Власт Српске умјесто помоћи тражи да пољопривредници плате порез од прије три године!

Пореска управа Републике Српске послала је пољопривредним произвођачима у Републици Српској опомене, којима се тражи да ретроактивно плате порез на доходак за претходне три године.

Република Српска 04.03.2023 | 11:13
Власт Српске умјесто помоћи тражи да пољопривредници плате порез од прије три године!

Пољопривредници, опет, тврде да им је иста Пореска управа доставила потврде да су измирили све порезе и од те институције траже да поништи своју одлуку.

Такође, упозоравају да ће бројна пољопривредна газдинства бити пред гашењем, ако Пореска управа остане при одлуци о ретрактивном плаћању пореза на доходак.

„Не може Пореска управа да шаље опомене да се плате порези двије године уназад. Они су требали да обавијесте сељаке шта морају имати од папира, јер нико нема те папире – ни да је издржавао чланове породице, ни да је плаћао дневнице радницима, немају ни осталу документацију. Пореска управа није уредила законом коју документацију сељак мора да води“, казао је за Журнал предсједник Удружења мљекара РС Владимир Усорац.

Кад су прошле године усвојене измјене Закона о порезу на доходак, сматра он, надлежне институције биле су дужне по регијама одрже семинаре и упознају сељаке са новим начином обрачунавања пореза.

„Из Пореске су људима издали потврде да су измирили порезе, а сада траже да се ретроактивно плате порези на доходак у претходне три године. То не може, могу тражити једино да се обрачунају порези за ову годину и да се они плате на крају ове календарске године“, истакао је Усорац.

Он тврди да је и њему стигла опомена да плати порезе на доходак за 2021. и 2022. годину, а да се он као пољопривредни произвођач званично одјавио 2017. године, јер је отишао у пензију, за шта има и потврду Пореске управе из те године.

Журнал је у вези са овим проблемом затражио одговор из Пореске управе РС, из које су навели да  је обавеза обрачунавања пореза на доходак, обавеза плаћања пореза, основица за обрачун пореза, стопа пореза, настанак обавезе обрачуна и плаћања пореза, начин пријављивања, као и остала питања везана за порез на доходак уређена Законом о порезу на доходак, чије су измјене ступиле на снагу прошле године.

Према том закону, порез на доходак дужни су да плате и физичка лица, која су носиоци породичних пољопривредних газдинстава, јер остварују приход од самосталне дјелатности , у коју се убраја и област пољопривреде, шумарства и риболова.

То практично значи, како тумаче из Пореске управе, да они који су власници комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинства имају обавезу да испуне пореску пријаву и да плате обрачунати порез на доходак, који се сматра дохотком од самосталне дјелатности.

„Носиоци и комерцијалних и некомерцијалних породичних пољопривредних газдинства по истеку пореске – календарске године, односно до 31. марта Пореској управи дужни поднијети годишњу пореску пријаву пореза на доходак - образац 1004 за претходну годину, у којем ће исказати доходак остварен обављањем пољопривредне дјелатности“, одговорили су Журналу из Пореске управе.

С обзиром да то бројни пољопривредници нису учинили у законском року, по одредбама новог закона, Пореска управа им је упутила опомене, позивајући се на Закона о пореском поступку Републике Српске.

Из Пореске управе још су навели да се утврђивање пореске обавезе, може се извршити у року од пет година од дана доспијећа пореске обавезе, што практично значи да Пореска управа у 2023. години, може предузимати мјере утврђивања и наплате пореских обавеза по основу пореза на доходак које су доспјеле за плаћање у 2018. години.

Предсједник мљекара РС Владимир Усорац тврди да су пољопривредници тражили и став Министарства финансија, који је, како је навео, потпуно супротан од онога што ради Пореска управа.

Усорац је појаснио да су из Министарства финансија навели да се из обрачуна пореза пољопривредницима избијају средства која су добили по основу подстицаја, субвенција од надлежних институција, док из Пореске управе траже да се порез плаћа на укупна средства која су остварили носиоци пољопривредних газдинстава.

Журнал је у вези са ставом пољопривредних произвођача затражио коментар и од Министарства финансија РС, из којег су нас упутили на Пореску управу РС.

Пољопривредни произвођачи тврде да је Закон о порезу на доходак недоречен, односно да су њима додатни порези наметнути на основу „опште слике дјелатности - пољопривреда, шумарство риболов“, али да је просто немогуће да поштен пољопривредник у РС плаћа порез на добит, јер је стање у овој области тако да је готово немогуће да пољопривредна газдинства послују позитивно или да остваре велику добит.

То могу само велики пољопривредни призвођачи, који су имају покривитеље међу политичарима или у владајућим странкама.

„Да би био велики, прво мораш бити мали. Код нас људи преко ноћи постану велики преко политике и странака. Велики су све окупирали, и земљу и све, а немају ни рога ни репа“, оцијенио је Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице.

Он сматра да ће послије 31. марта, када пољопривредна газдинства треба да предају завршне рачуне, број пољопривредника у Семберији бити драстично смањен, испод хиљаду, јер ће због нових пореских намета одјављивати своје послове.

Још истичу да је потпуно немогуће да пољопривредници воде тзв. „пуно књиговодство“, комплетан приказ расхода (евидентирање вреће ђубрива и количина сјемана на дневној бази…), прихода, амортизације, што подразумјева ангажовање књиговођа, који ће то све евидентирати и на крају пријавити надлежним институцијама.

„У таквој ситуацији третирани смо као д.о.о., а не пољопривредна газдинства“, констатовао је Бакајлић.

Из године у годину у Републици Српској се смањује број регистрованих пољопривредних произвођача, јер немају подршку  институција, прије свега у виду тзв. „плавог дизела“ и мјера које штите домаћу производњу.

С друге стране, из буџета РС су узалуд бачене десетине милиона марака на фирме, попут „Фармланда“, која је на крају потпуно девастирана. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Јово

04.03.2023 10:26

То послали ови из пореске са куповним дипломама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир пут.

04.03.2023 14:48

ТО СУ ПОСКАЛИ ОВИ СТО СУ ПРЕВАРИЛИ ГЛУПАКЕ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ САД КРЕДИТЕ СИЛНЕ СТО СУ УЗЕЛИ И ПОКРАЛИ ГЛЕДАЈУ ДА ВРАТЕ СА ЛЕДЈА СИРОТИЊЕ И НАРОДА..ОПЕТ ГЛАСАЈТЕ ЗА СЕКТУ НА ЦЕЛУ СА ДОДИКОМ

Name

М78

04.03.2023 22:07

Хоце ли и Бурлини да плате порез?

Name

Семберци

05.03.2023 07:47

Ето имате прилику да 19 марта гласате опет за њих

Name

Вишеград

04.03.2023 10:27

Нека траже,треба да вам траже кад сте слијепи код очију и не видите са каквом багром имате посла и гласате за њих.Њима су очи гладне,никад им доста и никад неће бити сити,а све са грбаче народа.снсд и додик уништитељ српског народа и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2023 14:50

Народ је себи бирао власт којој се немозе одузети за вијек вијекова,,

Name

Михајло

04.03.2023 10:28

О Бозе, које битанге на фотографији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мљекар

04.03.2023 10:31

Па остало је јос то мало пољопривреде да унисте а вецина народа од тога зиви па нека им буде ево ја сам мљекар и ако буде требало платит нецу гасим производњу и купим прње заједно са зеном и дјецом док јос могу радити одо па ста год бог да нит цу киснут нити ранит нити оволико радит а славицу славу и ици на годисњи ко сав остали свијет нек вам је са срецом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

05.03.2023 06:44

Ови што сједе за столом ти на мосту дају а на ћуприји узму. Клемпо Гузоња Аграрац пола пара себи (и снсд-у) узме а пола Шарцу даје. Шта ће тек радити кад смијене др Петровића? Надам се да неће успјети

Name

Хм

04.03.2023 10:34

Сви ти су њихови бирачи и никако лекцију да науче..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.03.2023 10:36

Сви пољопривредници морају сада бити јединствени.Сву механизацију машине стоку и пољопривредне производе треба истоварити пред народну скупштину па нека они онда дају сами себи и помоћ и остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

04.03.2023 10:49

Само протести блокирати све путеве

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.03.2023 17:42

Страх је усао србину у кости, нема висе ко протестоват.

Name

yyy

04.03.2023 10:50

треба раја да да харац беговима и дахијама харац харац рајо треба хлеба хлеба господару невидјесмо хлеба давно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.03.2023 10:51

Нека се пољопривредници удрузе и на тракторима правац Србија,када смо могли из Хрватске 1995 засто неби из Републике Српске 2023.Само треба да буду уједињени,а не да један другом јаму копа.Тако да један плати,а овом другом дрзава одузме имање,а онај се радује како це онда и имовину овог сто није платио да купи јефтино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

04.03.2023 10:51

Сви путеви воде у бакинце, само нико да схвати да је боље што пре кренут тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш

04.03.2023 14:48

Е баш тако

Name

Јадни ми

04.03.2023 10:53

Куд отерасмо Турке и Аустроугаре,они су били хуманији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

04.03.2023 11:03

Понестало властима извора прихода за будзет па навали на сељака да му испразни дзепове да му покупи И задњу марку мало ли су опљацкали Српски народ проклето им све било ето народе тразио си сад гкедај па опет кад буду изборе ти опет за двадесет трудесет марака гласај за исту ову власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

04.03.2023 11:04

Ево имамо шансу када буде опозив,да помогнемо Љубиши да их одува !!Да власт свати ко је Бијељина!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.03.2023 17:47

Треба снсд-у Семберска земља али Др Петровић неће да им је преда. Зато им смета. Гузоња Лазаревић је постао нервозан, за њим и Мишко и Војин. Уствари Додиков син хоће себи земљу, Војин Бању Дворови,

Name

Зизи

04.03.2023 11:05

А сто би дрзава помагала пољопривреднике? Добили су регресирано гориво, донације и постицаје. Наравно да морају платити порез на добит. Они су регистрована фирма. Сви ми платимо порез на имовину то јест на куце и земљу. Њима је дрзава омогуцила вецу продукцију и наравно да морају платити порез на добит као и сваки сељак у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

04.03.2023 14:51

А плаћа ли онај главни што му је држава дала 311.000 КМ?

Name

мими

04.03.2023 15:15

Држава узме и пдв на сав репроматеријал,који улази у систем производње. Па кад узимаш прасе једном у току године за божић ту ти је урачунато пдв,дневница,мрежарина,ветеринар,порез на добит,путарина,обновљиви извори,различите таксе,доприноси итд. Иначе прасе кошта две марке а за остало се обрати надлежним ако вам је скупо. Ако је добра цијена слободно можеш уложити у производњу и бити велепоседник.

Name

Сељак

04.03.2023 16:54

Слажем се али не ретроактивно. Мора бити закон који је регулисан тако да се све зна како и колико. А не да је пољопривредник извадио потврду у новембру 2022 да није ништа дужан држави а за 3 мјесеца дужан за 2021 и 2022 годину.

Name

Мики

04.03.2023 18:09

Колико видим многи не знају ста је порез на добит. Платио сам порез на плату сваког мјесеца. Зивимо сам и висак новца стедио у банци. Кад се сума сабрала на стедном рацуну веца од € 57000 Банка је порезној устзнови јавила. На суму вецу од € 57000 морао сам за ту годину да на основу камате то јест добити платим процент пореза. Тако је у Холандији

Name

Семберац

04.03.2023 18:36

Немаш ти појма о чему причаш, наш пољопривредник сам плаћа и здравство и пензионо и противградну, силни новац даје на гориво у односу на тебе који потрошиш резервоар горива мјесечно, сељак то потроши за дан,самим тим силни порез иде у дрзавну касу, такодје плаћа и порез на некретнине и на шуму ако је има,а има је, труди се да и по киши и по снијегу производи храну , неиде на годишњи одмор,а кад га погоди суша у овом случају двије године за редом и нико му не гарантује да неће бити и ова трећа сушна и тд... Могу само да кажем " срам те било што коментаришеш нешто о чему немаш појма"!!! У свакој нормалној држави пољопреда је темељ ,јер кад имаш сопствену производњу хране нећеш имати гладан народ !!!

Name

Ас

04.03.2023 20:40

Семберац.,..... Знас ли ти за Дворове код Бијељине. Сељаци регистровани производјаци зиве богато. Никад нису боље зивјели. Ста су добили обицни сељаци са малим домацинствима? Ко помазе пензионере и други народ који има мале посједе? Наравно да се мора платити порез на добит.

Name

36- ти

04.03.2023 11:16

Изађите и блокирајте улице, истресите ђубриво испред палате предсједника, искипајте камион кромпира на аутопут... Тако раде ваше колеге у Холанији,Белгији итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

04.03.2023 11:18

Власт Вам је била добра када Вам је омогуцавала крадју дрзавне имовине.Зато сте је бирали.Сад плацај говнару.Темељ дрзаве је фабрика.Хтели сте да угасите дрзавне фа би биле Васе Ето Бам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.03.2023 11:39

Само када се сетим посто сте прасад продавали за Бозиц. Не залим вас уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

04.03.2023 14:04

паси траву здравије ти је

Name

Ре ре

05.03.2023 07:08

Нека ти мама пасе.

Name

Мики

04.03.2023 11:45

Добили сте све од дрзаве. Ста добију потросаци. Кукате да вам се не исплати обрадјивати земљу, а отимате се за парцеле. Заборавили сељаци како су прије зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Мики

05.03.2023 00:15

Који си ти идиот...

Name

Вељо

05.03.2023 12:14

Ако сељаци оставе сву земљу и оду у иностранство, онда ће сва земља припасти Додиковом сину уз силне надокнаде, да не пропадне. Плус што би сви сељаци требали узети Проинтерове програме за вођење газдинства. Десет хиљада годишње плус одржавање.

Name

Сагитариус

04.03.2023 11:48

Невјероватно! Значи пореска управа РС би да узме и задњу пару од евентуалне зараде пољупривредних произвођаћа, и да их остави на позитивној нули економске исплатљивости посла којим се баве!!? Оваква пореска политика, сигуран сам не постоји ни у једној Европској држави!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

04.03.2023 11:53

Знаци поцело је припрема за отимање и уцјену сељака.Вјеруј те није ово проблем сељака, ово це градјане само висе костати, увозице се не квалитетна храна плус це бити скупља јер тад неце имати кокуреције.Сељак це увјек произвести колико њему треба, јер сељак има земљу а ви у граду пасите по парковима.СВЕ ДОК СВИ НЕ СТАНЕМО УЗ СЕЉАКА И ДОМАЦЕГ ПРОИСВОДА БИЦЕМО ГЛАДНИ ИЛИ БОЛЕСНИ ОД ЗАТРОВАНЕ ХРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

04.03.2023 18:39

Браво, реално размишљање!!!!

Name

Гладни борац са 65 година

04.03.2023 11:56

Готово је,државна каса се празни,Европа не да више лоповима кредита.Народе спремај се, тек почиње отимачина.А закон праве да несмијемо писнути,само им аплаудитати смијемо! Али,имамо власт какву смо заслужили,све нам то тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тј.

04.03.2023 11:56

Сами себи помогну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукиц.

04.03.2023 12:01

То је за мала пољопривредна газдинства оптерецење. Али има оних што су купили пољопривредну механизацију вредности пола милиона км.Значи да такви имају добит.Кад људима који имају 50 дулума земље и у неком су радном односу, и који вец плацају порез на плату и да би се бавили пољопривредом морају да опет плате постотак од добити.Сматрам да је оправдано и овима горе наплатит порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

04.03.2023 16:57

Слажем се. Ја немам тако скупу механизацију али сам платио порез, имам принос, радим како треба и не запомажем. Наравно треба то далеко боље регулисати јер многи пољопривредници то не могу платити али шта би, у сваком послу треба имати и знања и среће, ни у ЕУ држава не помаже сваког и бесконачно.

Name

Богдан.

04.03.2023 12:01

Само Пуне дјепове за виле И јахте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казем

04.03.2023 12:05

Сви путеви воде у бакинце, само нико не иде тамо, да реси проблем, ко са слобом

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоко

04.03.2023 12:18

Е, црне власти! Шо влас не исплати своја дуговања? Ово је очито уништавање пољопривреде. Политичке игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.03.2023 12:56

Има да плате наравно. Нигдје у свијету не застарјева. И у затвор ко је покусао утајити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

04.03.2023 12:59

Јел овај сто ваз дрзи један од скрбицевих синова из епрувете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орач

04.03.2023 13:05

Шта се чека Тракторе на улице па орите

ОДГОВОРИТЕ
Name

крме

04.03.2023 13:16

министра у први свињац убацити на 5 година, те га хранити помијама.одузети му сву имовину и рефундирати троскове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђш-

04.03.2023 13:24

Поштована господо допустили сте да вас Додикови неписмени министри зајебавају и угасиће вам газдинства. Ви да се удружите и изведете стоку и тракторе на улице, пустите осоку да тече испред Владе, видјели би ко ће закон уводити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

04.03.2023 13:25

Људи моји зашто допуштате да вас узимају паре, чуј ти шта су се сјетили узимају порез уназад .лопови мајку вам вашу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

04.03.2023 14:12

Па наравно да треба да плате, сви плаћамо порез зашто би они били изузети. Чуј од прије 3 године , ма има да плаћају све редовно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.03.2023 14:28

Долази на наплату 1,2 милијарде кредита и још 110 милиона за Словенце морају од неког узети а вама су највише давали ,тако и у Србији ,никад боље залихе злата, пара у буџету, Вучић по табли пише како имају највеће плате а онда напише да Словенци имају већи просјек и онда дође понедељак и дигне гориво по три динара ,кад те неко хвали и хвали свој рад тад се највише пази, стара а истинита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

04.03.2023 15:07

ОВАЈ ТЗВ МИНИСТАР ЈЕ ВЕЋ НАПРАВИО ВРХУНСКИ КРИМИНАЛ У ОПШТИНИ ШАМАЦ А НАКОН ТОГА ГА СЕКТА ПРИКРИЛА.... ЈАДАН ЈЕ ОВАЈ НАРОД КАДА ГА ОВАКВИ КРИМИНАЛЦИ ВОДЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

04.03.2023 15:14

Треба да вам отимају јер сте то хтјели Сада Ето вам сто сте гласали имате Какво пољопривредно газдинство које има једну краву или две и да плати порез на две крваве јер ствара доходак ,то је туга докле су стигли и задузили народ и све процардали ти криминални снобови у РС Треба платити порез свака дрзава зиви од пореза , На земљу ,Али на једну кравицу Пет кокоски ,две свиње ,једну козу то је газдинство за те снобове криминалне Њима треба да народ нема ниста ,а они це увести труло и задузивати се ,то је давно било за узбуну Али народ и даље спава и вјерује тим снобовима криминалним Никакве порез е нетреба Тим снобовима плацати док не завлада Правда закон за све једнак

ОДГОВОРИТЕ
Name

То Миле

04.03.2023 17:14

Висе од пола вас је гласало за додија и плавусу, сад ваља вратити 1 200 000 мил. годисње. На годину јос висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

04.03.2023 17:28

И треба дери овце образ никад јефтинији само гласајте за црвену банду

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.03.2023 17:38

Ево ти помоц па плати дуг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

05.03.2023 08:00

Јос један подстрек да се народ исели, лаксе је да се народ исели , него резим, у ЕУ могу опстати само радници

Name

Само паре

04.03.2023 21:32

Као сто сам једном написао.Нема крwдита, кср се прqзне.Ех сада кривицни закон за клевету за који није предвидјен затвор него НОВЦАНЕ казне, сада и ово, па поскупљење струје, па нема обецаних бесповратних средстава од Орбана....., некоме дебело треба пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

04.03.2023 22:13

За кога сијете и од кога очекујете помоћ. Засијте за своје потребе а коме треба нека себи засије. Неможете добити помоћ кад је отишла у Бакинце највриједнијој породици Чаушеску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дг

05.03.2023 04:58

Нису ништа учинили да пољопривредници боље живе, и оно мало подстицаја сто дају на крају врате кроз коекакве намете. Ово никаква није Држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

05.03.2023 13:17

Мозда зато сто је лаксе реци "дај", него "изволи" а није ни модерно. То "изволи" је вецито било резервисано само за сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

05.03.2023 14:01

Нека ангазују Данијела Егица из Приједора он је студиро пољопривреду за вријеме рата а сад хоце да буде министар бораца.Није бијо у рату а казу црвени да је рањаван

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.03.2023 18:36

Треба тако овом глупом народу .

ОДГОВОРИТЕ