Transplantacija nema već tri godine, pacijenti uglavnom idu u Bjelorusiju

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske zbog pandemije virusa korona posljednja transplantacija bubrega urađena je još u martu 2020. godine. Zato su pacijenti opet prinuđeni da idu van zemlje. Inače, na tom kliničkom centru od 2010. godine izvode se transplantacije i do sada su urađene 33. 

Republika Srpska 14.04.2023 | 15:08
Transplantacija nema već tri godine, pacijenti uglavnom idu u Bjelorusiju

Pandemija je zaustavila proces transplantacije organa u Republici Srpskoj, a posljednja je urađena prije tri godine. Dok čekaju da se stvari pokrenu s mrtve tačke, pacijenti kojima je transplantacija neophodna odlaze u inostranstvo, a najveći broj njih u Bjelorusiju.

„Mislim da je transplantirano šest pacijenata od početka ove godine u Minsku. To nije malo, s obzirom na to da je na dijalizi uglavnom starija populacija. Imate ljude koji imaju donore i oni idu u Istanbul, u Tursku“, priča Aleksandar Radun, predsjednik udruženja dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Republike Srpske.

Radun ističe da je veliki problem to što se u Srpskoj ne rade kadaverične transplantacije, odnosno presađivanje organa s preminule na živu osobu. U Univerzitetskom kliničkom centru su nam potvrdili da rade samo živodonorske transplantacije:

"Transplantacije se ne izvode kod životno ugroženih pacijenata već kod onih koji su stabilnog zdravstvenog stanja i ispunjavaju određene kriterijume za transplantaciju. Mali broj transplantacija se vrši zbog kompleksnosti pripreme pacijenta za transplantaciju, te neophodnog multidisciplinarnog pristupa u liječenju, kao i koordinacije brojnih grana medicine koje su uključene u sam proces transplantacije." 

Ono što je dobro jeste da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti snosi troškove transplantacije.

"To je olakšalo ljudima da se spase dijalize. Dijaliza je loša stvar. To je generalno smrt. To beskonačno dugo traje, godinama”, ističe Radun.

U UKC-u kažu da su za deset godina uspješno uradili 33 transplantacije bubrega. Iz Udruženja koje predstavlja pacijente oboljele od bubrežnih bolesti poručuju da bi uvođenje kadaverične transplantacije mnogima spasilo život.

(Federalna) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bubreg

14.04.2023 13:47

Sad je tamo pojeftino, a ni granica nije daleko od UA….

ODGOVORITE
Name

Borac

14.04.2023 15:56

Nista bolje nije se ni moglo ocekivati od seranica i vlade crte.

Name

Miroslav

14.04.2023 13:52

A sta je sa ona prica direktora, da je UKC BL. vrh svetske medicine?

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

14.04.2023 13:53

DIREKTOR UKC DR. ĐAJIĆ NEMA VREMENA ZA POSAO NA UKC. ON JE I POSLANIK, I PROFESOR NA MEDICINSKOM FAKULTETU, VODI GRADSKI ODBOR SNSD, PREDSJEDNIK VIŠE FONDACIJA, ZAVODNIK I SVODNIK MNOGIH ZAPOSLENIH KAO I STUDENTICA, UŽIVALAC REZNIH OPIJATA... NIJE NJEMU DO TRANSPLATACIJA... A GDJE JE OTIMAČINA I PLJAČKA NARODA !

ODGOVORITE
Name

AR

14.04.2023 14:06

Eto gdje se nalazimo U bijelorusiju na transplantaciju A srpska open

ODGOVORITE
Name

Milutin

14.04.2023 14:15

Izgubili smo vjeru u sve i u svakoga. Očito da niko neće da bude donor organa. Jasno kao dan i zbog čega.

ODGOVORITE
Name

+

14.04.2023 14:19

GLASAJTE ZA DOKTOR U POLITICI. DŽAJIĆA. I OSTALE. GLUPI NARODE. BOGATI IMAJU PARE ZA INOSTRANSTVO. A SIROTINJA.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

14.04.2023 15:01

Nema transplantacije kad je grobar zdravstva sklopio ugivor sa privatnim Dijaliznim centrom i tako izvlače milione iz budzeta a narod nek umire bitno da oni imaju vile po Dedinju al doce i to na red da vidimo porijeklo tih silnih nekretnina.

ODGOVORITE
Name

Opa!

14.04.2023 15:09

U Bjelorusiji za tri mjeseca,našim pacijentima urađeno 6 transplantacija bubrega,a kod nas ni jedna za tri godine?!!! Pita li se bar neko,za šta nama služe ljekari???Za ukras,ili za primanje plata da ništa ne rade?!?!?!Fuuujjjjjjj

ODGOVORITE
Name

Zograf

14.04.2023 16:01

Zašto idu tamo? Malo se zapitajte,rat je tu,a gdje rat,sve se koristi,nažalost...

Name

B.Luka

14.04.2023 15:55

Ja sam iznenadjen, jel to stvarno moguće,u ovoj zemlji gdje nam kako vlast tvrdi teče med i mlijeko.... Prosto nevjerovatno.... Lažu narode , pa samo ono što kažu "oni" je tačno....Ne mojte vjerovati svojim očima, Mi živimo po njihovom u raju.... Ne fali nam ništa , pogotovo u bolnici .... E tugo....

ODGOVORITE
Name

Sto

14.04.2023 16:12

Lazete vise . Odose doktori nema ko da radi

ODGOVORITE