstarijeg..... Interesna sfera za pružanje"pomoći" i svega ostalog postoji samo u odredjenim krugovima .... A ti krugovi svakako nisu obični gradjani....

ODGOVORITE
Name

Radovan Višković

18.05.2023 05:38

I onda mene optužujete kad kažem da novinari utiču na ekonomiju, društvo, vrijeme! Sram vas bilo!

Name

Tatar

17.05.2023 18:19

Većina ovih političara su neplivaci i oni moraju raju biti u kabinetima dok sve ovo ne prodje.

ODGOVORITE
Name

benito

17.05.2023 19:41

Ma plivaju oni drug i to dobro! A mi smo glupani da valja!

Name

Titov pionir

17.05.2023 18:20

Sad se svi zalite a svi vi glasaliste za tu istu vlast od koje znate da nike pomici nemate,,to je vas promasaj ,,staces sad drugi put budite pametniji za izbore..

ODGOVORITE
Name

mile

17.05.2023 18:25

Treba od penzionera uzeti dio primanja za rjesavanje poplava kao i 2014 i porositi novac a voda i dalje neka tece kud tece

ODGOVORITE
Name

А

17.05.2023 18:33

Да нису случајно очеливали некакву и од некога какву помоћ? Било и остало усе и у своје кљусе.

ODGOVORITE
Name

Svašta

17.05.2023 18:33

Nevjerovatno kao narod ima kratko pamćenje, pa sam precednik je jedne prilike izjavio, da oni koji prave kuće pored rijeka mogu očekivati poplave, sami su krivi za tu situaciju ! Ovoga puta čojk je u pravu 100%!

ODGOVORITE
Name

Србислава

18.05.2023 10:01

О нема критика новинарима ,нема кривице самих људи око рјека и поток... Имате ли грађевинску.. Јесте сами засукали рукаве па очистии или само бацате смеће и грање и све у корита... Па канале испред кућа својих нећете да очистите... А чекте да неко дође и д в чисти... Казне требају дебеле Ко нема грађевинску и није по урбанистичком нема помоћи. Да се мало среди све

Name

Boban

17.05.2023 18:53

Slusam ovog ministra, koji je danas dosao u Prijedor. I želudac mi se okrece. Kaze,zahvaljujuci naporima civilne zastite,gradske uprave i gradonacelnika sprecena je katastofa... Ama samo bog i prestanak padavina nas je spasio,a ne gradonacelnik koji je poveo novinare,obuo čizme i uslikao se sa jednim paketom u kom su dve flase kisele i flaša zejtina oca vam... O ruke nam se osušile ko vas vise zaokruži,pa dokle cete nas mentalno silovati više...

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

17.05.2023 21:04

Kako struka dodje do izrazaja "Zivimo u vremenu klimatskih promjena" (rijeseno) Tope se gleceri na Sjevernom polu U narednom periodu od doticnog ministra mozemo ocekivati savjete da se pocnemo lagano povlaciti na brda i planine

Name

Puki 18

18.05.2023 06:54

Tačno tako. Samo prestanak padavina u utorak, spasili su Prijedor od katastrofe. Sljedeći put bojim se da će doći do Patrije, a znaju građani gdje to.

Name

075

17.05.2023 19:01

Neka bude još gore! Prodajemo se, čast iznimkama, za sitne "novce", "natječemo" se u "srbovanju, bošnjaštvu, hrvatstvu...", rođena braća kod sva tri "naroda i ostalih" se mrze, zavidni smo i ljubomorni, sve sami materijalist, grobove roditelja bi prodali, neka ima neka sila, neću reći Bog/Alah, koji sve to "vidi" i vraća nam! P.S. Uvijek napominjem "čast iznimkama/izuzecima"!!

ODGOVORITE
Name

seprtlja

17.05.2023 19:02

Sad ce oni na RTRSu napraviti donatorsko vece, budzet se ne smije dirati.

ODGOVORITE
Name

Pa da

17.05.2023 19:03

Pokrala vlast i vrece za pijesak Valjda trebaju nekom da kupi sljive u njih

ODGOVORITE
Name

Zoran

17.05.2023 19:10

Zašto naši političari nemaju obuku i časove plivanja na Incelovom bazenu?

ODGOVORITE
Name

Xyxx

17.05.2023 19:10

Tako vam i treba pa jos glasajte za Crvene kmere

ODGOVORITE
Name

Praseci

17.05.2023 21:15

Kakve klimatske promjene, kakav ogavan izgovor za nerad… sto te majka nije pobacila, mora da je bas ponosna na sina u ovom trenutku!

ODGOVORITE
Name

Viola

18.05.2023 06:45

U Prijedoru se vlast hvali poduzetim mjerama, koje su kao umanjile štetu. Istina je samo jedna, a to je da je u ponedeljak na svu sreću vremenska prognoza bila netačna, da će u narednih 30 sati biti još jakih padavina. Nije ih bilo, a da jeste, 2014. bi bila mala maca, jer je u utorak ujutro voda već bila došla do grla, i ušla bi u centar grada, da nije kiša znatno oslabila i stala.

ODGOVORITE
Name

Bok

18.05.2023 06:51

U Dodikovoj posjeti Prijedoru, u aprilu 2021., obećao je 15 miliona KM za zaštitu grada od visokih voda. Samo je prestanak padavina u utorak i srijedu, kada je bilo povremenih i slabijih, padavina spasilo Prijedor od najveće poplave, gore od one iz 2014. godine.

ODGOVORITE
Name

Србислава

18.05.2023 08:15

Па шта сте урадили сами од 2014? Баца се смеће ,колико је легалних објеката поплављено.? Ај да новинарчић истражи ко има од тих поплављених грађевинске дозволе . Па новинарчићи деценијама кад Сава поплави снима оне којима је за тите исплаћено за имање али га они користе као да је њихово и кукају и траже помоћ!!! Нек новинарчић види гдје су канали и ко их је затрпао... око Српца.. Да ли сте способни то да испитате и објавите???? Ко нема дозволе и нема 1/1 неби требао добити од државе ништа. Тако и кад се прави цеста ,ако немаш дозволе и све нема ништа... Казне дебеле увести , Новинарчићу нађи од аустроугарске планове па види гдје су канали и ко их је затрпао???? Много тога се може спречити да се понашамо нормлно.

ODGOVORITE