Поплаве и власт: Грађани углавном препуштени себи

Четврти дан због поплава Крајина је на кољенима. Грађани, уз локалне цивилне службе, у највећој мјери препуштени сами себи. Политичари у својим кабинетима.

Република Српска 17.05.2023 | 20:02
Поплаве и власт: Грађани углавном препуштени себи

Вода која надолази, стријепња и звук пумпи који омета тишину. Природа је над Крајином немилосрдна. Количину воде која се на крају слила и у његов дом, Мирсад не памти.

“Ми смо свашта у животу преживјели тако да се носимо и са овим. Знате како кажу, не дај Боже горе, увијек може бити горе, али ето. Очекивали смо више разумијевања и помоћи од институција”, каже Мирсад Војић из Бихаћа.

И овај пут, чини се, остали су усамљени. Прво Сански Мост, па Бихаћ, а онда и Босанска Крупа у којој је данас најгоре. Најмање 350 кућа одсјечено је од свијета, а у њима мјештани углавном препуштени сами себи или помоћи локалних снага.

“Ја сам звао премијера Никшића да се мало Федерална управа цивилне заштите да се мало трзне. Они имају најбољу опрему, они имају обучене људе, опремљене људе. Они су данас требали бити овдје, а не у Сарајеву”, казао је Армин Халитовић, градоначелник Босанске Крупе.

А Сарајево је Крајину ставило под санцкије – оптужују грађани на друштвеним мрежама. Чак и професор Сеад Турчало констатује: “Шта зна Сарајево гдје је Крајина”. Чак и чланови популарних бендова “Дубиоза колектив” и “Хелем нејсе”. Прозивају политичаре, баш као и премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић:

Због чега, закључује, не требају ни долазити у чизмама и са колоном медија. Порука на коју му одговара премијер Федерације Босне и Херцеговине.

“То није бабовина премијера УСК па да он одређује ко ће доћи или неће доћи”, казао је Нермин Никшић, премијер Федерације БиХ.

И зато ће премијер Федерације Босне и Херцеговине доћи – сутра. Након што се данас, четврти дан од поплава о Крајини забавила и Влада у Сарајеву и одлучила:

“Влада са неких 500 хиљада КМ интервенише по 150 хиљада за два града Бихаћ и Босанску Крупу, 150 хиљада за општину Сански Мост и 50 хиљада за општину Кључ”, додаје Никшић.

С друге стране ентитетске линије разграничења, низводно, ситуација по грађане једнако тмурна. Критично је у Новом Граду, Костајници, Козарској Дубици. Под водом су десетине домаћинстава, пољопривредна добра међу којима и 15 дунума Стојанових кукуруза.

“Има и више, само није овдје. Има доље ниже у Петрињи. А овдје има 15 дунума исто јечма, има трикитала има пшенице. Ни једне вреће нам нико није донио нити је упитао ишта”, казао је Стојан Палија из Костајнице.

И док грађани гледају у небо, ресорни министар у Бањалуци је одмјеравао и дегустирао јабуке. На панелу који је требао дати одговор на питање како домаће воће учинити видљивијим на полицама домаћих маркета.

Зашто је у том тренутку ту, а не у поплавама угроженим општинама питање је које је зачудило министра, који тврди – на терену је више него што медији мисле, а одговорио је и на питање да ли се могло урадити више на заштити од поплава.

“Не може Влада РС, ниједна локална заједница направити проточност свих канала да нема поплава, морају грађани једноставно да буду свјесни да живимо у једном времену климатских промјена”, казао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

У другом дијелу дана из одијела и владе министар је прешао у мање формалну одјећу и на терен у Приједор, Нови Град, Костајницу и Козарску Дубицу општине о којима ће сутра, трећи дан од поплаве, и Влада Републике Српске на сједници на којој ће процијенити штету.

(Н1)  Фото: БН

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ццв

17.05.2023 18:08

Градјани су увјек препуштени сами себи..... Само будала не види да градјани тј.све и један становник Р.Српске је препуштен сам себи,од најмладјег па до најстаријег..... Интересна сфера за пружање"помоћи" и свега осталог постоји само у одредјеним круговима .... А ти кругови свакако нису обични градјани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован Вишковић

18.05.2023 05:38

И онда мене оптужујете кад кажем да новинари утичу на економију, друштво, вријеме! Срам вас било!

Name

Татар

17.05.2023 18:19

Већина ових политичара су непливаци и они морају рају бити у кабинетима док све ово не продје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

17.05.2023 19:41

Ма пливају они друг и то добро! А ми смо глупани да ваља!

Name

Титов пионир

17.05.2023 18:20

Сад се сви залите а сви ви гласалисте за ту исту власт од које знате да нике помици немате,,то је вас промасај ,,стацес сад други пут будите паметнији за изборе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

17.05.2023 18:25

Треба од пензионера узети дио примања за рјесавање поплава као и 2014 и поросити новац а вода и даље нека теце куд теце

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.05.2023 18:33

Да нису случајно очеливали некакву и од некога какву помоћ? Било и остало усе и у своје кљусе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

17.05.2023 18:33

Невјероватно као народ има кратко памћење, па сам прецедник је једне прилике изјавио, да они који праве куће поред ријека могу очекивати поплаве, сами су криви за ту ситуацију ! Овога пута чојк је у праву 100%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

18.05.2023 10:01

О нема критика новинарима ,нема кривице самих људи око рјека и поток... Имате ли грађевинску.. Јесте сами засукали рукаве па очистии или само бацате смеће и грање и све у корита... Па канале испред кућа својих нећете да очистите... А чекте да неко дође и д в чисти... Казне требају дебеле Ко нема грађевинску и није по урбанистичком нема помоћи. Да се мало среди све

Name

Бобан

17.05.2023 18:53

Слусам овог министра, који је данас досао у Приједор. И желудац ми се окреце. Казе,захваљујуци напорима цивилне застите,градске управе и градонацелника спрецена је катастофа... Ама само бог и престанак падавина нас је спасио,а не градонацелник који је повео новинаре,обуо чизме и усликао се са једним пакетом у ком су две фласе киселе и флаша зејтина оца вам... О руке нам се осушиле ко вас висе заокружи,па докле цете нас ментално силовати више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

17.05.2023 21:04

Како струка додје до изразаја "Зивимо у времену климатских промјена" (ријесено) Топе се глецери на Сјеверном полу У наредном периоду од дотицног министра моземо оцекивати савјете да се поцнемо лагано повлацити на брда и планине

Name

Пуки 18

18.05.2023 06:54

Тачно тако. Само престанак падавина у уторак, спасили су Приједор од катастрофе. Сљедећи пут бојим се да ће доћи до Патрије, а знају грађани гдје то.

Name

075

17.05.2023 19:01

Нека буде још горе! Продајемо се, част изнимкама, за ситне "новце", "натјечемо" се у "србовању, бошњаштву, хрватству...", рођена браћа код сва три "народа и осталих" се мрзе, завидни смо и љубоморни, све сами материјалист, гробове родитеља би продали, нека има нека сила, нећу рећи Бог/Алах, који све то "види" и враћа нам! П.С. Увијек напомињем "част изнимкама/изузецима"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сепртља

17.05.2023 19:02

Сад це они на РТРСу направити донаторско веце, будзет се не смије дирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

17.05.2023 19:03

Покрала власт и вреце за пијесак Ваљда требају неком да купи сљиве у њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.05.2023 19:10

Зашто наши политичари немају обуку и часове пливања на Инцеловом базену?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyxx

17.05.2023 19:10

Тако вам и треба па јос гласајте за Црвене кмере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

17.05.2023 21:15

Какве климатске промјене, какав огаван изговор за нерад… сто те мајка није побацила, мора да је бас поносна на сина у овом тренутку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

18.05.2023 06:45

У Приједору се власт хвали подузетим мјерама, које су као умањиле штету. Истина је само једна, а то је да је у понедељак на сву срећу временска прогноза била нетачна, да ће у наредних 30 сати бити још јаких падавина. Није их било, а да јесте, 2014. би била мала маца, јер је у уторак ујутро вода већ била дошла до грла, и ушла би у центар града, да није киша знатно ослабила и стала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

18.05.2023 06:51

У Додиковој посјети Приједору, у априлу 2021., обећао је 15 милиона КМ за заштиту града од високих вода. Само је престанак падавина у уторак и сриједу, када је било повремених и слабијих, падавина спасило Приједор од највеће поплаве, горе од оне из 2014. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

18.05.2023 08:15

Па шта сте урадили сами од 2014? Баца се смеће ,колико је легалних објеката поплављено.? Ај да новинарчић истражи ко има од тих поплављених грађевинске дозволе . Па новинарчићи деценијама кад Сава поплави снима оне којима је за тите исплаћено за имање али га они користе као да је њихово и кукају и траже помоћ!!! Нек новинарчић види гдје су канали и ко их је затрпао... око Српца.. Да ли сте способни то да испитате и објавите???? Ко нема дозволе и нема 1/1 неби требао добити од државе ништа. Тако и кад се прави цеста ,ако немаш дозволе и све нема ништа... Казне дебеле увести , Новинарчићу нађи од аустроугарске планове па види гдје су канали и ко их је затрпао???? Много тога се може спречити да се понашамо нормлно.

ОДГОВОРИТЕ