Bijeljina dijeli tugu sa građanima Beograda i Srbije

Povodom tragedije u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”u Beogradu, Gradska uprava Bijeljina organizovala je na paltou Trga Petra I Karađorđevića paljenje svijeća u znak solidarnosti s porodicama poginule djece i građanima Beograda.

Republika Srpska 05.05.2023 | 19:49
Bijeljina dijeli tugu sa građanima Beograda i Srbije

Zločin koji se odigrao u Beogradu, a odmah potom i u Mladenovcu, pokazao je da se takvo nešto može dogoditi bilo gdje, pa i u zemlji za koju smo mislili da nikada neće. Šok, tuga, nevjerica u svima, u mladima najjača.

“Neizmjerno sam tužna i razočarana u nove generacije, uopšteno u svijet i ljude, prvenstveno što niko od nas nije očekivao da se sve ovo može desiti i da sve ono što smo gledali na filmovima, zapravo tu, kod nas i da se djeca danas dijele na mete i ubice. To je ono što je poražavajuće. Svi smo krivi jer ćutimo na napravdu sve dok se ne dešava nama. Gluvi smo, slijepi, nijemi za sve probleme. Ovaj put iz nas progovaraju žrtve, neki ni malo krivi judi koji su morali da stradaju da bismo mi konačno shvatili neke stvari”, rekla je Jana Mrdić iz Bijeljine.

Vedran Tomić, devetnaestogodišnjak, koji je danas zajedno sa svojim vršnjacima prislužio svijeće u spomen djeci i svima stradalima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i Mladenovcu, rekao je da je ogorčen, te da nema dovoljno riječi za protekla dešavanja.

”Ogrčen sam, bez teksta. Sve se pretvara u crno, ne znam gdje generacije idu.Ne vidim ni moj put ,kako izaći iz kuće, kako mirno sjesti negdje s nekim. Svaki dan života je postao lutrija”, dodao je Tomić.

Situacija sama po sebi je užasna, rekla nam je učenica Gimnazije Filip Višnjić iz Bijeljine Sara Tara Tomić.

”Kao dijete prosvjetnog radnika i uopšte kao učenik mogu da sagledam ovu situaciju iz više aspekata. Informisala sam se portali objavljuju sve i svašta,mnogi dolivaju ulje na vatru šireći dezinformacije. Neki krive društvene mreže,neki smatraju da su glavni i odgovorni rijaliti programi koji se emituju u udarnim terminima. Drugi pokušavaju da taj profil neodgovornog i nesavjesnog roditelja poistovjete sa nekim iz naše okoline i apsolutno niko da upotrijebi tu metodu introspekcije, da se sami zapitamo da li svi mi imamo po jedan procenat udjela u svemu ovome? Da li je svako od nas krivac za sve ovo što se dešava, a sigurno da jesmo”, kaže Tomić.

Podsjetimo, u masakru u selima kod Mladenovca Uroš Blažić je ubio osmoro i ranio 13 ljudi, a u srijedu je učenik sedmog razreda ubio osam đaka u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i čuvara, a ranio šestoro učenika i nastavnicu. Zbog nemilih događaja, proglašena je trodnevna žalost u Srbiji od 5. di 7. maja, a danas je i dan žalosti u Republici Srpskoj i BiH.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zvornik

05.05.2023 18:21

Mi u Zvorniku ne dijelimo tugu ocigledno niti smo ijednu svijecu upalili na trgu. Nemami mi gradonacelnika koji zna sta treba.

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2023 23:54

Mozda covek i nezna sta se desava,moguce negde da je kod neke starlete pijan ili pod nekim drugim supstancama.