Vlast Srpske umjesto pomoći traži da poljoprivrednici plate porez od prije tri godine!

Poreska uprava Republike Srpske poslala je poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj opomene, kojima se traži da retroaktivno plate porez na dohodak za prethodne tri godine.

Republika Srpska 04.03.2023 | 11:13
Vlast Srpske umjesto pomoći traži da poljoprivrednici plate porez od prije tri godine!

Poljoprivrednici, opet, tvrde da im je ista Poreska uprava dostavila potvrde da su izmirili sve poreze i od te institucije traže da poništi svoju odluku.

Takođe, upozoravaju da će brojna poljoprivredna gazdinstva biti pred gašenjem, ako Poreska uprava ostane pri odluci o retraktivnom plaćanju poreza na dohodak.

„Ne može Poreska uprava da šalje opomene da se plate porezi dvije godine unazad. Oni su trebali da obavijeste seljake šta moraju imati od papira, jer niko nema te papire – ni da je izdržavao članove porodice, ni da je plaćao dnevnice radnicima, nemaju ni ostalu dokumentaciju. Poreska uprava nije uredila zakonom koju dokumentaciju seljak mora da vodi“, kazao je za Žurnal predsjednik Udruženja mljekara RS Vladimir Usorac.

Kad su prošle godine usvojene izmjene Zakona o porezu na dohodak, smatra on, nadležne institucije bile su dužne po regijama održe seminare i upoznaju seljake sa novim načinom obračunavanja poreza.

„Iz Poreske su ljudima izdali potvrde da su izmirili poreze, a sada traže da se retroaktivno plate porezi na dohodak u prethodne tri godine. To ne može, mogu tražiti jedino da se obračunaju porezi za ovu godinu i da se oni plate na kraju ove kalendarske godine“, istakao je Usorac.

On tvrdi da je i njemu stigla opomena da plati poreze na dohodak za 2021. i 2022. godinu, a da se on kao poljoprivredni proizvođač zvanično odjavio 2017. godine, jer je otišao u penziju, za šta ima i potvrdu Poreske uprave iz te godine.

Žurnal je u vezi sa ovim problemom zatražio odgovor iz Poreske uprave RS, iz koje su naveli da  je obaveza obračunavanja poreza na dohodak, obaveza plaćanja poreza, osnovica za obračun poreza, stopa poreza, nastanak obaveze obračuna i plaćanja poreza, način prijavljivanja, kao i ostala pitanja vezana za porez na dohodak uređena Zakonom o porezu na dohodak, čije su izmjene stupile na snagu prošle godine.

Prema tom zakonu, porez na dohodak dužni su da plate i fizička lica, koja su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, jer ostvaruju prihod od samostalne djelatnosti , u koju se ubraja i oblast poljoprivrede, šumarstva i ribolova.

To praktično znači, kako tumače iz Poreske uprave, da oni koji su vlasnici komercijalnih i nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva imaju obavezu da ispune poresku prijavu i da plate obračunati porez na dohodak, koji se smatra dohotkom od samostalne djelatnosti.

„Nosioci i komercijalnih i nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva po isteku poreske – kalendarske godine, odnosno do 31. marta Poreskoj upravi dužni podnijeti godišnju poresku prijavu poreza na dohodak - obrazac 1004 za prethodnu godinu, u kojem će iskazati dohodak ostvaren obavljanjem poljoprivredne djelatnosti“, odgovorili su Žurnalu iz Poreske uprave.

S obzirom da to brojni poljoprivrednici nisu učinili u zakonskom roku, po odredbama novog zakona, Poreska uprava im je uputila opomene, pozivajući se na Zakona o poreskom postupku Republike Srpske.

Iz Poreske uprave još su naveli da se utvrđivanje poreske obaveze, može se izvršiti u roku od pet godina od dana dospijeća poreske obaveze, što praktično znači da Poreska uprava u 2023. godini, može preduzimati mjere utvrđivanja i naplate poreskih obaveza po osnovu poreza na dohodak koje su dospjele za plaćanje u 2018. godini.

Predsjednik mljekara RS Vladimir Usorac tvrdi da su poljoprivrednici tražili i stav Ministarstva finansija, koji je, kako je naveo, potpuno suprotan od onoga što radi Poreska uprava.

Usorac je pojasnio da su iz Ministarstva finansija naveli da se iz obračuna poreza poljoprivrednicima izbijaju sredstva koja su dobili po osnovu podsticaja, subvencija od nadležnih institucija, dok iz Poreske uprave traže da se porez plaća na ukupna sredstva koja su ostvarili nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Žurnal je u vezi sa stavom poljoprivrednih proizvođača zatražio komentar i od Ministarstva finansija RS, iz kojeg su nas uputili na Poresku upravu RS.

Poljoprivredni proizvođači tvrde da je Zakon o porezu na dohodak nedorečen, odnosno da su njima dodatni porezi nametnuti na osnovu „opšte slike djelatnosti - poljoprivreda, šumarstvo ribolov“, ali da je prosto nemoguće da pošten poljoprivrednik u RS plaća porez na dobit, jer je stanje u ovoj oblasti tako da je gotovo nemoguće da poljoprivredna gazdinstva posluju pozitivno ili da ostvare veliku dobit.

To mogu samo veliki poljoprivredni prizvođači, koji su imaju pokrivitelje među političarima ili u vladajućim strankama.

„Da bi bio veliki, prvo moraš biti mali. Kod nas ljudi preko noći postanu veliki preko politike i stranaka. Veliki su sve okupirali, i zemlju i sve, a nemaju ni roga ni repa“, ocijenio je Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

On smatra da će poslije 31. marta, kada poljoprivredna gazdinstva treba da predaju završne račune, broj poljoprivrednika u Semberiji biti drastično smanjen, ispod hiljadu, jer će zbog novih poreskih nameta odjavljivati svoje poslove.

Još ističu da je potpuno nemoguće da poljoprivrednici vode tzv. „puno knjigovodstvo“, kompletan prikaz rashoda (evidentiranje vreće đubriva i količina sjemana na dnevnoj bazi…), prihoda, amortizacije, što podrazumjeva angažovanje knjigovođa, koji će to sve evidentirati i na kraju prijaviti nadležnim institucijama.

„U takvoj situaciji tretirani smo kao d.o.o., a ne poljoprivredna gazdinstva“, konstatovao je Bakajlić.

Iz godine u godinu u Republici Srpskoj se smanjuje broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača, jer nemaju podršku  institucija, prije svega u vidu tzv. „plavog dizela“ i mjera koje štite domaću proizvodnju.

S druge strane, iz budžeta RS su uzalud bačene desetine miliona maraka na firme, poput „Farmlanda“, koja je na kraju potpuno devastirana. 

(zurnal.info)

Komentari / 66

Ostavite komentar
Name

Jovo

04.03.2023 10:26

To poslali ovi iz poreske sa kupovnim diplomama!

ODGOVORITE
Name

Vladimir put.

04.03.2023 14:48

TO SU POSKALI OVI STO SU PREVARILI GLUPAKE DA GLASAJU ZA NJIH SAD KREDITE SILNE STO SU UZELI I POKRALI GLEDAJU DA VRATE SA LEDJA SIROTINJE I NARODA..OPET GLASAJTE ZA SEKTU NA CELU SA DODIKOM

Name

M78

04.03.2023 22:07

Hoce li i Burlini da plate porez?

Name

Semberci

05.03.2023 07:47

Eto imate priliku da 19 marta glasate opet za njih

Name

Вишеград

04.03.2023 10:27

Нека траже,треба да вам траже кад сте слијепи код очију и не видите са каквом багром имате посла и гласате за њих.Њима су очи гладне,никад им доста и никад неће бити сити,а све са грбаче народа.снсд и додик уништитељ српског народа и РС.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2023 14:50

Narod je sebi birao vlast kojoj se nemoze oduzeti za vijek vijekova,,

Name

Mihajlo

04.03.2023 10:28

O Boze, koje bitange na fotografiji.

ODGOVORITE
Name

Mljekar

04.03.2023 10:31

Pa ostalo je jos to malo poljoprivrede da uniste a vecina naroda od toga zivi pa neka im bude evo ja sam mljekar i ako bude trebalo platit necu gasim proizvodnju i kupim prnje zajedno sa zenom i djecom dok jos mogu raditi odo pa sta god bog da nit cu kisnut niti ranit niti ovoliko radit a slavicu slavu i ici na godisnji ko sav ostali svijet nek vam je sa srecom

ODGOVORITE
Name

Zdravko

05.03.2023 06:44

Ovi što sjede za stolom ti na mostu daju a na ćupriji uzmu. Klempo Guzonja Agrarac pola para sebi (i snsd-u) uzme a pola Šarcu daje. Šta će tek raditi kad smijene dr Petrovića? Nadam se da neće uspjeti

Name

Hm

04.03.2023 10:34

Svi ti su njihovi birači i nikako lekciju da nauče..

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.03.2023 10:36

Svi poljoprivrednici moraju sada biti jedinstveni.Svu mehanizaciju mašine stoku i poljoprivredne proizvode treba istovariti pred narodnu skupštinu pa neka oni onda daju sami sebi i pomoć i ostalo.

ODGOVORITE
Name

Ljubisa

04.03.2023 10:49

Samo protesti blokirati sve puteve

ODGOVORITE
Name

BL

04.03.2023 17:42

Strah je usao srbinu u kosti, nema vise ko protestovat.

Name

yyy

04.03.2023 10:50

treba raja da da harac begovima i dahijama harac harac rajo treba hleba hleba gospodaru nevidjesmo hleba davno

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

04.03.2023 10:51

Neka se poljoprivrednici udruze i na traktorima pravac Srbija,kada smo mogli iz Hrvatske 1995 zasto nebi iz Republike Srpske 2023.Samo treba da budu ujedinjeni,a ne da jedan drugom jamu kopa.Tako da jedan plati,a ovom drugom drzava oduzme imanje,a onaj se raduje kako ce onda i imovinu ovog sto nije platio da kupi jeftino.

ODGOVORITE
Name

Mi

04.03.2023 10:51

Svi putevi vode u bakince, samo niko da shvati da je bolje što pre krenut tamo

ODGOVORITE
Name

Baš

04.03.2023 14:48

E baš tako

Name

Jadni mi

04.03.2023 10:53

Kud oterasmo Turke i Austrougare,oni su bili humaniji!

ODGOVORITE
Name

Mirjana

04.03.2023 11:03

Ponestalo vlastima izvora prihoda za budzet pa navali na seljaka da mu isprazni dzepove da mu pokupi I zadnju marku malo li su opljackali Srpski narod prokleto im sve bilo eto narode trazio si sad gkedaj pa opet kad budu izbore ti opet za dvadeset trudeset maraka glasaj za istu ovu vlast

ODGOVORITE
Name

Бијељина

04.03.2023 11:04

Ево имамо шансу када буде опозив,да помогнемо Љубиши да их одува !!Да власт свати ко је Бијељина!!

ODGOVORITE
Name

Mitar

04.03.2023 17:47

Treba snsd-u Semberska zemlja ali Dr Petrović neće da im je preda. Zato im smeta. Guzonja Lazarević je postao nervozan, za njim i Miško i Vojin. Ustvari Dodikov sin hoće sebi zemlju, Vojin Banju Dvorovi,

Name

Zizi

04.03.2023 11:05

A sto bi drzava pomagala poljoprivrednike? Dobili su regresirano gorivo, donacije i posticaje. Naravno da moraju platiti porez na dobit. Oni su registrovana firma. Svi mi platimo porez na imovinu to jest na kuce i zemlju. Njima je drzava omogucila vecu produkciju i naravno da moraju platiti porez na dobit kao i svaki seljak u EU.

ODGOVORITE
Name

Jovana

04.03.2023 14:51

A plaća li onaj glavni što mu je država dala 311.000 KM?

Name

mimi

04.03.2023 15:15

Država uzme i pdv na sav repromaterijal,koji ulazi u sistem proizvodnje. Pa kad uzimaš prase jednom u toku godine za božić tu ti je uračunato pdv,dnevnica,mrežarina,veterinar,porez na dobit,putarina,obnovljivi izvori,različite takse,doprinosi itd. Inače prase košta dve marke a za ostalo se obrati nadležnim ako vam je skupo. Ako je dobra cijena slobodno možeš uložiti u proizvodnju i biti veleposednik.

Name

Seljak

04.03.2023 16:54

Slažem se ali ne retroaktivno. Mora biti zakon koji je regulisan tako da se sve zna kako i koliko. A ne da je poljoprivrednik izvadio potvrdu u novembru 2022 da nije ništa dužan državi a za 3 mjeseca dužan za 2021 i 2022 godinu.

Name

Miki

04.03.2023 18:09

Koliko vidim mnogi ne znaju sta je porez na dobit. Platio sam porez na platu svakog mjeseca. Zivimo sam i visak novca stedio u banci. Kad se suma sabrala na stednom racunu veca od € 57000 Banka je poreznoj ustznovi javila. Na sumu vecu od € 57000 morao sam za tu godinu da na osnovu kamate to jest dobiti platim procent poreza. Tako je u Holandiji

Name

Semberac

04.03.2023 18:36

Nemaš ti pojma o čemu pričaš, naš poljoprivrednik sam plaća i zdravstvo i penziono i protivgradnu, silni novac daje na gorivo u odnosu na tebe koji potrošiš rezervoar goriva mjesečno, seljak to potroši za dan,samim tim silni porez ide u drzavnu kasu, takodje plaća i porez na nekretnine i na šumu ako je ima,a ima je, trudi se da i po kiši i po snijegu proizvodi hranu , neide na godišnji odmor,a kad ga pogodi suša u ovom slučaju dvije godine za redom i niko mu ne garantuje da neće biti i ova treća sušna i td... Mogu samo da kažem " sram te bilo što komentarišeš nešto o čemu nemaš pojma"!!! U svakoj normalnoj državi poljopreda je temelj ,jer kad imaš sopstvenu proizvodnju hrane nećeš imati gladan narod !!!

Name

As

04.03.2023 20:40

Semberac.,..... Znas li ti za Dvorove kod Bijeljine. Seljaci registrovani proizvodjaci zive bogato. Nikad nisu bolje zivjeli. Sta su dobili obicni seljaci sa malim domacinstvima? Ko pomaze penzionere i drugi narod koji ima male posjede? Naravno da se mora platiti porez na dobit.

Name

36- ti

04.03.2023 11:16

Izađite i blokirajte ulice, istresite đubrivo ispred palate predsjednika, iskipajte kamion krompira na autoput... Tako rade vaše kolege u Holaniji,Belgiji itd...

ODGOVORITE
Name

mihail

04.03.2023 11:18

Vlast Vam je bila dobra kada Vam je omogucavala kradju drzavne imovine.Zato ste je birali.Sad placaj govnaru.Temelj drzave je fabrika.Hteli ste da ugasite drzavne fa bi bile Vase Eto Bam.

ODGOVORITE
Name

Borac

04.03.2023 11:39

Samo kada se setim posto ste prasad prodavali za Bozic. Ne zalim vas uopste.

ODGOVORITE
Name

re borac

04.03.2023 14:04

pasi travu zdravije ti je

Name

Re re

05.03.2023 07:08

Neka ti mama pase.

Name

Miki

04.03.2023 11:45

Dobili ste sve od drzave. Sta dobiju potrosaci. Kukate da vam se ne isplati obradjivati zemlju, a otimate se za parcele. Zaboravili seljaci kako su prije zivjeli.

ODGOVORITE
Name

@Miki

05.03.2023 00:15

Koji si ti idiot...

Name

Veljo

05.03.2023 12:14

Ako seljaci ostave svu zemlju i odu u inostranstvo, onda će sva zemlja pripasti Dodikovom sinu uz silne nadoknade, da ne propadne. Plus što bi svi seljaci trebali uzeti Prointerove programe za vođenje gazdinstva. Deset hiljada godišnje plus održavanje.

Name

Sagitarius

04.03.2023 11:48

Nevjerovatno! Znači poreska uprava RS bi da uzme i zadnju paru od eventualne zarade poljuprivrednih proizvođaća, i da ih ostavi na pozitivnoj nuli ekonomske isplatljivosti posla kojim se bave!!? Ovakva poreska politika, siguran sam ne postoji ni u jednoj Evropskoj državi!!

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

04.03.2023 11:53

Znaci pocelo je priprema za otimanje i ucjenu seljaka.Vjeruj te nije ovo problem seljaka, ovo ce gradjane samo vise kostati, uvozice se ne kvalitetna hrana plus ce biti skuplja jer tad nece imati kokurecije.Seljak ce uvjek proizvesti koliko njemu treba, jer seljak ima zemlju a vi u gradu pasite po parkovima.SVE DOK SVI NE STANEMO UZ SELJAKA I DOMACEG PROISVODA BICEMO GLADNI ILI BOLESNI OD ZATROVANE HRANE.

ODGOVORITE
Name

Semberac

04.03.2023 18:39

Bravo, realno razmišljanje!!!!

Name

Gladni borac sa 65 godina

04.03.2023 11:56

Gotovo je,državna kasa se prazni,Evropa ne da više lopovima kredita.Narode spremaj se, tek počinje otimačina.A zakon prave da nesmijemo pisnuti,samo im aplauditati smijemo! Ali,imamo vlast kakvu smo zaslužili,sve nam to tako treba.

ODGOVORITE
Name

Tj.

04.03.2023 11:56

Sami sebi pomognu.

ODGOVORITE
Name

Kukic.

04.03.2023 12:01

To je za mala poljoprivredna gazdinstva opterecenje. Ali ima onih što su kupili poljoprivrednu mehanizaciju vrednosti pola miliona km.Znači da takvi imaju dobit.Kad ljudima koji imaju 50 duluma zemlje i u nekom su radnom odnosu, i koji vec placaju porez na platu i da bi se bavili poljoprivredom moraju da opet plate postotak od dobiti.Smatram da je opravdano i ovima gore naplatit porez.

ODGOVORITE
Name

Seljak

04.03.2023 16:57

Slažem se. Ja nemam tako skupu mehanizaciju ali sam platio porez, imam prinos, radim kako treba i ne zapomažem. Naravno treba to daleko bolje regulisati jer mnogi poljoprivrednici to ne mogu platiti ali šta bi, u svakom poslu treba imati i znanja i sreće, ni u EU država ne pomaže svakog i beskonačno.

Name

Bogdan.

04.03.2023 12:01

Samo Pune djepove za vile I jahte.

ODGOVORITE
Name

Kazem

04.03.2023 12:05

Svi putevi vode u bakince, samo niko ne ide tamo, da resi problem, ko sa slobom

ODGOVORITE
Name

zoko

04.03.2023 12:18

E, crne vlasti! Šo vlas ne isplati svoja dugovanja? Ovo je očito uništavanje poljoprivrede. Političke igre.

ODGOVORITE
Name

Da

04.03.2023 12:56

Ima da plate naravno. Nigdje u svijetu ne zastarjeva. I u zatvor ko je pokusao utajiti.

ODGOVORITE
Name

Du

04.03.2023 12:59

Jel ovaj sto vaz drzi jedan od skrbicevih sinova iz epruvete?

ODGOVORITE
Name

Orač

04.03.2023 13:05

Šta se čeka Traktore na ulice pa orite

ODGOVORITE
Name

krme

04.03.2023 13:16

ministra u prvi svinjac ubaciti na 5 godina, te ga hraniti pomijama.oduzeti mu svu imovinu i refundirati troskove.

ODGOVORITE
Name

đš-

04.03.2023 13:24

Poštovana gospodo dopustili ste da vas Dodikovi nepismeni ministri zajebavaju i ugasiće vam gazdinstva. Vi da se udružite i izvedete stoku i traktore na ulice, pustite osoku da teče ispred Vlade, vidjeli bi ko će zakon uvoditi.

ODGOVORITE
Name

protest

04.03.2023 13:25

Ljudi moji zašto dopuštate da vas uzimaju pare, čuj ti šta su se sjetili uzimaju porez unazad .lopovi majku vam vašu

ODGOVORITE
Name

Narod

04.03.2023 14:12

Pa naravno da treba da plate, svi plaćamo porez zašto bi oni bili izuzeti. Čuj od prije 3 godine , ma ima da plaćaju sve redovno.

ODGOVORITE
Name

Србо

04.03.2023 14:28

Долази на наплату 1,2 милијарде кредита и још 110 милиона за Словенце морају од неког узети а вама су највише давали ,тако и у Србији ,никад боље залихе злата, пара у буџету, Вучић по табли пише како имају највеће плате а онда напише да Словенци имају већи просјек и онда дође понедељак и дигне гориво по три динара ,кад те неко хвали и хвали свој рад тад се највише пази, стара а истинита.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

04.03.2023 15:07

OVAJ TZV MINISTAR JE VEĆ NAPRAVIO VRHUNSKI KRIMINAL U OPŠTINI ŠAMAC A NAKON TOGA GA SEKTA PRIKRILA.... JADAN JE OVAJ NAROD KADA GA OVAKVI KRIMINALCI VODE....

ODGOVORITE
Name

Galeb

04.03.2023 15:14

Treba da vam otimaju jer ste to htjeli Sada Eto vam sto ste glasali imate Kakvo poljoprivredno gazdinstvo koje ima jednu kravu ili dve i da plati porez na dve krvave jer stvara dohodak ,to je tuga dokle su stigli i zaduzili narod i sve procardali ti kriminalni snobovi u RS Treba platiti porez svaka drzava zivi od poreza , Na zemlju ,Ali na jednu kravicu Pet kokoski ,dve svinje ,jednu kozu to je gazdinstvo za te snobove kriminalne Njima treba da narod nema nista ,a oni ce uvesti trulo i zaduzivati se ,to je davno bilo za uzbunu Ali narod i dalje spava i vjeruje tim snobovima kriminalnim Nikakve porez e netreba Tim snobovima placati dok ne zavlada Pravda zakon za sve jednak

ODGOVORITE
Name

To Mile

04.03.2023 17:14

Vise od pola vas je glasalo za dodija i plavusu, sad valja vratiti 1 200 000 mil. godisnje. Na godinu jos vise.

ODGOVORITE
Name

Tako

04.03.2023 17:28

I treba deri ovce obraz nikad jeftiniji samo glasajte za crvenu bandu

ODGOVORITE
Name

BL

04.03.2023 17:38

Evo ti pomoc pa plati dug...

ODGOVORITE
Name

Tito

05.03.2023 08:00

Jos jedan podstrek da se narod iseli, lakse je da se narod iseli , nego rezim, u EU mogu opstati samo radnici

Name

Samo pare

04.03.2023 21:32

Kao sto sam jednom napisao.Nema krwdita, ksr se prqzne.Eh sada krivicni zakon za klevetu za koji nije predvidjen zatvor nego NOVCANE kazne, sada i ovo, pa poskupljenje struje, pa nema obecanih bespovratnih sredstava od Orbana....., nekome debelo treba para.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

04.03.2023 22:13

Za koga sijete i od koga očekujete pomoć. Zasijte za svoje potrebe a kome treba neka sebi zasije. Nemožete dobiti pomoć kad je otišla u Bakince najvrijednijoj porodici Čaušesku.

ODGOVORITE
Name

Dg

05.03.2023 04:58

Nisu ništa učinili da poljoprivrednici bolje žive, i ono malo podsticaja sto daju na kraju vrate kroz koekakve namete. Ovo nikakva nije Država.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

05.03.2023 13:17

Mozda zato sto je lakse reci "daj", nego "izvoli" a nije ni moderno. To "izvoli" je vecito bilo rezervisano samo za sirotinju.

ODGOVORITE
Name

Milos

05.03.2023 14:01

Neka angazuju Danijela Egica iz Prijedora on je studiro poljoprivredu za vrijeme rata a sad hoce da bude ministar boraca.Nije bijo u ratu a kazu crveni da je ranjavan

ODGOVORITE
Name

borac

06.03.2023 18:36

Treba tako ovom glupom narodu .

ODGOVORITE