Трансплантација нема већ три године, пацијенти углавном иду у Бјелорусију

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске због пандемије вируса корона посљедња трансплантација бубрега урађена је још у марту 2020. године. Зато су пацијенти опет принуђени да иду ван земље. Иначе, на том клиничком центру од 2010. године изводе се трансплантације и до сада су урађене 33. 

Република Српска 14.04.2023 | 15:08
Трансплантација нема већ три године, пацијенти углавном иду у Бјелорусију

Пандемија је зауставила процес трансплантације органа у Републици Српској, а посљедња је урађена прије три године. Док чекају да се ствари покрену с мртве тачке, пацијенти којима је трансплантација неопходна одлазе у иностранство, а највећи број њих у Бјелорусију.

„Мислим да је трансплантирано шест пацијената од почетка ове године у Минску. То није мало, с обзиром на то да је на дијализи углавном старија популација. Имате људе који имају доноре и они иду у Истанбул, у Турску“, прича Александар Радун, предсједник удружења дијализираних и трансплантираних бубрежних болесника Републике Српске.

Радун истиче да је велики проблем то што се у Српској не раде кадаверичне трансплантације, односно пресађивање органа с преминуле на живу особу. У Универзитетском клиничком центру су нам потврдили да раде само живодонорске трансплантације:

"Трансплантације се не изводе код животно угрожених пацијената већ код оних који су стабилног здравственог стања и испуњавају одређене критеријуме за трансплантацију. Мали број трансплантација се врши због комплексности припреме пацијента за трансплантацију, те неопходног мултидисциплинарног приступа у лијечењу, као и координације бројних грана медицине које су укључене у сам процес трансплантације." 

Оно што је добро јесте да Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности сноси трошкове трансплантације.

"То је олакшало људима да се спасе дијализе. Дијализа је лоша ствар. То је генерално смрт. То бесконачно дуго траје, годинама”, истиче Радун.

У УКЦ-у кажу да су за десет година успјешно урадили 33 трансплантације бубрега. Из Удружења које представља пацијенте обољеле од бубрежних болести поручују да би увођење кадаверичне трансплантације многима спасило живот.

(Федерална) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бубрег

14.04.2023 13:47

Сад је тамо појефтино, а ни граница није далеко од УА….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.04.2023 15:56

Ниста боље није се ни могло оцекивати од сераница и владе црте.

Name

Мирослав

14.04.2023 13:52

А ста је са она прица директора, да је УКЦ БЛ. врх светске медицине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

14.04.2023 13:53

ДИРЕКТОР УКЦ ДР. ЂАЈИЋ НЕМА ВРЕМЕНА ЗА ПОСАО НА УКЦ. ОН ЈЕ И ПОСЛАНИК, И ПРОФЕСОР НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ, ВОДИ ГРАДСКИ ОДБОР СНСД, ПРЕДСЈЕДНИК ВИШЕ ФОНДАЦИЈА, ЗАВОДНИК И СВОДНИК МНОГИХ ЗАПОСЛЕНИХ КАО И СТУДЕНТИЦА, УЖИВАЛАЦ РЕЗНИХ ОПИЈАТА... НИЈЕ ЊЕМУ ДО ТРАНСПЛАТАЦИЈА... А ГДЈЕ ЈЕ ОТИМАЧИНА И ПЉАЧКА НАРОДА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.04.2023 14:06

Ето гдје се налазимо У бијелорусију на трансплантацију А српска опен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

14.04.2023 14:15

Изгубили смо вјеру у све и у свакога. Очито да нико неће да буде донор органа. Јасно као дан и због чега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.04.2023 14:19

ГЛАСАЈТЕ ЗА ДОКТОР У ПОЛИТИЦИ. ЏАЈИЋА. И ОСТАЛЕ. ГЛУПИ НАРОДЕ. БОГАТИ ИМАЈУ ПАРЕ ЗА ИНОСТРАНСТВО. А СИРОТИЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

14.04.2023 15:01

Нема трансплантације кад је гробар здравства склопио угивор са приватним Дијализним центром и тако извлаче милионе из будзета а народ нек умире битно да они имају виле по Дедињу ал доце и то на ред да видимо поријекло тих силних некретнина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа!

14.04.2023 15:09

У Бјелорусији за три мјесеца,нашим пацијентима урађено 6 трансплантација бубрега,а код нас ни једна за три године?!!! Пита ли се бар неко,за шта нама служе љекари???За украс,или за примање плата да ништа не раде?!?!?!Фууујјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зограф

14.04.2023 16:01

Зашто иду тамо? Мало се запитајте,рат је ту,а гдје рат,све се користи,нажалост...

Name

Б.Лука

14.04.2023 15:55

Ја сам изненадјен, јел то стварно могуће,у овој земљи гдје нам како власт тврди тече мед и млијеко.... Просто невјероватно.... Лажу народе , па само оно што кажу "они" је тачно....Не мојте вјеровати својим очима, Ми живимо по њиховом у рају.... Не фали нам ништа , поготово у болници .... Е туго....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто

14.04.2023 16:12

Лазете висе . Одосе доктори нема ко да ради

ОДГОВОРИТЕ