U Ohridu danas sastanak Beograda i Prištine

- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj organizuje danas u Ohridu sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojem će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Кurti.

Svijet 18.03.2023 | 08:03
U Ohridu danas sastanak Beograda i Prištine

Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Кurtijem, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak.

Sastanak će biti usmjeren na dovršavanje Aneksa o sprovođenju Sporazuma EU na putu normalizacije odnosa između Prištine i Beograda, saopšteno je ranije iz evropske diplomatske službe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Ohrid ne putuje ni sa kakvim porukama, nego da zastupa interese države i srpskog naroda na Кosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je Srbija uvijek spremna da razgovara o kompromisnim rješenjima.

"Nadam se pristojnom razgovoru i tome da možemo stvari napred da pomeramo. A hoće li biti ili ne /pozitivnog ishoda/, ja nisam preveliki optimista", rekao je Vučić.

Borelj je rekao ranije da je "vrijeme da se Beograd i Priština saglase u vezi sa Aneksom o sprovođenju nedavnog prijedloga EU koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa". 

(Srna) Foto: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

General Ustinov

18.03.2023 08:08

Horde zla ponovo na djelu rasparcavanja drzava..

ODGOVORITE
Name

BL

18.03.2023 08:25

Saga se uskoro zavrsava znaci.

ODGOVORITE
Name

razumio

18.03.2023 08:38

Pocev od EU-administracije u Briselu pa do suda u Hagu. sve su to samo instrumenti politike. Nema tu nikakvog medjunarodnog prava. Sada se tek vidi u kakvim raljama pravnih procedura je usla poslijeratna BiH. Treba preispitati pravnu valjanost svih njegovih odluka, ali ko treba to da obavi?

ODGOVORITE
Name

Joja

18.03.2023 13:15

Eto rata na Balkanu za oko dve godine ...

ODGOVORITE